Winorośle i winogrona cz. 4
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Winorośle i winogrona cz. 4
I tak to odczytałam, kapitanie
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
-
- 100p
- Od: 5 lut 2012, o 11:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Normalnie. Weź sobie podręcznik do botaniki i tam będziesz miał wszystko szczegółowo opisane.Space99 pisze:To wytłumacz mi jak zapylają się u mnie w tunelu odmiany samopylne i obcopylne jak np. Łora, Wiktoria, Argus, Nowy Wostorg Krasny... a mam wszędzie pozakładane moskitiery więc zero owadów ,wliczając osy i szerszenie co mnie najbardziej cieszy . Naprawde interesuje mnie co się dzieje do okoła mnie więc zwracam uwage na takie rzeczy.
Czy w naturze widziałeś kiedyś szklarnie, albo tunele foliowe? Chyba nikt nie widział takiego zjawiska - wszystkie są dziełem człowieka. Rośliny samopylne potrzebują czasami choć delikatnego wstrząsu, aby ziarno pyłku opadło z pręcika na znamię słupka, w czym pomaga wiatr, owady, lub inne zwierzęta, jednak pyłek też sam opada.
Ale jest sporo roślin, w tym wiele odmian wyhodowanych przez człowieka (w tym winorośli), u których do zapylenia dochodzi jeszcze przed otwarciem kwiatu! Wystarczy, że pyłek już zacznie dojrzewać, a znamię będzie w stanie pozwolić na zapylenie, to do niego zajdzie, gdyż pylniki praktycznie dotykają znamion w nieotwartych jeszcze kwiatach. Poza tym chciałbym zwrócić uwagę, że winorośl nie jest naturalną rośliną praktycznie w całej Europie - wywodzi się z okolic Kaukazu i wystarczy, że tam są owady, które zapylają winorośle, aby można było uznać, że jest też owadopylna.
Rośliny wiatropylne obfitują w lekki pyłek przenoszony przez wiatr na duże odległości. To są warunki konieczne, a samo strącenie pyłku z pylników jest niewystarczające.
W Twoim tunelu masz zapewne niewielkie odległości między roślinami, więc można powiedzieć co najwyżej o strąceniu pyłku - równie dobrze możesz mieć szczelnie zamkniętą szklarnię i potrząsać kwiatostanami. Ciekawe, czy gdybyś posadził w polu dwa egzemplarze w odległości 100 m, to czy zapyliły by się wzajemnie. Moim zdaniem jest to niezwykle mało prawdopodobne. A dwie wiatropylne leszczyny zapylą się bardzo dobrze nawet przy większej odległości.
Sądzę, że przyjmując złe założenia popełniasz błąd logiczno-językowy "Fallacia accidentis" i możliwe, że błąd konfirmacji. Jeśli dalej się upierasz przy swojej wiatropylności, to zapytaj się jakiegoś botanika z wykształcenia, albo dobrze orientującego się w tematyce winorośli prof. Liska i poproś o uzasadnienie. Może autorytet Cię przekona.
Ja nie mam siły spierać się dalej w niemerytorycznej dyskusji i próbować obalać nieistotne przesłanki, czy opierać się tzw. argumentacji nierzeczowej, a jednocześnie bronić istotnych i szeroko uznanych faktów.
Pozdrawiam, Jakub.
Uwaga: Post może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych, oraz wiele substancji uznawanych za niebezpieczne - wskazana ostrożność!
Uwaga: Post może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych, oraz wiele substancji uznawanych za niebezpieczne - wskazana ostrożność!
- Space99
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Kontakt:
Winorośl pochodzi z Kaukazu? która? Bo np. Vitis labrusca z ameryki a mieszańce? ... z całego świata
Oj pogrążasz się. Winorośl to nie tylko vitis vinifera i nie musze czytać książki do botaniki żeby to wiedzieć.
Zresztą nawet Wikipedia podaje co innego o tym Kaukazie o V.V.
Nie wiem jak u Ciebie z logiką ale dla mnie jak pyłek z jednej odmiany zapyla drugą odmiane z kwiatami żeńskimi w odległości min. 1m w poziomie , bez udziałów owadów (tak u mnie to wygląda w tunelu) to chyba tylko wiatr zostaje (otwarte drzwi), więc gdzie jest granica wiatropylności ? jaka magiczna odległość to określa?
Oczywiście że owady też czasami dodają swoje i nie zaprzeczyłem temu ale głównie jest wiatropylna choćby z uwagi na mój przykład powyżej .
Oj pogrążasz się. Winorośl to nie tylko vitis vinifera i nie musze czytać książki do botaniki żeby to wiedzieć.
Zresztą nawet Wikipedia podaje co innego o tym Kaukazie o V.V.
Nie wiem jak u Ciebie z logiką ale dla mnie jak pyłek z jednej odmiany zapyla drugą odmiane z kwiatami żeńskimi w odległości min. 1m w poziomie , bez udziałów owadów (tak u mnie to wygląda w tunelu) to chyba tylko wiatr zostaje (otwarte drzwi), więc gdzie jest granica wiatropylności ? jaka magiczna odległość to określa?
Oczywiście że owady też czasami dodają swoje i nie zaprzeczyłem temu ale głównie jest wiatropylna choćby z uwagi na mój przykład powyżej .
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Zdania uczonych jak zwykle są podzielone.A prawda,jak to zwykle bywa,leży po środku.
Taka zwykła fasola,a wśród niej są odmiany samo,wiatro i owadopylne.I nikomu to jakoś nie przeszkadza.
Taka zwykła fasola,a wśród niej są odmiany samo,wiatro i owadopylne.I nikomu to jakoś nie przeszkadza.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Pieniążek w swojej książek " Sadownictwo" pisze :
Vitis vinifera- gatunek, który już nie występuje dziko, pochodzi z Kaukazu, Azji Mniejszej i Półwyspu Bałkańskiego.
Z punktu widzenia botaniki kwiaty winorośli nie są wiatropylne.
Wg mnie ktoś kiedyś użył takiego niefortunnego sformułowania i jest ono powielane.
Vitis vinifera- gatunek, który już nie występuje dziko, pochodzi z Kaukazu, Azji Mniejszej i Półwyspu Bałkańskiego.
Z punktu widzenia botaniki kwiaty winorośli nie są wiatropylne.
Wg mnie ktoś kiedyś użył takiego niefortunnego sformułowania i jest ono powielane.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
A ja mam pytanie z innej parafii
U mnie były deszcze praktycznie codziennie w sierpniu. Winorośle rosły i rosną jak szalone.
Po liściach niektórych krzaczków widzę jednak, że jakby im czegoś brakowało.
Deszcze na pewno wypłukały do cna z mojej przepuszczalnej gleby co nawiozłam.
Na dokładkę ta stromizna też jest nieciekawa.
Czy głupio zapytam, czy nie powinnam ich czymś dolistnie potraktować ?
Wiem, że to już nie pora na nawozy, ale np. jakimś potasem, albo magnezem?
U mnie były deszcze praktycznie codziennie w sierpniu. Winorośle rosły i rosną jak szalone.
Po liściach niektórych krzaczków widzę jednak, że jakby im czegoś brakowało.
Deszcze na pewno wypłukały do cna z mojej przepuszczalnej gleby co nawiozłam.
Na dokładkę ta stromizna też jest nieciekawa.
Czy głupio zapytam, czy nie powinnam ich czymś dolistnie potraktować ?
Wiem, że to już nie pora na nawozy, ale np. jakimś potasem, albo magnezem?
- kapitan
- Od: 2 sty 2012, o 21:58
- Kontakt:
Szczególnie potas jest wskazany o tej porze. Oprysk Alkalinem Kb+Si lub węglanem potasu dostarczy roślinom potas a przy okazji zwalczy MP.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
- jokaer
- -Moderator Forum-.
Dziękuję, biorę i kupuje wobec tego.
Nie mam MP, rzekomy tak
Nie mam MP, rzekomy tak
winogron bez owoców
wwitam,
mam winogron posadzony pod tarasem urusł bardzo wielki i ma bardzo duże liście ale nie ma owoców żadnych ? jjaka może być tego przyczyna ?
Piszemy poprawną polszczyzną.
Nie ma rośliny winogron, jest winorośl - mod.jokaer.
mam winogron posadzony pod tarasem urusł bardzo wielki i ma bardzo duże liście ale nie ma owoców żadnych ? jjaka może być tego przyczyna ?
Piszemy poprawną polszczyzną.
Nie ma rośliny winogron, jest winorośl - mod.jokaer.
- kapitan
- Od: 2 sty 2012, o 21:58
- Kontakt:
Przyczyn może być kilka i na podstawie takiej lakonicznej informacji nie da się zgadnąć. Wymienię kilka:
1. Młody krzew jeszcze nie wszedł w owocowanie.
2. Uszkodzenia mrozowe całych latorośli i brak owocowania na latoroślacj z pąków zapasowych.
3. Uszkodzenia mrozowe kwiatostanów.
4. Uszkodzenia chorobowe kwiatostanów.
Żeby próbować ustalić przyczynę trzeba znać nazwę odmiany, wiek krzewu, przebieg pogody w roku wegetacji i zdrowotność krzewu.
1. Młody krzew jeszcze nie wszedł w owocowanie.
2. Uszkodzenia mrozowe całych latorośli i brak owocowania na latoroślacj z pąków zapasowych.
3. Uszkodzenia mrozowe kwiatostanów.
4. Uszkodzenia chorobowe kwiatostanów.
Żeby próbować ustalić przyczynę trzeba znać nazwę odmiany, wiek krzewu, przebieg pogody w roku wegetacji i zdrowotność krzewu.
Piotr
- rozmalinka
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak ja Ci zazdroszczę. Kiedy ja doczekam się takiego widoczku...
Pozdrawiam. Ania
- jokaer
- -Moderator Forum-.
Kapitan napisał
Bo moje winorośle mają zdecydowany brak magnezu.
Jak im zaserwuję teraz ten potas to pogłębię ten brak magnezu jeszcze bardziej.
No zamówiłam ten Alkalin, ale rozmyślam nad tym i zaczynam mieć w tym momencie wątpliwości.Szczególnie potas jest wskazany o tej porze. Oprysk Alkalinem Kb+Si lub węglanem potasu dostarczy roślinom potas a przy okazji zwalczy MP.
Bo moje winorośle mają zdecydowany brak magnezu.
Jak im zaserwuję teraz ten potas to pogłębię ten brak magnezu jeszcze bardziej.