Założenie mikro szkółki

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Anusiak1983
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 sie 2014, o 18:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Założenie mikro szkółki

Post »

Witam . Z racji tego,że jest to mój pierwszy post chciałabym wszystkich serdecznie pozdrowić :wit . Od kilku lat moją pasją jest ogród a raczej roślinki głównie kwiatki. W związku z moja pasja wpadł mi do głowy ;:oj pomysł odnośnie założenia "mikro" szkółki.Znawców tematu bardzo prosiłabym o cenne rady na ten temat dosłownie wszystko.Mieszkam na wsi i mam spore podwórko, miejsce jakie mogłabym poświęcić to około 0,5 ha mam dostęp do wody-posiadam studnie głębinową, kapitał jakim dyponuję na rozpoczęcie mojej przygody to około 20 tys zł, wiem ,że to nie za wiele, ale każdy od czegoś kiedyś zaczynał.Proszę nie traktować mnie jako "bizneswoman karierowiczki" po prostu chciałabym(a wiem ,że jest to możliwe)połączyć pasje z zarabianiem kilku pieniążków, nie będzie to moje główne źródło utrzymani, więc proszę mnie nie traktować na zasadzie-mam 20 tyś zł, chce założyć szkółkę i wyciągać po 8 tyś zł miesięcznie.Dużo się naczytałam i książek i przeszperałam wujka google,ale bardzo bym chciała informacji ludzi którzy zaczynali ten biznes od początku i prowadza go dalej. Od czego zacząć, jakie rośliny,jak zabezpieczać przed zima,chorobami, niedomaganiami roślin,, gdzie sprzedawać i co jest na tzw. "topie" wszelakie kwestie formalności zalegalizowania szkółki.Na początku chciałabym zająć się tym "nieformalnie" przez co najmniej rok, następnie chciałabym to zalegalizować. Bardzo dziękuję za wyrozumiałość i proszę o cenne rady i informacji. Pozdrawiam Ania.
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Założenie mikro szkółki

Post »

Anusiak1983 pisze:chce założyć szkółkę i wyciągać po 8 tyś zł miesięcznie.D

To jest czysty zysks na miesiąc? żartujesz rozumiem? robiłaś wstępne dzienne utrzymanie takiej szkółki? masz swój towar czy kupujesz sadzonki? ja już wpakowałem w swoją ponad 50 tys. i nie widać końca. O chorobach, nawozach, legalizacji wszystko jest na forum. Idzie zima można poczytać :)
Tak nawiasem mówiąc, chcesz zarobić te 8 tys. zł miesięcznie, wiesz ile towaru musisz sprzedać i ile Ci zabierze kochane państwo nie mówiąc o kupnie multipalet, doniczek, zraszaczy, rur, pompy w Twoim przypadku, agrotkaniny, tuneli, samochodu dostawczego, wielu innych klamotów i utrzymaniu pracownika? (napiszesz że będziesz robić to po pracy ale uwierz mi że długo tak nie pociągniesz, sam to przerabiałem). Sprzedawać możesz na miejscu u siebie, na giełdach, targach i w necie, itp. Jak wyjdziesz na czysto na miesiąc 3 tys. to będzie dobrze ;:130
Anusiak1983
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Tak to jest żart z tymi 8 tysiącami-tak właśnie napisałam. na razie nic nie mam- napisałam ,że chcę dopiero to rozpocząć i zbieram wszelkie informacje napisałam w tym temacie po to,żeby właśnie zająć sie głównie bylinami.Każdą odpowiedx będę traktowała jako cenna wskazówkę.Nie będę się tym zajmowała po pracy-tylko właśnie to bedzie moja praca.Prosze o porady jakiekolwiek.
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dolicz sobie jeszcze monitoring na wszelki wypadek, u mnie ukradli w szkółkach w jednym roku ponad 3 tys. żywotników metrowych, w zimę wykopali z gruntu w nocy.
Ciężko się zaczyna ale potem jest z górki, zabawa fajna ale jak coś ukradną to szkoda się człowiekowi robi.
Anusiak1983
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

DZiałka jest ogrodzona i pilnuje jej moja suka (owczarek niemiecki), poza tym nie bedzie jej widac bo z każdej strony jest wysoki zywopłot ze świerków.Działka znajduje sie zaraz koło mojego domu.Mógłbys napisac coś wiecej, jak zaczynałes jak masz teraz gdzie sprzedajesz roślinki i jakie głównie posiadasz, ile mozna "dorobic"???Wiem,że to pewnie tajemnica handlowa, ale wdzięczna byłabym za cokolwiek.
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 gru 2011, o 07:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Może zacznij od wyhodowania rozsady (kwiaty typu lwia paszcza, lewkonia, lobelia i inne, warzywa typu kalarepa, cukinia, pomidory) i sprzedawania np. na targowisku miejskim - najniższy koszt (kupno nasion i wielodoniczek), stosunkowo krótka produkcja a nauczyć się można naaaaaaaaaaprawdę dużo.

Jak już napisał kolega, wszystkie informacje znajdziesz w wątkach na tym forum, naprawdę warto poczytać. Ujęcie w tym jednym wątku odpowiedzi na pytania które wypisałaś, wymagałoby w zasadzie przepisania dużej części forum...
Zielonym do góry!!!
Anusiak1983
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Ciagle czytam, ale odnosnie tej kalarepy itp. to raczej odpada, a lwiepaszczki mam w swoim ogrodzie juz dobrych kilka lat.
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 gru 2011, o 07:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pytałaś, jakie rośliny idą - rozsada kalarepy i innych warzyw idzie zawsze i tu wygrywają właśnie osoby sprzedające taką rozsadę na targowisku, bo w marketach się tak naprawdę tego nie kupi. Jest to też dobry sposób na rozeznanie się w wymaganiach i gustach klientów.

Chodzi mi o sprzedawanie rozsady lwiej paszczy - posiadanie jej przez ciebie w ogrodzie dyskwalifikuje ten pomysł? :shock:
Zielonym do góry!!!
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rośliny posiadam wszystkie, iglaki, liściaste, byliny (tu raczej mój konik), wodne wprowadzam od 4 lat, co roku robię i kupuję ponad 60 tys. sadzonek i większość doniczkuję. Dorobić się możesz jak sprzedajesz w jednym czasie w kilku miejscach (u mnie też obracam materiałem w ogrodach u klientów). Na miejscu w szkółce, bazary, targi, giełdy itp. Wszystko zależy gdzie się zakręcisz. Zyski zazwyczaj uzyskasz po kilku latach. Zimą interes "stoi":)
Co do tego psa to jeżeli nie jest wytresowany to może Ci wynosić rośliny, chyba że jest spokojny
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Przed tygodniem,widziałem doniczkowaną lwią paszczę,po 10 zł za sztukę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”