Kruszyna pospolita

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
cebullka
100p
100p
Od: 20 mar 2008, o 07:00

Kruszyna pospolita

Post »

Założyłam ten temat, gdyż nigdzie w sieci nie mogę znaleźć informacji na temat rozmnażania kruszyny pospolitej, a jestem nim absolutnie zauroczona (uwielbiam krzewy i drzewa o takim delikatnym, koronkowym ulistnieniu)
Mój okaz troszkę podrósł i myślę że dobrowolnie odda kilka gałązek...ma Ktoś może jakieś sugestie lub doświadczenia z sadzonkowaniem ? Proszę o rady :D

Pozdrawiam serdecznie Ania

ps. Mam nadzieję że jego dość wysoka cena w szkółce nie wiąże się z trudnościami w rozmnażaniu :wink:
Awatar użytkownika
MartaG
500p
500p
Od: 9 wrz 2008, o 12:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Kruszyna pospolita Asplenifolia - rozmnażanie

Post »

Zależy która kruszyna, jeśli pospolita tzn frangula alnus to wysiew nasion, zbiera się je tuż po dojrzeniu w sierpniu i stratyfikuje, wysiewa wiosną.
Inne gatunki rozmnaża się z zielnych albo przez odkłady, jeszcze inne przez szczepienie.
Pozdrawiam, Marta
cebullka
100p
100p

Post »

ja znalazłam łacińską nazwę tej rośliny Rhamnus frangula ...

Ania
Awatar użytkownika
MartaG
500p
500p
Od: 9 wrz 2008, o 12:10
Kontakt:

Post »

To synonim
Ach... to już wiem skąd ta cena:) Ty masz odmianę 'Aspelniifolia'. Albo musisz się nauczyć szczepić albo wybrać do szkólki po następne
Pozdrawiam, Marta
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2008, o 12:16

Post »

Napiszcie proszę w jakich warunkach u was rośnie ta odmiana kruszyny bo można o tym znaleźć całkowicie spprzeczne informacje zwłaszcza dotyczące zapotrzebowania na wode. Na, niektórych stronach piszą,że gleba powinna być sucha a na innych,że stale wilgotna. Ja posadziłem kiedyś tą kruszyne i w niedługim czasie po tym cała zółkła i padła i nie wiem czy od przesuszenia czy może zgniła od nadmiaru wilgoci.
cebullka
100p
100p

Post »

no i ja też napisze nie jednozacznie ;-) u mnie rośnie w ziemi bardzo ciężkiej (glina), żyznej i wilgotnej (ale na lekkim wzniesieniu) i rośnie bardzo ładnie, jest gęsta i dorodna (to dwu-letni krzew), a u mojej mamy rośnie w glebie lekkiej, dość suchej i piaszczystej i jest podobna, może troszkę bardziej "ażurowa". Tak, że wg mnie jest dość tolerancyjna.
Ale czytając o niej w sieci natknęłam się właśnie na info, że na glebach suchych nie rośnie (choć w literaturze piszą, że suszę znosi :? )...

Ania
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2008, o 12:16

Post »

Wobec tego wypośrodkuje te skrajnie różne wymagania i posadze ją jeszcze raz w średnio ciężkiej i średnio wilgotnej glebie :) . To czy jest ażurowy czy bardziej zwarty możliwe, że zależy od stopnia nasłonecznienia.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

No więc u mnie rośnie w ziemi przepuszczalnej,suchej i w miejscu bardzo słonecznym przez cały dzień.
Nie ma z nia kłopotu jak dotąd :D
Tak wygląda wiosną.
Osiągnęła już swój rozmiar i od kilku lat stoi w miejscu.

Obrazek
cebullka
100p
100p

Post »

Bartosz pisze:Wobec tego wypośrodkuje te skrajnie różne wymagania i posadze ją jeszcze raz w średnio ciężkiej i średnio wilgotnej glebie :) . To czy jest ażurowy czy bardziej zwarty możliwe, że zależy od stopnia nasłonecznienia.
obie rosną w miejscach bardzo słonecznych, ale z ciekawości zrobię dokładne oględziny i fotoski :)
Patrząc na to co napisała KaRo to może trafiłeś na jakiś wadliwy egzemplarz...więc życzę udanych zakupów, ja jak już wspominałam jestem tą rośliną oczarowana

miłego dnia Ania
sidi
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 9 maja 2020, o 23:40

Kruszyna Pospolita Fine Line - jaka wysoka urośnie?

Post »

Dzień dobry.

Kupiłem sobie Kruszynę Fine Line, bo w ogrodzie sprzedawcy rósł piękny około 3.5-4m okaz. A teraz czytam w necie, że dorasta do max 2m. Urosła komuś wyższa?

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”