Kruszyna pospolita
Kruszyna pospolita
Założyłam ten temat, gdyż nigdzie w sieci nie mogę znaleźć informacji na temat rozmnażania kruszyny pospolitej, a jestem nim absolutnie zauroczona (uwielbiam krzewy i drzewa o takim delikatnym, koronkowym ulistnieniu)
Mój okaz troszkę podrósł i myślę że dobrowolnie odda kilka gałązek...ma Ktoś może jakieś sugestie lub doświadczenia z sadzonkowaniem ? Proszę o rady
Pozdrawiam serdecznie Ania
ps. Mam nadzieję że jego dość wysoka cena w szkółce nie wiąże się z trudnościami w rozmnażaniu
Mój okaz troszkę podrósł i myślę że dobrowolnie odda kilka gałązek...ma Ktoś może jakieś sugestie lub doświadczenia z sadzonkowaniem ? Proszę o rady
Pozdrawiam serdecznie Ania
ps. Mam nadzieję że jego dość wysoka cena w szkółce nie wiąże się z trudnościami w rozmnażaniu
- MartaG
- 500p
- Od: 9 wrz 2008, o 12:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Kruszyna pospolita Asplenifolia - rozmnażanie
Zależy która kruszyna, jeśli pospolita tzn frangula alnus to wysiew nasion, zbiera się je tuż po dojrzeniu w sierpniu i stratyfikuje, wysiewa wiosną.
Inne gatunki rozmnaża się z zielnych albo przez odkłady, jeszcze inne przez szczepienie.
Inne gatunki rozmnaża się z zielnych albo przez odkłady, jeszcze inne przez szczepienie.
Pozdrawiam, Marta
Napiszcie proszę w jakich warunkach u was rośnie ta odmiana kruszyny bo można o tym znaleźć całkowicie spprzeczne informacje zwłaszcza dotyczące zapotrzebowania na wode. Na, niektórych stronach piszą,że gleba powinna być sucha a na innych,że stale wilgotna. Ja posadziłem kiedyś tą kruszyne i w niedługim czasie po tym cała zółkła i padła i nie wiem czy od przesuszenia czy może zgniła od nadmiaru wilgoci.
no i ja też napisze nie jednozacznie ;-) u mnie rośnie w ziemi bardzo ciężkiej (glina), żyznej i wilgotnej (ale na lekkim wzniesieniu) i rośnie bardzo ładnie, jest gęsta i dorodna (to dwu-letni krzew), a u mojej mamy rośnie w glebie lekkiej, dość suchej i piaszczystej i jest podobna, może troszkę bardziej "ażurowa". Tak, że wg mnie jest dość tolerancyjna.
Ale czytając o niej w sieci natknęłam się właśnie na info, że na glebach suchych nie rośnie (choć w literaturze piszą, że suszę znosi )...
Ania
Ale czytając o niej w sieci natknęłam się właśnie na info, że na glebach suchych nie rośnie (choć w literaturze piszą, że suszę znosi )...
Ania
obie rosną w miejscach bardzo słonecznych, ale z ciekawości zrobię dokładne oględziny i fotoskiBartosz pisze:Wobec tego wypośrodkuje te skrajnie różne wymagania i posadze ją jeszcze raz w średnio ciężkiej i średnio wilgotnej glebie . To czy jest ażurowy czy bardziej zwarty możliwe, że zależy od stopnia nasłonecznienia.
Patrząc na to co napisała KaRo to może trafiłeś na jakiś wadliwy egzemplarz...więc życzę udanych zakupów, ja jak już wspominałam jestem tą rośliną oczarowana
miłego dnia Ania
Kruszyna Pospolita Fine Line - jaka wysoka urośnie?
Dzień dobry.
Kupiłem sobie Kruszynę Fine Line, bo w ogrodzie sprzedawcy rósł piękny około 3.5-4m okaz. A teraz czytam w necie, że dorasta do max 2m. Urosła komuś wyższa?
Pozdrawiam.
Kupiłem sobie Kruszynę Fine Line, bo w ogrodzie sprzedawcy rósł piękny około 3.5-4m okaz. A teraz czytam w necie, że dorasta do max 2m. Urosła komuś wyższa?
Pozdrawiam.