Kolorowe Storczyki
-
- 200p
- Od: 17 lut 2014, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kolorowe Storczyki
Ja moje siewki mam w zwykłej doniczce zraszam im mech jak tylko przeschnie i w sumie tyle mojej opieki nad nimi ;) Jedyne co jeszcze jak mocno słońce świeciło zdejmowałam je z parapetu. Nie wiem co Twoim może nie pasować skoro mają fachową opiekę
- flicka_
- 100p
- Od: 15 lip 2013, o 15:05
Wymieniłam się z Marzenką za siewkę phal Pallens . Pomyślałam, ze tamte będę próbować reanimować a z tym zacznę od nowa i posadzę ję w drobniutką korę z OG. Może to ta hodowla wyłącznie w sphagnum sprawia mi takie problemy i w korze pójdzie mi znacznie lepiej?
-
- 200p
a miniaturki w czym masz?
Widzisz ja nie umiałam wyczuć mchu w miniaturkach a w siewkach bez problemu nie wiem czemu...
Widzisz ja nie umiałam wyczuć mchu w miniaturkach a w siewkach bez problemu nie wiem czemu...
-
- 1000p
- Od: 19 mar 2013, o 17:07
A może w tym akwarium mają za słabą cyrkulację powietrza i mech przesycha, owszem, ale zbyt wolno i wtedy korzenie zagniwają
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lip 2014, o 19:26
A może zwyczajnie te słoiczki, które flicka do tej pory kupowałaś nie były szczelnie zamknięte w wyniku czego się czymś zarażały. Lub np za wcześnie wyjęłaś je z agaru.
- flicka_
- 100p
Ja kupowałam gotowe siewki wyjęte z agaru, gdzie od ich wyjęcia minęło co najmniej pół roku. Przeczytałam wczoraj blog gejzerki, która również zmagała się z podobnym problemem, wg niej mix naszych mini błędów uprawowych i preferencje rośliny sprawiają, że postanawia ona zgubić wszystkie korzenie.
-
- 200p
Ja bym się zgodziła z postem Callanthe bo koleżance też w akwarium siewki (i nie tylko) padały a jak stały na parapecie to im nic nie było...
- Dufin
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
jeżeli trzymasz je w akwarium to zraszać powinnaś bardzo delikatnie, mech nie powinien być mokry tylko lekko wilgotny. Co innego jeśli trzymasz je poza szkłem, mech szybciej wyschnie, więc możesz go mocniej przelać. Jeśli nie wyrzuciłaś Phal. hymen to polecam Ci reanimację w słoiku, siewki świetnie się do tego nadają, bo nie mają, elementów w postaci starych pędów, które mogłyby zagniwać. Ja w ten sposób uratowałam siewkę, która nie miała żadnych korzonków.
-
- 1000p
Spróbuj wyjąć je z akwarium, widocznie im nie służy i mają za słabą cyrkulację powietrza
Postaw na parapecie i dbaj jak do tej pory.
Postaw na parapecie i dbaj jak do tej pory.
- Dufin
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
obecnie robi się coraz chłodniej, nie wiem czy tak małe siewki nie zmarzną wieczorem na parapecie, chyba, że masz szczelne okna. Najlepiej byłoby gdzieś na półeczce w pobliżu okna, ale nie w bezpośrednim sąsiedztwie szyby.. to moje zdanie
-
- 1000p
Aniu, ja swoje trzymam przy otwartym oknie i nic im się nie dzieje Jedynie w nocy zamykam okno przy maluchach
Całkiem nowe listki i korzonki, ładnie wrastają w podłoże Może gdyby było 5 st na dworze to mogłoby się coś stać, ale nie przy 20 st w dzień
Całkiem nowe listki i korzonki, ładnie wrastają w podłoże Może gdyby było 5 st na dworze to mogłoby się coś stać, ale nie przy 20 st w dzień
- flicka_
- 100p
Gruntownie przemyslalam swoje postepowanie i podjelam nastepujace wnioski:
- siewki majace dwa- trzy korzenie przesadzam do drobniutenkiej kory z OG;
- siewki na granicy przezycia umieszcze w zamknietym sloju na mchu- tak jak pisala Duffin.
Poza tym wszystkie przeniose na parapet zamiast trzymac je w akwarium.
Dzieeczyny, trzymajcie kciuki;)
- siewki majace dwa- trzy korzenie przesadzam do drobniutenkiej kory z OG;
- siewki na granicy przezycia umieszcze w zamknietym sloju na mchu- tak jak pisala Duffin.
Poza tym wszystkie przeniose na parapet zamiast trzymac je w akwarium.
Dzieeczyny, trzymajcie kciuki;)
-
- 500p
- Od: 3 kwie 2014, o 23:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
flicka! cudnie u Ciebie, same piękności pokazujesz, niezła okazyjka Ci się trafiła, będę zaglądać i podziwiać, pozdrawiam serdecznie