Tykwa - warzywo, piękna ozdoba, tysiące zastosowań, cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
RingoJelcz
200p
200p
Od: 1 mar 2012, o 19:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tykwa, warzywo, piękna ozdoba.. tysiące zastosowań cz.2

Post »

W tym roku posiałem tykwy pierwszy raz. W doniczki na koniec kwietnia, po 15 maja do gruntu, rosną w trzech miejscach.
1. Dwie sztuki, słońce do połowy dnia, mało podlewane, ziemia po deszczu długo nasiąknięta, bo rosły pod dachem, został jeden owoc, na tę chwile jakieś 15 cm długości.
2. W tym momencie ogromne liście, pędów dziesiątki, poobrywałem kilka dni temu, bo już nie dało się obok niej przejść. Kwiatów aż biało, byłem w szoku, bo różnica do pozostałych tykw kolosalna. Podlewana codziennie razem z innymi warzywami, słońce przez cały dzień, wysadziłem ją w samym narożniku, przy kostce, gdzie był beton z żółtym piachem... Owoc jeden wielkości małego palca, więc na tę chwilę roślina służy jako ozdoba, bo na owoce nie ma co liczyć.
3. Pozostałe w trzech miejscach, 2, 2 i 4 sztuki. I najlepiej rosną te gdzie są 4 sztuki razem, mam na nich 3 owoce kobry i 2 birdhouse - czy jakoś tak. Maja po jakieś 20-30 cm długości, wzrost bardzo powolny, oprócz tego mnóstwo nowych owoców, ale nowe pędy i owoce obrywam, bo o tej porze już nie zdążą urosnąć.

Więc w najlepszym wypadku będę miał około 5 owoców, tykwa idzie w pędy, które usuwam, bo na nich się tworzą małe tykwy, ale pozostało jakieś 1,5 miesiąca, więc pewnie i tak nic z tego nie będzie. Na paczce z nasionami było napisane, że rosną do 2,5 metra, moje mają powyżej 5 metrów, opanowały koronę sosen...
Karls
200p
200p
Od: 10 kwie 2007, o 13:02

Post »

Te 2,5 metra to jest chyba dla jakiś kiepskich warunków, takie odnoszę wrażenie. Dobrze odżywiona tykwa robi spokojnie około 3-4m, a może być i więcej. U mnie przewiduje, że mam trochę więcej niż 1,5 miesiąca, które podałeś. Mieszkam w ciepłym regionie i bywało już tak, że spokojnie jeszcze kawałek października mogłem przeczekać. Ale też już dużych zmian nie oczekuję.
Dorota46
100p
100p
Od: 2 lip 2014, o 10:53

Post »

To widze, ze ja mialam duzo szczescia, ze za pierwszym razem mam 14 szt z dwoch roslin. Do gruntu przesadzalam ok. 20 maja 5 sztuk, ale tylko te dwie sie uchowaly. Na drugi rok chcialabym posadzic 4-5 roznych odmian ( m.in. cobra, birdhouse). Zastanawiam sie czy nie zamowic jeszcze jakis nasion ze strony, ktora podalam w ktoryms wczesniejszym wpisie. Gdyby tam zerknol ktos bardziej doswiadczony, to ktora polecacie? Zeby latwo bylo wysuszyc i zrobic cos ciekawego?
Wklejam jeszcze raz linaka http://www.kcb-samen.ch/?cPath=22&langu ... 496&page=1
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Karls masz rację, dobrze odżywione rosną na kilka metrów.Na zdjęciu poniżej jeden krzak opanował cały ceglany mur z dzikim winem.

Obrazek

Obrazek

Dwa pozostałe krzaki całkowicie porosły dwie drewniane pergole.
Obrazek
Dorota46
100p
100p

Post »

Dzisiaj bylam w ogrodku (po trzech dniach nieobecnosci). Niestety moja druga rosline tez zaatakowala jakas choroba: gorne liscie cale sa w czarne plamki, takie uschniete, ciemne miejsca. Nie mam pojecia co to moze byc ;:223 . Czy ktos z was spotkal sie juz z czyms takim? Jutro sprobuje zrobic zdjecia - moze cos bedzie widac.
Awatar użytkownika
Violunia
200p
200p
Od: 30 sie 2012, o 12:38

Post »

Hej Dorota ja Ci nie odpowiem bo tak jak Ty mam tykwy pierwszy raz ale mączniak tez zaczyna powoli wchodzić na dolne liście ale pojedyncze więc nie robię nic poza urwaniem ich. Moja pseudo pergola dała radę ale wzmocniłam ją z dwóch stron jak namiot :wink: . Chciałam Wam dziewczyny powiedzieć, ze chyba w tym roku pobiłyśmy facetów w uprawie tykw :heja. Wiem, wiem, oglądałam i czytałam wszystkie posty i zdjęcia z ostatnich lat i było na co popatrzeć ale ten rok nalezy do nas :uszy Moje posiane około 19 kwietnia a na początku maja powędrowały juz do szklarni(nieogrzewanej) i jak przymrozek to do domku a jak chłodniej to przykrywałam białą agro. Po 20 wsadzone do wiader ale potem tak jak pisałam wsadziłam razem z wiadrami bez dna do gruntu i.....mam z czterech roślin przy pergoli z jednej przy zeschniętej sośnie i z jednej w takim wiklinowym stożku 16 tykw w tym dwie wężowe z których jedna ma 135 cm. Kobra największa ma 66 cm długości i w obwodzie 65. Birthaus tez wszystkie duże i wydaje mi się, ze zaczynają mieć głuchy odgłos i wyjaśniały. A co do wielkości samych roślin to rzeczywiście mają długie pędy bo ta przy sośnie spokojnie ma z 5 m do góry jak nie więcej. Oto one :)

Obrazek Obrazek Obrazek
kobry i wezowe
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
pozdrawiam wszystkich zawirusowanych ogrodem.
Violka
Dorota46
100p
100p

Post »

Viola, ale sliczne te twojw tykwy ;:63 Czy masz juz pomysl, co z nich zrobisz? Moje maja juz zaplanowana przyszlosc, razem z corka mamy wobec nich konkretne plany (juz nawet wybralysmy "swoje" tykwy). Najwazniejsze teraz zeby udalo sie wszystkie ladnie wysuszyc. Malo tego, juz w wybrazni widzimy tykwy, ktore urosna w przyszlym roku ;:304
Awatar użytkownika
Violunia
200p
200p

Post »

Dziękuję, mnie tez się podobają :) Pewnie, że mam plany juz jak były małe to oglądałam co można z nich robić, chciałabym lampiony na tealighty (widziałam na necie-cudo) ptaszkom domki takie pomalowane i zawieszone na drzewie, lampka jakaś tez mi się marzy(już nawet oglądałam na allegro szlifierki małe :wink: ) z tymi wężowymi nie mam pomysłu. teraz tylko oby ususzyć, nie będe się spieszyć z zrywaniem i poczekam do przymrozków a potem na strych(mam gdzie powiesić) i obaczymy bo masz u mnie nasionka a ja u Ciebie :wit
Violka
Dorota46
100p
100p

Post »

Tak wygladaja liscie mojej tykwy :( Obrazek Obrazek
Dorota46
100p
100p

Post »

Zastanawialam sie gdzie będę suszac moje tykwy, bo mieszkam w bloku i w mieszkaniu nie mam zbyt duzo miejsca. Zdecydowalam, ze najlepszym miejscem bedzie...piwnica. Jest sucha i przewiewna wiec wiszace tykwy nikomu nie beda przeszkadzac.
Sprawdzalam wczoraj ciezkosc tykw i wydaje mi sie, ze te pierwsze sa duzo lzejsze. Najlepiej zerwalabym je juz i zaczela suszyc ale z doswiadczenia forumowiczow wiem, ze najlepiej zostawic tykwy na krzakach jak najdluzej. Uzbrajam sie wiec w cierpliwosc i zerwe dopiero ddy beda zapowiadac pierwsze przymrozki.
Karls
200p
200p
Od: 10 kwie 2007, o 13:02

Post »

Jeśli będziesz suszyć w piwnicy to pamiętaj żeby regularnie tam zaglądać. Poprzednio część powiesiłem w domu ale nie wszystkie mi się zmieściły i kilka wylądowało w komórce. Nie doglądałem na bieżąco i przegapiłem jak to jakiś grzyb złapał. Chyba żaden z tamtych dwóch czy trzech się nie wytrzymał. Natomiast domowe się ususzyły :).
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57

Post »

Violunia, piękne okazy ;:215 Też się zastanawiam nad suszeniem swoich olbrzymów ;:24
Może na piecu kaflowym u mojej mamy? :roll:
Awatar użytkownika
Violunia
200p
200p

Post »

Dziękuję Elu to teraz będziemy suszyć hm piec kaflowy dobry pomysł, pewnie będzie szybciej niż na strychu. Już nie mogę się doczekać żeby coś z nich robić :D
Violka
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”