Termin sadzenia cebul tulipanów
Re: Tulipany cz.2
Nadaje się do wsadzenia, okres spoczynku przejdzie w ziemi, ale nie licz na przyszłoroczne kwitnienie.
A kiedy zakwitnie? Opiszcie co mam po kolei robić bo ja stara nie jestem(poniżej trzydziestki).Odpowie ktoś?
Uschneła mi cebulka oderwałam ją od jeszcze zielonej rosliny ponieważ wstawiałam je do wazonu czy ona się nadaje do posadzenia czy raczej do wyrzucenia?? jest mała od tulipana
Re: Cebulki tulipanow
Moje tulipany niebyły nigdy dzielone i wykopywane. Czy można jeszcze teraz wykopywać cebule tulipanów i je dzielić? I co zrobić z nimi po podzieleniu, czy odrazu sadzić?
- dwostr
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 mar 2008, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ile lat rosną w tym samym miejscu? Oczywiście,że możesz teraz wykopać i od razu posadzić cebule. O tej porze cebule nie mają jeszcze nowych korzonków,więc nie trzymają się razem a rozsypują po wyjęciu z ziemi. Wybierz tylko te większe i je posadź,najlepiej w innym miejscu.
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Kilka lat, a czy ktoś zna sposób jak z tych kilku cebulek otrzymać szybko więcej sztuk?
Wczoraj wykowpywałam na działce tulipany , musiałam je przenieść w inne miejsce ( siła wyższa) i już niestety miały nowe korzonki 3 centymetrowe.dwostr pisze:A ile lat rosną w tym samym miejscu? Oczywiście,że możesz teraz wykopać i od razu posadzić cebule. O tej porze cebule nie mają jeszcze nowych korzonków,więc nie trzymają się razem a rozsypują po wyjęciu z ziemi. Wybierz tylko te większe i je posadź,najlepiej w innym miejscu.
Aga
Czy ktoś próbował tego sposobu z zanurzeniem cebulek w sadzy? Chciałabym jesienią posadzić tulipany na nowej rabacie, ale wiem, że nornice tylko na to czekają. Koszyki nie do końca mnie przekonują, ponieważ zajmują sporo miejsca, a nie mieści się w nie za wiele cebulek. Szukam rozwiązania, które umozliwiłoby wtykanie najlepiej pojedynczych cebulek w ziemie. Czy ma ktoś jakiś patent? Może coś z butelek...?
Dzień Dobry.. witam wszystkich jako nowy gość
Kupiłam wczoraj w Castoramie cebulki tulipanów i krokusów.
Będę je sadzić po raz pierwszy i powiem szczerze... do tej pory tego nie robiłam nigdy i proszę o kilka porad.
Czy mogę posadzić je już teraz czy lepiej zaczekać do połowy września? Jeżeli do września - gdzie powinnam przechować cebulki?
Czy lepiej posadzić w rządku z tyłu tulipany a z przodu krokusy czy lepiej w grupkach i osobno?
Kupiłam wczoraj w Castoramie cebulki tulipanów i krokusów.
Będę je sadzić po raz pierwszy i powiem szczerze... do tej pory tego nie robiłam nigdy i proszę o kilka porad.
Czy mogę posadzić je już teraz czy lepiej zaczekać do połowy września? Jeżeli do września - gdzie powinnam przechować cebulki?
Czy lepiej posadzić w rządku z tyłu tulipany a z przodu krokusy czy lepiej w grupkach i osobno?
- asta6265
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Najlepszym terminem sadzenia tulipanów jest okres od połowy września do końca października. Dałabym sobie jeszcze trochę na wstrzymanie. Wiem z doświadczenia, że to trudne ale z korzyścią dla cebul. Przetrzymaj cebulki w chłodnej piwnicy.
Tulipany sadzi się na głębokość równą 2?3 wysokościom cebulki. Tulipany najlepiej sadzić w grupach po kilka sztuk, wtedy pięknie się prezentują, nie polecałabym w rzędzie, chyba, że masz ich sporą ilość. Tak samo z krokusami. Możesz je sadzić razem z tulipanami, ale pod warunkiem, że na tej rabacie z przodu nie masz posadzonych innych roślin, które wiosną ruszą z wegetacją, bo tamte po prostu zagłuszą krokusiki i nie będzie ich widać, a chyba nie o to chodzi-prawda
Miłego sadzenia
Tulipany sadzi się na głębokość równą 2?3 wysokościom cebulki. Tulipany najlepiej sadzić w grupach po kilka sztuk, wtedy pięknie się prezentują, nie polecałabym w rzędzie, chyba, że masz ich sporą ilość. Tak samo z krokusami. Możesz je sadzić razem z tulipanami, ale pod warunkiem, że na tej rabacie z przodu nie masz posadzonych innych roślin, które wiosną ruszą z wegetacją, bo tamte po prostu zagłuszą krokusiki i nie będzie ich widać, a chyba nie o to chodzi-prawda
Miłego sadzenia
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
Witam!Ja kc oroku kupiłem tulipany,tyle że w tym wraz z krokusami,cebulicą,szafirkami,rannikami 3 hiacyntami,20 czosnkami,szachownicami,śnieżnikami,cebulicą.Zamierzam je posadzic tak,żeby nie było pustych miejsc,a między tulipanami będą jeszcze lilie.jeśli posadziłbym te drobniejsze cebule,czyli np. krokusy nad tulipanami,to tulipany je ominą,wypchną czy nie wyrosną?Posadzić z miejscami na byliny,czy jeśli bez zostawiana miejsca jakieś posadzę to też urosną?
- Laelia
- 200p
- Od: 17 lis 2013, o 13:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tulipany można sadzić pod krokusami, poradzą sobie, tylko nie mogą być za gęsto. I za głęboko. Czyli sadzisz tulipany na odpowiednią głębokość a mniejsze cebuli nad nimi, ale pomiędzy cebulami tulipanów, a nie dokładnie nad stożkami wzrostu.
Z cebulicami nie wiem, czy się uda, bo one kwitną później i maja większe i więcej liści, mogą sobie przeszkadzać nawzajem, ale może niech się wypowie ktoś, kto próbował.
Jak nie zostawisz miejsca na byliny, to rabata z samych cebulowych będzie w pewnym momencie smutno wyglądała. Ja próbowałam siać jednoroczne, ale nic z tego nie wyszło, dlatego polecam byliny. Tylko, że u mnie są dość ciężkie warunki. Innym się udaje.
Z cebulicami nie wiem, czy się uda, bo one kwitną później i maja większe i więcej liści, mogą sobie przeszkadzać nawzajem, ale może niech się wypowie ktoś, kto próbował.
Jak nie zostawisz miejsca na byliny, to rabata z samych cebulowych będzie w pewnym momencie smutno wyglądała. Ja próbowałam siać jednoroczne, ale nic z tego nie wyszło, dlatego polecam byliny. Tylko, że u mnie są dość ciężkie warunki. Innym się udaje.
Pozdrawiam
Magda
Magda
Dzięki za odpowiedź Jakoś sobie z nimi poradzę