Latem w wiejskim ogrodzie cz. 20

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Latem w wiejskim ogrodzie cz. 20

Post »

Lidziu wieczorem nie lało dopiero w nocy, ale to tak że mnie obudziło, bo śpię blisko okna a okno uchylone. Już dwa dni temu jak coś przesadzałam to nie dało się otrząsnąć ziemi z korzeni bo kula gliny przyklejona. Mam wykopać rośliny do wysłania, ale na razie nie da się ;:185 Lidziu mam nadzieję, że we wrześniu uda się przyjechać do Ciebie, już mamy opracowany plan, że ja zostaję u Ciebie a M idzie zwiedzać miasto ;:333 i spodobała mu się moja propozycja. Liczę tylko na pogodę :lol:
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu ;:196 U mnie też leje , szaro , buro a ja jutro miałam przenosić roślinki , nie wiem czy się da .
U Ciebie jak zawsze pięknie i kolorowo ;:180 ;:180
Pozdrawiam niedzielnie :wit :wit
Awatar użytkownika
Margolcia_K
200p
200p
Od: 27 kwie 2014, o 14:58

Post »

Oj, Maryś, uważaj przy walce z szerszeniami. One nie sa szczególnie agresywne, groźniejsze są zwykłe osy, ale podrażnione.... lepiej nie! :twisted: ;:202
U mnie tez są w dość dużej ilości. Zauważyłam, że w zasadzie wyłącznie na młodych bzach (lilakach). Zeskrobują korę na celulozę do budowy gniazd. A te gniazda to chyba w lesie mają, bo u mnie nie zauważyłam. Ja się ich panicznie boję, jestem uczulona na jad owadzi. Przestałam wycinać krzewy w okolicach bzów, poczekam do połowy września kiedy one przestaną latać.
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Przemknęłam dzisiaj przez Twój ogród i mogę powiedzieć , że jestem nim zauroczona ;:138 . Ja również nie lubię 'wygłaskanych' grządek. Kontrolowany chaos - to jest to ;:136 .
Masz dużo pięknych roślin, ale i ogromną wiedzę ;:108 . Podoba mi się też nazwa Twojego ogrodu -"pas startowy :;230 .
Ja tu na forum dopiero 'raczkuję'(szkoda, że tylko na forum ;:306 ), ale jestem zadowolona, że koleżanka przekonała mnie, co by tu się zadomowić, bowiem jest to kopalnia wiedzy, nie tylko zresztą ogrodowej. Miło Cię poznać ;:180 i pozwól, że czasem zajrzę - prawdę mówiąc, zaglądam od dawna, ale nie miałam 'weny', żeby się tu wpisać. Jako, że zauważyłam dyskusję na temat maklei, która wydała mi się podobną rośliną do mojej, zaczęłam szukać , bo ja ją nazywam bokkonia sercowata. U mnie rośnie na piaszczystej glebie, wciśnięta między ogromnego sadźca i świerk, więc za mocno się nie rozrasta, ale , jak pisałaś się rozsiewa i jeżeli się jej nie zlikwiduje na począku, to dość intensywnie się 'gości'. Ale i tak bardzo ją lubię za delikatne, kłosowate kwiatostany i za to, że jest 'duża' ;:oj .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tereniu ;:168 na pewno i u Ciebie pogoda się zmieni, bo u mnie słoneczko przedziera się przez chmury i robi się ładnie

Obrazek

Dziękuję i też serdecznie Cię pozdrawiam ;:196

Margolciu moja walka jest na odległość przy pomocy takiego narzędzia http://www.pryskaj.pl/pl/p/Gasnica-na-o ... do-6m-/128
którego od dwóch lat u mnie nie może zabraknąć tak samo jak surowicy ;:224 . Nie ma testu na szerszenie, ale często ktoś kto jest uczulony na osy jest i na nie. Ja na osy uczulona nie jestem, a testy miałam wykonywane w szpitalu uniwersyteckim, a szerszeń pozbawiał mnie świadomości ;:14

Witam Cię Aniu serdecznie ;:168 swój swojego znajdzie, zaraz pójdę zobaczyć jaki jest Twój ogród ;:65 Trochę roślin udało mi się zgromadzić również dzięki FO, a wiedzę zdobywam i na FO i w internecie, a również bacznie obserwuję moje rośliny. Ja też raczkuję, bo do ogromnej wiedzy jak to nazwałaś dużo mi brakuje :oops: Jednak ogród to moja pasja i w miarę możliwości staram się o roślinach czytać, kupuję roślinki które nie zawsze są popularne i modne, bo to mój i dla mnie ogród, a jak się jeszcze komuś podoba to miód na moje serce ;:167 Makleję dostałam i rozsiewania spodziewam się po tym sezonie, bo pierwszy raz tak ładnie kwitnie. A rozsiewają mi się ostatnio maruny (są wszędzie), werbena patagońska a i tak najbardziej walczę z pokrzywami ;:14 Bardzo serdecznie Cię zapraszam ;:180

dalie to one głownie zdobią teraz ogród!

Obrazek

róże po deszczu spuściły łebki

Obrazek

pięknie w słońcu prezentują się karczochy

Obrazek

i powtórnie zakwitła jarzmianka

Obrazek

Tu budleja, która wysiała się rok temu ;:oj

Obrazek

I pokazały się kwiatostany Vanilla Freise na gałązkach przyciętych w czerwcu (ale nie na wszystkich)

Obrazek
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52

Post »

Te karczochy to podziwiam za każdym razem :). Zawsze myślałam, że to egzotyczne roślinki.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

U mnie też przedarło się słonko i skoczyłam na chwilkę do ogródka .Matko jedyna ile tych oślizłych sie nazbierało OKROPNOŚĆ .Było solenie kompostownika ,bo tam ich największa ilość i wiedza ,ze w grupie raźniej :;230 Też muszę naszykować rośliny do wysyłki część juz wykopałam rano reszta .Wiem ,że to miło wymieniać sie roślinami i poznawać nowe osoby z którymi przyjaźnie trwają lata .
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Karczochy są podobno bardzo zdrowym warzywem, ale za nic nie mogę dojść, jak się je przygotowuje :oops: . W ogrodzie wygląda bardzo elegancko,może 'robić' za kwiatek :;230 . Lubię marunę, ale u mnie jakoś się nie utrzymała, za to z bokkonii powoli zaczynam robić żywopłot :lol: . Dla mnie pokrzywy są wyznacznikiem dużej zawartości azotu w glebie i chętnie je u siebie widzę. Fakt, wyrywanie nie należy do przyjemności, ale w kompoście sprawdza się idealnie, no i gnojówka z pokrzywy to balsam dla roślin; tylko trochę cuchnie ;:306 . Gorsza jest ta mała pokrzywa, tzw. żagawka. Ta dopiero piecze ;:155 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Asiu rośnie i u nas tyko na ogół jako roślina jednoroczna. Raz udało mi się przetrzymać do trzeciego sezonu, ale nornicy nie udało mi się ;:14 i podgryzła go od spodu ;:oj
Jadziu a nie będzie źle jak sobie zasolisz kompost? ile te paskudy jaj zostawią :shock: Niestety dzisiaj nie mogę kopać, bo jest okropnie mokro do 15 lało :?
Aniu mam karczochów niedużo więc jem je ugotowane w wodzie osolonej tzn wysysam płatki, a ze smakiem zjadam dno kwiatowe :roll: A pokrzywę mam tylko zwyczajną (Urtica dioica L.) ;:306 ręce mam często mocno poparzone, bo staram się wyrywać co wyjdę do ogrodu ;:14 żagawki nie mam ...i dobrze ;:oj
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Nie ja je delikatnie tą solą maznęłam :;230, ale wystarczyło, a trochę wysypałam jej na chodnik .Moja sąsiadka kiedyś sypała grubą warstwę soli na ścieżkach, a rosło jej wszystko ,że hoho, na ścieżkach też :wink:
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Te jarzminki to wieloletnie? u mnie marcinki też nie kwitną jeszcze a już nic ciekawego u mnie nie ma- więc czekam z niecierpliwością na trochę kolorów. Niebo u Ciebie jest rewelacyjne- to chyba tylko u Ciebie. Ten karczoch to jak smakuje można porównać do czegoś?
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Marysiu jak leje to i grzybki będą to jest jeden plus ale i minusy dalej same bo już i u mnie jest w ogrodzie błotko i paczki do pakowania ;:202 ale jak to wszystko kopać ;:174
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

JAKUCH pisze: . http://images70.fotosik.pl/107/e334187feff2f611.jpg myślę ,że ta roślina to Mydlnica lekarska .Można nią sobie fajnie myć ręce w ogródku bez używania mydła .Też jakimś cudem znalazła sie u mnie i rozłazi sie rozłogami
Jadziu to nie jest mydlnica, zrobiłam próbę i nic z tego ;:185 Mnie tak jakoś utknęło solenie zimowe i że potem rośliny nie chcą róść :wink:
Dorotko tak ;:108 jarzmianki to byliny u mnie są drugi rok. Myślisz że u mnie inne niebo :wink:
Smak karczocha jest bardzo oryginalny i ja nie potrafią porównać tak samo jak i szparagi mają specyficzny smak. Na pewno te w słoikach i w puszkach nie mają nic wspólnego z naturalnym :D
Marysiu i teraz u mnie pada a godzinę temu jak szłam zamknąć podopieczne rozpętała się burza i wróciłam mokruteńka ;:oj
Woda stoi na trawniku i o kopaniu trzeba zapomnieć ...może jutro? a grzybki mam nadzieję że wreszcie sypną, bo już dziewczyny pokazują :lol:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”