Storczyki Marzeny

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczyki Marzeny

Post »

jeśli macie problem z wyczuciem mchu to przesadźcie miniaturki w seramis, dłużej trzyma wilgoć :wink:
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
natka_211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lip 2014, o 19:26

Post »

Ja mam jedną z miniaturek w mchu, bo tak była hodowana wcześniej (jak ją kupiłam miała tez mech). Wymieniłam jej ten mech na nowy, bo tamten był już do niczego i sobie rośnie. Jakiejś większej filozofii przy podlewaniu nie stosuje. Na dnie doniczki standardowo jest warstwa drenażowa z keramzytem a mech jest luźno osadzony w doniczce. Podlewam jak całkiem wyschnie. Miniaturka to zwykła hybryda. Pięknie rośnie, kończy kwitnienie i wypuszcza 2 nowe listki.
Awatar użytkownika
Meiss
500p
500p
Od: 4 paź 2013, o 15:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dołączę się do wielbicieli landryneczki ;:167
Ja na sumieniu mam 2 mini, jedną kupiłam już niestety w złym stanie, a drugiej zaczął trzon gnić od środka, a miała takie śliczne kwiatki. Zostały mi się dwie, które rosną jak głupie (odpukać :D ).
marzenka89
200p
200p
Od: 17 lut 2014, o 13:22

Post »

Dufin natka_211 Meiss Będę miała okazje sprawdzić co robiłam źle z moimi mini bo dziś od siostry dostałam w prezencie za pomoc ;)
Obrazek
Obrazek

korzonki : Obrazek

i prosiłabym o pomoc w identyfikacji czy pod tym ułamanym korzonkiem widać pędzik?
Obrazek
Obrazek

Wiem że źle widać na tych zdjęciach ale nie umiałam tego inaczej uchwycić mimo wielu prób :/
Kuriczka
200p
200p
Od: 3 paź 2012, o 16:26

Post »

Jaki piękny ! ;:167 Gdzie takiego można dostać ? Nic nie mogę doradzić bo nic nie widzę na zdjęciach
,,Wiem, że nic nie wiem"
Radosław
Awatar użytkownika
Iwona 0103
500p
500p
Od: 9 sie 2014, o 16:12

Post »

Piękny prezencik ;:333 . Jeszcze nigdy takiej mini nie widziałam bo półmini to i owszem. Co do zdjęcia to ja widzę, że się coś kluje ale co to będzie...nie mam pojęcia ;:185 .
natka_211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lip 2014, o 19:26

Post »

Nowy ped bedzie mial szpiczasta koncowke, a korzen okrągłą. Faktycznie na zdjęciach nic nie widać, sama musisz określić co to.

-- 23 sie 2014, o 08:55 --

Mini śliczne ;:167
Awatar użytkownika
kamikami26
1000p
1000p
Od: 14 maja 2013, o 11:32

Post »

Witaj :wit
Przejrzałam cały wątek i jestem pod ogromnym wrażeniem ;:oj
Straty spowodowane chorobą,szybko zastapiłaś nowościami o to bardzo ładnymi ;:215
Na liodoro,które Ci marzy przyjdzie czas(i to chyba szybko,widząc tempo w którym kupujesz roślinki :;230 )
Awatar użytkownika
gapapl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2014, o 21:55

Post »

Bardzo ładny prezencik :D
A propos pęd czy korzonek to sama się zastanawiam czy będę potrafiła rozróżnić hih moje korzenie u średniego storczyka końce nowych korzeni są zakończone szpicem,ale wydaje mi się że i raczej pęd będzie cieńszy i rozpoznam go natychmiast :)
marzenka89
200p
200p

Post »

Kuriczka Dziękuję ;)

Iwona 0103 to może to i pół mini ;) było napisane miniaturka ;)

natka_211 Wygląda inaczej niż korzeń także myślę że to pęd ale nie wiem czy urośnie bo jest po korzeniem i pęd na którym są kwiatki jest wyżej niż ten...

kamikami26 Dziękuję za odwiedzinki :D Ja już tak mam albo nie kupuję nic przez kilka miesięcy albo kupuję w ciągu miesiąca kilka sztuk ;P

gapapl powiem tak to COŚ jest innego koloru niż korzenie i innego kształtu :)

Nadzieję mam że to pęd i chyba skakałabym aż pod sufit gdyby się okazało że rośnie na mojej nimi ;P
Lady H
500p
500p
Od: 7 sie 2014, o 18:39

Post »

Ja nie mam odwagi trzymać miniaturek w tym sklepowym ,zbitym w twardą kulę mchu ;:185 Wszystkie przesadziłam do nieco większych doniczek do podłoża extra drobnego wymieszanego z seramisem i skorupkami cedrowymi.Doniczki podziurawione dodatkowo po bokach i powkładane do pucharków na lody służących za osłonki.Podlewam jak wszystkie storczyki przez moczenie w misce z wodą .Ładnie rosną i kwitną 2 razy do roku :)
marzenka89
200p
200p

Post »

Lady H ja się boję trochę przesadzać w momencie kiedy kwitną :/ raz tak przesadziłam i kwiatki za kilka dni opadły :( i sama nie wiem czy mam z tym czekać czy ryzykować że kwiaty opadną :/
Awatar użytkownika
gapapl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2014, o 21:55

Post »

Ja dostałam miniaturkę w prezencie jeszcze oczywiście kwitnącą.
Natomiast mimo kwitnięcia zmieniłam podłoże.Sphagnum było tak mokre,że lekko palcem nacisłam,a woda ciekła.Poza tym już na samym początku możesz sprawdzić stan korzeni,czy też nie ma między korzeniami gąbki czy innych niespodzianek np.niechcianych lokatorów.
Oczywiście zrobisz jak zechcesz :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”