Albicja, drzewo jedwabne (Albizia julibrissin) - uprawa, pielęgnacja, sianie
- joozwa
- 10p - Początkujący
- Od: 7 paź 2012, o 01:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Albicja. Drzewo jedwabne (Albizia julibrissin)
Dario, ciężko powiedzieć, można przyjąć, że tak powyżej 15cm już nie padają.
Prawdopodobnie mamy nasionka z tego samego źródła. W maju posiałem 40 sztuk, po miesiącu zaczęły mi padać jedna po drugiej i z tych 40 zostało mi 9 sztuk, które nie wykazywały problemów od początku. A ziemię, podlewanie, nawożenie i warunki miały wszystkie takie same. Przy innych próbach proporcje były podobne.
Dlatego po tym sezonie mój wniosek jest taki, że źródłem problemów są nasiona.
Dużą nadzieją jest stosowanie podłoża kokosowego (nawet tylko do wysiewu, potem sadzenie już do zwykłej ziemi).
Albicje i inne mimozy które w ten sposób siałem nie padają i są wyraźnie zdrowsze.
Planuję też dezynfekcję nasion, sensowna wydaje się rozcieńczona woda utleniona, w tym sensie, że nasiona można w niej moczyć do ich spęcznienia, co powinno odkazić okrywę nasiona na zewnątrz, jak i głębiej.
Prawdopodobnie mamy nasionka z tego samego źródła. W maju posiałem 40 sztuk, po miesiącu zaczęły mi padać jedna po drugiej i z tych 40 zostało mi 9 sztuk, które nie wykazywały problemów od początku. A ziemię, podlewanie, nawożenie i warunki miały wszystkie takie same. Przy innych próbach proporcje były podobne.
Dlatego po tym sezonie mój wniosek jest taki, że źródłem problemów są nasiona.
Dużą nadzieją jest stosowanie podłoża kokosowego (nawet tylko do wysiewu, potem sadzenie już do zwykłej ziemi).
Albicje i inne mimozy które w ten sposób siałem nie padają i są wyraźnie zdrowsze.
Planuję też dezynfekcję nasion, sensowna wydaje się rozcieńczona woda utleniona, w tym sensie, że nasiona można w niej moczyć do ich spęcznienia, co powinno odkazić okrywę nasiona na zewnątrz, jak i głębiej.
Pozdrawiam, Łukasz
-
- 200p
- Od: 1 mar 2012, o 14:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No cóż mam nadzieję że mi nie padnie albicja, daleko jej do takiej wysokości- ma może 4 cm albo i 3- siałam ją w ziemi z paskiem pomieszanej, a następne też chyba będę moczyła w rozcieńczonej wodzie utlenionej.
- stalewiak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 kwie 2009, o 10:49
- Kontakt:
Moja przezimowała i pięknie się rozrasta . Jednak pojemnik to blokuje wzrost a w gruncie to mozna napisac ze szaleje
Maniak roślin egzotycznych
Hej oglądam Wasze piękne albicje i tylko marzę żeby mieć własne drzewko do uprawy w domu
W sklepach niestety nie widziałam tej rośliny, jedynie nasiona lub sadzonki na allegro. Wolałabym zdobyć gdzieś zaszczepkę lub sadzonkę (widziałam na allegro) ale trochę boję się jak roślina zniosłaby "transport" pocztą, z przesyłką takie sadzonki kosztują nawet i 30 zł (wysyłka droższa niż sama roślina) i trochę boję się ryzykować, wydać sporo kasy i potem żeby roślina padła bo nie przetrzyma podróży. Skąd macie swoje albicje? Może właśnie z allegro i opłaca się zaryzykować?
W sklepach niestety nie widziałam tej rośliny, jedynie nasiona lub sadzonki na allegro. Wolałabym zdobyć gdzieś zaszczepkę lub sadzonkę (widziałam na allegro) ale trochę boję się jak roślina zniosłaby "transport" pocztą, z przesyłką takie sadzonki kosztują nawet i 30 zł (wysyłka droższa niż sama roślina) i trochę boję się ryzykować, wydać sporo kasy i potem żeby roślina padła bo nie przetrzyma podróży. Skąd macie swoje albicje? Może właśnie z allegro i opłaca się zaryzykować?
-
- 200p
Wiesz co ci powiem- uważaj na allegro- swoją pierwsza albicję miałam z allegro i dostałam ją z szkodnikiem tarcznikiem- po jakimś czasie roślina mi padła bo żerował mi na niej tarcznik który już zrobił się tak duży że mama mi go zauważyła gołym okiem i go zdrapała ale było już za późno dla roślinki. Radzę być ostrożnym w kupowaniu na allegro.
No ja właśnie też jestem trochę sceptyczna, jakoś nie ufam tym sprzedawcom, dają zdjęcia z internetu zamiast rzeczywiste zdjęcia sadzonek i po prostu obawiam sie, że jak bym zamówiła to byłyby to tylko zmarnowane pieniądze. A czy albicje pojawiają się czasem w sklepach ogrodniczych i marketach? Ja regularnie szukam ale zauważyłam że z reguły są tam tylko najpopularniejsze rośliny, stały zestaw tych samych gatunków. Szukałam też na allegro żeby może była sprzedaż z mojego miasta ale niestety nikt tu nie sprzedaje albicji a wtedy mogłabym odebrać osobiście.
- stalewiak
- Od: 13 kwie 2009, o 10:49
- Kontakt:
Ale panikujecie . Ja jakoś zakupiłem na allegro i żyje na dodatek w gruncie ..
Nie przesadzajcie drogie panie . Kupowac u zaufanych sprzedawców a nie od byle kogo .
Albizia nie nadaje sie do uprawy w domu bo rosnie jak nasza polska akacja . To tak jak byście chcieli mieć akacje w domu .
Nie przesadzajcie drogie panie . Kupowac u zaufanych sprzedawców a nie od byle kogo .
Albizia nie nadaje sie do uprawy w domu bo rosnie jak nasza polska akacja . To tak jak byście chcieli mieć akacje w domu .
Maniak roślin egzotycznych
moja ma prawie 2 m i jesienią będzie kłopot z umieszczeniem jej w piwnicy czy uważasz ze może zimować w gruncie ?alis pisze:No ja właśnie też jestem trochę sceptyczna, jakoś nie ufam tym sprzedawcom, dają zdjęcia z internetu zamiast rzeczywiste zdjęcia sadzonek i po prostu obawiam sie, że jak bym zamówiła to byłyby to tylko zmarnowane pieniądze. A czy albicje pojawiają się czasem w sklepach ogrodniczych i marketach? Ja regularnie szukam ale zauważyłam że z reguły są tam tylko najpopularniejsze rośliny, stały zestaw tych samych gatunków. Szukałam też na allegrooo żeby może była sprzedaż z mojego miasta ale niestety nikt tu nie sprzedaje albicji a wtedy mogłabym odebrać osobiście.
Al 56 - Ogród Alicji
-
- 200p
Może i jest możliwość uprawy jej w gruncie ale ja czytałam że musi już mieć pieniek ładny zdrewniały i ja bym nie zaryzykowała jej w gruncie bez osłony żadnej. Ja na razie mam swoją małą albicję z nasionek. Póki co ładnie rośnie i żyje. A co dalej to czas pokaże jednak ja lubię się pobawić w sianie roślinek i sadzenie. A czasami w wymiany roślin z miłymi osobami:). Co do allegro cóż mój sprzedawca od którego kupiłam miał 99% pozytywów. Każdemu może noga się powinąć ja miałam pecha i to powiniecie się nogi trafiło na mnie.
- joozwa
- 10p - Początkujący
Zgadzam się, Panie musiały mieć akurat pecha. Ja zamówiłem w tym roku sadzonki albicji (i nie tylko) od dwóch sprzedawców i wszystkie rosną dobrze, były takie, jak na zdjęciach i znakomicie zniosły podróż (spały sobie ze złożonymi listkami).
Zresztą jak albicji nie oferuje żadna szkółka na miejscu (a najczęściej nie), to i tak nie ma wyboru.
Zresztą jak albicji nie oferuje żadna szkółka na miejscu (a najczęściej nie), to i tak nie ma wyboru.
Pozdrawiam, Łukasz
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Moja gruntowa albicja w czwartym roku uprawy.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- joozwa
- 10p - Początkujący
Locutus, czemu ona jest taka niewysoka? Czy przemarza nawet w Twojej lokalizacji?
Postępy moich:
Postępy moich:
Pozdrawiam, Łukasz
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
@ Joozwa ? Myślę, że z dwóch powodów. Powód numer jeden ? gleba u mnie jest wyjątkowo kijowa, na głębokości kilkudziesięciu centymetrów jest już skała macierzysta (kreda, którą można pisać). Powód numer dwa ? jak posiałem, tak sporo ich wyrosło i w sumie rośnie sobie ich sobie razem aż siedem... Pewnie jedna drugą zagłusza.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI