Moje sukulenty, kaktusy i inne roślinki :-) - brombiel
- brombiel
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 cze 2014, o 13:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje sukulenty, kaktusy i inne roślinki :-) - brombiel
Och Henryku, dziękuję za dobre słowo... ja nawet nie potrafię sobie wyobrazić co to będzie jak zaczną rosnąć, a później kwitnąć....wiem tylko, że będzie cudnie
Epi żółte będzie żółte...póki się nie zmieni
Powiedz lepiej jak robisz TAKIE zdjęcia kwiatów...jesteś zawodowym fotografem
Epi żółte będzie żółte...póki się nie zmieni
Powiedz lepiej jak robisz TAKIE zdjęcia kwiatów...jesteś zawodowym fotografem
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeszcze rok temu moje fotki były dużo gorsze. Jednak od czego Forum? Tutaj raz, że napatrzyłem się na ładne zdjęcia ładnych roślin i pozazdrościłem takowych a dwa, że zasięgnąłem porad ludzi którzy na fotografii się znają.jak robisz TAKIE zdjęcia kwiatów...jesteś zawodowym fotografem
No i zainwestowałem w dobry (nie najlepszy bo to kosmos!) aparat...
Też poczytałem w necie o tłach, czasach naświetlenia oraz o programach graficznych które poprawiają jakość zdjęć....
Sumując: dużo bardziej się staram i czasem coś mi się uda ładniejszego niż standardowe zdjęcie zrobić. Najczęściej mi się "chce" (bo to dużo czasu pochłania) przy naprawdę ładnych i dużych kwiatach epikaktusów czy echinopsis hybr. Tu warto się postarać bo efekt jest naprawdę wart wysiłku.
A w ogóle to dziękuję za uznanie.
- Bogsaf
- 500p
- Od: 1 kwie 2014, o 13:40
- Kontakt:
Tyle epi na raz..., będziesz miała pociechę jak się przyjmą i zaczną kwitnąć
- brombiel
Dziękuję Bogdanie za dobre słowo...na kwitnienia trzeba będzie sporo poczekać, ale warto, a ze ścinków mego Epi czerwonego też dałam liście do ukorzenienia, jak roślinki się przyjmą i rozrosną będą na wymianę bo przecież ja mam tylko dziewięć różnych Epi, a jest ich jeszcze tyle.....
-
- Od: 18 sie 2010, o 21:53
Powolutku i uzbierasz Agnieszko piękną kolekcję epi.
Ich kwiaty faktycznie są przepiękne ale już same rośliny takie sobie.
Trzymam kciuki za szczepki,żeby się ukorzeniły.
Ich kwiaty faktycznie są przepiękne ale już same rośliny takie sobie.
Trzymam kciuki za szczepki,żeby się ukorzeniły.
Zapowiada się piękna kolekcja epiphyllum gratuluję i życzę sukcesów w ukorzeniuniu
Mają cuuudowne kwiaty, tylko rozrastają się do baaardzo dużych rozmiarów i zajmują sporo miejsca
Mają cuuudowne kwiaty, tylko rozrastają się do baaardzo dużych rozmiarów i zajmują sporo miejsca
- brombiel
Grażynko nie dziękuję by nie zapeszyć ....u "Adama" już są korzonki i rosną co oznacza, że w sobotę będzie sadzenie...teraz jeszcze u pozostałych niech się pokażą
Ulu witaj za życzenia nie dziękuję j.w., a co do wielkości rozrastających się Epi masz oczywiście rację, troszkę mi pomógł i sporo podpowiedział Henryk, ale i tak wiem że prędzej czy później trzeba będzie kupić dom i to z ogrodem dla moich pupili...tylko za co
Cóż mam jeszczę trochę czasu więc może coś wymyślę
Ulu witaj za życzenia nie dziękuję j.w., a co do wielkości rozrastających się Epi masz oczywiście rację, troszkę mi pomógł i sporo podpowiedział Henryk, ale i tak wiem że prędzej czy później trzeba będzie kupić dom i to z ogrodem dla moich pupili...tylko za co
Cóż mam jeszczę trochę czasu więc może coś wymyślę
- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Piękna kolekcja epi na drugi rok już wyobrażam sobie te olbrzymie kwiaty
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Agnieszko a te bluszcze u mamy to...to one rosną w mieszkaniu czy na powietrzu?
Widzę mebel,więc pewnie w mieszkaniu ,więc jak Ona to robi,że one rosną i nie marnieją?
Dużo bym dała, by posiąść umiejętność uprawy hedera w mieszkaniu...
Widzę mebel,więc pewnie w mieszkaniu ,więc jak Ona to robi,że one rosną i nie marnieją?
Dużo bym dała, by posiąść umiejętność uprawy hedera w mieszkaniu...
-
- 200p
- Od: 2 mar 2014, o 22:15
Och te bluszcze..... . Mam 4 domowe i ledwo żywe są. najlepiej u mnie w domu rosną zwykłe parkowe. z nimi nie mam kłopotu
Gosia
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Ja przepraszam, że się wtrącę - Krysiu, TY masz problem z hederą? Matko! Przecież u mnie rosną jak chwasty, ileż to ja cięć nawet w tym roku zrobiłam...Mam i biało -zielony bluszcz 'Gloria', hederkę variegatę, zwykły bluszcz, o cissusie i innych zwisających nie wspomnę - i już nawet nie miałam komu pooddawać tych odciętych pędów. Mam więc sposób: po prostu się o nie nie martwić i niech rosną sobie a muzom I w ogóle do nich nie zaglądać!
To tylko takie wtrącenie, za co jeszcze raz przepraszam, bo naprawdę ja na nic im szczególnego nie robiłam. Wydawało mi się, że są bardzo łatwe w uprawie. Tyle, że dostają dobry nawóz w okresie wiosenno - letnim, to wszystko
To tylko takie wtrącenie, za co jeszcze raz przepraszam, bo naprawdę ja na nic im szczególnego nie robiłam. Wydawało mi się, że są bardzo łatwe w uprawie. Tyle, że dostają dobry nawóz w okresie wiosenno - letnim, to wszystko
- brombiel
KaRo bluszcze jak i większość roślin u mamy rosną w domu...są tylko przenoszone wiosną na oszkloną werandę i tam sobie stoją aż do jesieni...jesienią do domu. Na pewno nie są wynoszone na zewnątrz, a weranda nie ma otwieranych okien, ma tylko częściowo oszklone ściany...ja bym to przyrównała do szklarni w której można otworzyć tylko drzwi na zewnątrz. Gorąco tam jak w piecuKaRo pisze:Agnieszko a te bluszcze u mamy to...to one rosną w mieszkaniu czy na powietrzu?
Gosiu ja w starym mieszkaniu też miałam bluszcz, ale w okna prażyło słońce od 6 rano do 9 wieczór, dla mnie w tamtym mieszkaniu było za duszno i gorąco jak w szklarni właśnie, za to rośliny rosły jak na drożdżach...
Żanetko każda uwaga, wtrącenie czy komentarz naprawdę bardzo mile widziany, a jeśli komuś będzie pomocny to jeszcze lepiej ...zapraszam więc do pisania, wymieniania opini, pomysłów, uwag i doświadczeń
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Nie mogę uwierzyć, bo ja wiele wiele razy próbowałam je uprawiać w mieszkaniu,niestety nie mam ręki.
Pada każdy jaki sprowadzę.
A zamierzam znowu, bo tej jesieni będzie znowu balkonowa kompozycja z hederami ...
A tak bym chciała je przezimować
Pada każdy jaki sprowadzę.
A zamierzam znowu, bo tej jesieni będzie znowu balkonowa kompozycja z hederami ...
A tak bym chciała je przezimować