Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.6
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6
Nie są Hokkaido mniej mączysta, na surowo dla mnie pyszna. Potimarron bez obróbki niezjadliwy. Po upieczeniu smak podobny, ale nie identyczny.
Kasia
Ganio4, napisz jeszcze w jakich marketach które dynie kupiłaś, to będzie można zapolować na dwie odmiany
Nasiona miałam z opakowań Potimarrony - Polan, Hokkaido - Kiepenkerl. Zapyliłam bardzo dokładnie obie własnoręcznie Mam 100% pewności, że wyrośnie mi to, co chcę. Kilka opakowań wyślę na aukcję
Kasia
A, rozumiem. Ja uprawiałam kiedyś z Kiepenkerl, teraz wyjmuję nasiona tej odmiany z dyń marketowych
Dzisiaj kupiłam w Biedronce dyńkę Hokkaido po 3,45 zł za kg. Jest ładnie zasuszona, dojrzała będzie miała sporo nasion pewnie wystarczy na kilka lat.
Wygląda na Baby Bear
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam chyba podobną dynię,z tym ,ze moja jest duża,ma ponad 10 kg a Baby Bear to małe dyńki. Ja dostałam ja w ub roku,wydłubałam pestki i urosła taka sama z wyglądu. W środku jest jasna,raczej kremowa niż pomarańczowa i bardzo smaczna- super ciasta z niej wychodziły. A pestki mają orzechowy posmak. Tegoroczne 4 szt jeszcze dojrzewają w gruncie
Jeśli Twoje są mniejsze,to może to być Appalachian lub Spoctacular.
Jeśli Twoje są mniejsze,to może to być Appalachian lub Spoctacular.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- krynka
Moje małe ,słodkie Hokkaido
Ta największa,to skundlona hokkaido z akcji -ważyła 6,90 kg Już zjedzona w trzech domach w różnej postaci- dobra była i jaka podzielna Ciasto wyszło pycha,pieczona też niezła była.
Ta po prawej to też chyba kundelek,bo ma bardziej wydłużony kształt . A moze to Golden Hubbard?
Ta największa,to skundlona hokkaido z akcji -ważyła 6,90 kg Już zjedzona w trzech domach w różnej postaci- dobra była i jaka podzielna Ciasto wyszło pycha,pieczona też niezła była.
Ta po prawej to też chyba kundelek,bo ma bardziej wydłużony kształt . A moze to Golden Hubbard?
Czy ta większa mocno odbiegała smakiem od "zwykłej" Hokkaido?
Przymierzam się do kontrolowanego zapylania Hokkaido innymi odmianami i badam jak duży ma to sens.
Przymierzam się do kontrolowanego zapylania Hokkaido innymi odmianami i badam jak duży ma to sens.
- krynka
Jednak w smaku i konsystencji była spora róźnica -czuć było ten charakterystyczny" dyniowy" posmak po upieczeniu i miała mniej zwarty miąższ ,który lekko sie rozpadał po upieczeniu. W przypadku hokkaido wszystko się pięknie kupy ( kawałka ) trzyma. Jednak co hokkaido to hokkaido
-
- 100p
- Od: 30 wrz 2012, o 14:23
a ja wczoraj do domu przywiozłam pierwsze sztuki,
z pomarańczową mam problem - czy to golden delicious czy amish pie?
Blue Bannana:
North Georgia Candy Roaster:
tutaj wątpliwość mnie naszła - Golden Delicious czy Amish Pie?
Sibley - uwielbiam!!
Sweat Meat - chyba nominowana dziś pod nóż ^^ - relacja będzie na blogu
z pomarańczową mam problem - czy to golden delicious czy amish pie?
Blue Bannana:
North Georgia Candy Roaster:
tutaj wątpliwość mnie naszła - Golden Delicious czy Amish Pie?
Sibley - uwielbiam!!
Sweat Meat - chyba nominowana dziś pod nóż ^^ - relacja będzie na blogu
regulamin
Piękna kolekcja
A co do pytania, mnie to wygląda na Amish Pie, bo u mnie Golden Delicious ma bardziej ostry czubek, z boku owocu kształt jest sercowaty.
A co do pytania, mnie to wygląda na Amish Pie, bo u mnie Golden Delicious ma bardziej ostry czubek, z boku owocu kształt jest sercowaty.