Tulipany cz.2
Re: Tulipany cz.2
aaa!To dzięki Ale śliczne takie paski
-
- 200p
- Od: 12 lut 2013, o 08:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje kupione w Bied...po prostu spróchniały ,a stare przeniesione z poprzedniej działki(mają z 40 lat) sa w doskonałym stanie.Te cebulki w hipermarkietach to jednorazówki.Wykwitnie i ..ginie ,następne trzeba kupić i tak interes się kręci.Kogo stać finansowo to kupuje nowe ,mnie nie i szukam po znajomych starych ,sprawdzonych tulipanów żeby co roku kwitły i rozmnażały się.
Kwiat zyje,kocha i przemawia cudownym językiem.
(Peter Rosegger )
Z pozdrowieniami BARBARA
(Peter Rosegger )
Z pozdrowieniami BARBARA
- byna
- 500p
- Od: 18 maja 2009, o 19:18
Chciałam zapytać o nazwę tulipanów, o których już czytałam tu na forum. Niestety wątek się zgubił a pamięć zawodzi. Do rzeczy: tulipany są biało-różowe ( lub różowe, nie pamiętam dobrze) a później kolor różowy wybarwia się bardziej i przechodzi w ciemny róż (prawie fiolet). Chciałabym poszukać po sklepach i ewentualnie kupić takie przebarwiające się tulipanki.
- Ebabka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam tulipan wielokwiatowy Modern Style, który zaczyna kwitnąć różowym brzegiem, a kończy na fioletowo, opisy od strony 40, 42 tego wątku.
Pozdrawiam Eugenia
Poszukuję nazwy jasnożółtej odmiany tulipanów, mogą być pojedyncze lub pełn; niestety zdjęcia producentów są często przekłamane;)
- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Byna może Mata Hari?
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Wszystkie tulipany wykopałam zaraz ja zaczęły żółknąć liście i tak jak pisał robertP2, sporo było zgniłych, ale dwa tulipany trzymałam w ziemi dosyć długo. Bardzo chciałam z nich otrzymać nasiona. I oczywiście mam nasiona a z nimi też problem, bo nie wiem co dalej zrobić, wysiać teraz czy na wiosnę. Może ktoś siał nasiona tulipanów i mi pomoże.
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Ja taż pozostawiłam parę tulipanów na nasiona i je zebrałam ale zapomniałam je wziąć do domu. Ostatnio po ulewach dostała się do pojemniczka woda i wszystkie je namoczyło. Pięknie napęczniały. Obecnie przesypałam je na wilgotny ręcznik papierowy i czekam aż wypuszczą listki i będę pikować do doniczki a potem utrzymywać je jak doniczkowe aż do wiosny.
Ale mnie coś świta w głowie, że gdzieś czytałam że nasiona też trzeba jakiś czas chłodzić, (podobno najlepiej w lodówce na dole w pojemniku).
Jolek, a tobie jak to wszystko teraz wykiełkuje i w piwnicy będzie nawet powoli, ale rosło, to wiosną zgłupieje. Tulipany to takie rośliny które potrzebują okresu chłodu i odpoczynku. Teraz to i ja zgłupiałam i nie mam pojęcia co zrobić, a bardzo mi na tym zależy bo odmiana piękna.
Jolek, a tobie jak to wszystko teraz wykiełkuje i w piwnicy będzie nawet powoli, ale rosło, to wiosną zgłupieje. Tulipany to takie rośliny które potrzebują okresu chłodu i odpoczynku. Teraz to i ja zgłupiałam i nie mam pojęcia co zrobić, a bardzo mi na tym zależy bo odmiana piękna.
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Halinka robię ,,co ma być to będzie" niech sobie przez zimę nabierają ,,ciałka". Jeśli wypuszczą listki to się będę cieszyć bo nie wiem jak długo były zalane
Fajnie, ale ja w dalszym ciągu nie wiem co mam zrobić. Moje są suche i chyba ich włożę do lodówki.
- byna
- 500p
- Od: 18 maja 2009, o 19:18
Ebabka, Yvona, dziękuję za podpowiedź. Matę Hari juz kupiłam w Biedr.. a Modern Style muszę jeszcze poszukać w ogrodniczych. Posadzę i będę na wiosnę obserwować czy i jak się przebarwiają.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
Lilie z nasion kwitną w drugim roku. Na tulipany trzeba chwilę poczekać Tak 4, 5 lat a nawet 6.No ale ogrodnictwo jest dla cierpliwych.