Moje początki ogrodowe cz.2
- imwsz
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2011, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moje początki ogrodowe cz.2
Aguś a jakie masz iglaki na tej rabacie do przeróbki?
Malutka rada czyli z życia wzięte - zanim zaczniesz sadzić nowe rośliny przed iglakami zrób jakąś osłonę w ziemi, tak do 0,5m, aby korzenie iglaków nie zagłuszyły nowych nasadzeń. A w szczególności jeśli masz brabanty
Co będziesz sadziła w zamian za stary żywopłot?
Malutka rada czyli z życia wzięte - zanim zaczniesz sadzić nowe rośliny przed iglakami zrób jakąś osłonę w ziemi, tak do 0,5m, aby korzenie iglaków nie zagłuszyły nowych nasadzeń. A w szczególności jeśli masz brabanty
Co będziesz sadziła w zamian za stary żywopłot?
Pozdrawiam - Ilona
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
- aagaaz
- 1000p
- Od: 7 maja 2011, o 10:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hej Ilonka w rogu całej działki są posadzone tuje, ale jakie to nie wiem. One tam zostaną.Ewentualnie przesadzę jedną sztukę.
Dziękuję za radę. Ostatnio coś już wspominałaś, także zanotowałam sobie tę informację.
Póki co nie mam nic wybrane na żywopłot i na razie tak zostanie. Uplanowałam sobie tylko,że najpierw zrobię rabatkę. Wszystko mi podrośnie i jak będę chciała sadzić jakieś rośliny na żywopłot to od strony podwórka będę już miała dość spore roślinki zasłaniające nas od ulicy.
Tak sobie umyśliłam. Kiedy będziemy robić nowy żywopłot to nie wiem. Póki co będę się starała budować dom a reszta później ;)
Dziękuję za radę. Ostatnio coś już wspominałaś, także zanotowałam sobie tę informację.
Póki co nie mam nic wybrane na żywopłot i na razie tak zostanie. Uplanowałam sobie tylko,że najpierw zrobię rabatkę. Wszystko mi podrośnie i jak będę chciała sadzić jakieś rośliny na żywopłot to od strony podwórka będę już miała dość spore roślinki zasłaniające nas od ulicy.
Tak sobie umyśliłam. Kiedy będziemy robić nowy żywopłot to nie wiem. Póki co będę się starała budować dom a reszta później ;)
- aagaaz
- 1000p
Po kilku dniach przerwy , wracam...
Miałam problem z komputerem, ale dałam radę go rozwiązać
Upał od kilku dni, więc nie ma co robić w ogrodzie. Wieczorem tylko podlewanie i to wszystko.
Pokażę kilka zaległych zdjęć..
Moje orliki

Jakieś białe kwiateczki

Kocimiętka

oraz lewizja

A tutaj początek nowej rabatki
Póki co przekopane tylko na pojedyńczy rząd krzewów. Muszę z moim M. zrobić nowy płotek chroniący roślinki od psa, który tamtędy lata, ale na razie jest taki upał, że czekamy na chłodniejsze dni.

Pozdrawiam Was upalnie
Miałam problem z komputerem, ale dałam radę go rozwiązać

Upał od kilku dni, więc nie ma co robić w ogrodzie. Wieczorem tylko podlewanie i to wszystko.
Pokażę kilka zaległych zdjęć..
Moje orliki

Jakieś białe kwiateczki

Kocimiętka

oraz lewizja

A tutaj początek nowej rabatki

Pozdrawiam Was upalnie

Orlik z 1 zdjęcia zjawiskowy.
Z pogodą ciężko utrafić bo najpierw leje a teraz upał;-) ale nie ma co narzekać. Lubię ciepło.
Widzę, że praca z nowymi nasadzeniami się szykuje.
Pozdr. M
Z pogodą ciężko utrafić bo najpierw leje a teraz upał;-) ale nie ma co narzekać. Lubię ciepło.
Widzę, że praca z nowymi nasadzeniami się szykuje.
Pozdr. M
- aagaaz
- 1000p
Dzięki Monika no orliki piękne, udały się, bo to były z nasion.
Ja tez lubię ciepło, lepiej tak niż ma kilka dni lać, więc za bardzo nie narzekam.
Z nasadzeniami poczekam
aż płotek będzie.. Zresztą teraz nie ma co wsadzać w taką pogodę..
Pozdrawiam
Ja tez lubię ciepło, lepiej tak niż ma kilka dni lać, więc za bardzo nie narzekam.
Z nasadzeniami poczekam

Pozdrawiam
- imwsz
- Od: 22 lip 2011, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Oj, orlik nr 1 też rzucił mi się w oczy
Nawet nie myślałam, że takie pełne orliki wychodzą z nasion. W razie czego zapisuję się na nasionka lub siewkę
Faktycznie pogoda teraz taka, że lepiej nie wychodzić z domu. Chyba, że wieczorem

Nawet nie myślałam, że takie pełne orliki wychodzą z nasion. W razie czego zapisuję się na nasionka lub siewkę

Faktycznie pogoda teraz taka, że lepiej nie wychodzić z domu. Chyba, że wieczorem
Pozdrawiam - Ilona
- aagaaz
- 1000p
No tak Ilonko orlik jest naprawdę zjawiskowy 

- aagaaz
- 1000p
Witam kochane..
Dzisiaj dość chłodno, ale przynajmniej można popracować. Zrobiliśmy z moim M płotek i myślę już o nasadzeniach na nową rabatkę.

Od lewej:
tuja - w sumie jest tam ich kilka, co widać na poprzednich zdjęciach
rododendron - może jakiś biały
pęcherznica kalinolistna
kalina- mam małą sadzonkę, ale nie wiem jaka odmiana
berberysy Erecta
berberys taki bordowy
i na koniec kalina "Roseum" , którą mam do przesadzenia.
CO myślicie o takim zestawie na początek?
Może kiedyś zrobię tam żywopłot ze szmaragdów a ta rabatka będzie ładnie wyglądała na tle zielonego Hmm?
Czekam na opinie
Dzisiaj dość chłodno, ale przynajmniej można popracować. Zrobiliśmy z moim M płotek i myślę już o nasadzeniach na nową rabatkę.

Od lewej:
tuja - w sumie jest tam ich kilka, co widać na poprzednich zdjęciach
rododendron - może jakiś biały
pęcherznica kalinolistna
kalina- mam małą sadzonkę, ale nie wiem jaka odmiana
berberysy Erecta
berberys taki bordowy
i na koniec kalina "Roseum" , którą mam do przesadzenia.
CO myślicie o takim zestawie na początek?
Może kiedyś zrobię tam żywopłot ze szmaragdów a ta rabatka będzie ładnie wyglądała na tle zielonego Hmm?
Czekam na opinie

- aagaaz
- 1000p
Pęcherznica i mała sadzonka kaliny juz na swoim miejscu.
Jak dzisiaj będę miała chwilkę to podosadzam resztę roślin i wtedy zrobię jakieś foteczki
Pozdrawiam i życzę owocnego dnia
Jak dzisiaj będę miała chwilkę to podosadzam resztę roślin i wtedy zrobię jakieś foteczki

Pozdrawiam i życzę owocnego dnia

- aagaaz
- 1000p
Witam wszystkich po przerwie. Oczywiście związana ona jest z pogodą jaką mamy. Codziennie z dziećmi siedzę na dworze, kąpiemy się w basenie.
Na drugi tydzień wyjeżdżamy gdzieś na morze.. I tak czas leci.
A z ogrodowych spraw mam mały problem. Po wiatrach jakie nas ostatnio nawiedziły przechyliła mi się wierzba Hakuro. Chciałabym ją przesadzić, żeby nie była narażona na takie wiatrzyska.
Czy myślicie , że to miejsce ( czarny punkt) będzie dobre?
Jest tam osłonięta, będzie na tle tuji. obok bukszpanu.

Czy mogę ją teraz przesadzić?
A na koniec kilka ogrodowych fotek.. Jakoś w tym roku nie napawa mnie dumą mój ogród, więc na jesień będą przesadzenia...

Mój porośnięty skalniak, który tez pójdzie na przeróbkę na jesień.. Chociaż jeszcze nie mam na niego pomysłu.

Pozdrawiam w kolejny upalny dzionek.
Na drugi tydzień wyjeżdżamy gdzieś na morze.. I tak czas leci.
A z ogrodowych spraw mam mały problem. Po wiatrach jakie nas ostatnio nawiedziły przechyliła mi się wierzba Hakuro. Chciałabym ją przesadzić, żeby nie była narażona na takie wiatrzyska.
Czy myślicie , że to miejsce ( czarny punkt) będzie dobre?
Jest tam osłonięta, będzie na tle tuji. obok bukszpanu.

Czy mogę ją teraz przesadzić?
A na koniec kilka ogrodowych fotek.. Jakoś w tym roku nie napawa mnie dumą mój ogród, więc na jesień będą przesadzenia...

Mój porośnięty skalniak, który tez pójdzie na przeróbkę na jesień.. Chociaż jeszcze nie mam na niego pomysłu.

Pozdrawiam w kolejny upalny dzionek.

Co do wierzby to naprawdę niewiele jej może zaszkodzić. Jeśli dobrze podlejesz to chyba da radę. Byle by to zrobić z jak największym kawałkiem ziemi. Moja ma ekstremalne warunki-musi mocno walczyć z tujami pośród których nieopatrznie ją posadziłam, tnę ją non stop i daje radę.
Co do zadowolenia z ogrodu - to nie wiem czy taki stan się osiąga...
Zawsze jest coś;-) do poprawienia.
Miłego wypoczynku.
Co do zadowolenia z ogrodu - to nie wiem czy taki stan się osiąga...

Miłego wypoczynku.
- aagaaz
- 1000p
Monika dzięki za radę 
Wierzba przesadzona. Zobaczymy jak jej tam będzie. Mam nadzieje, że da radę, bo szkoda mi jej by było.
Od kilku dni walczę z moim skalniakiem. Przesadzam, porządkuję.. Niedługo zobaczycie efekty. Mam nadzieję, że teraz będzie lepije wyglądał niż ja do tworzyłam. Jestem troszkę bardziej doświadczona i obeznana z roślinami, więc sadzę je teraz od najwyższej do niższych roślinek.
Pogoda na razie dopisuje. Troszkę
troszkę deszczu, więc oby wszystko się przyjęło.
Do następnego. Pa

Wierzba przesadzona. Zobaczymy jak jej tam będzie. Mam nadzieje, że da radę, bo szkoda mi jej by było.
Od kilku dni walczę z moim skalniakiem. Przesadzam, porządkuję.. Niedługo zobaczycie efekty. Mam nadzieję, że teraz będzie lepije wyglądał niż ja do tworzyłam. Jestem troszkę bardziej doświadczona i obeznana z roślinami, więc sadzę je teraz od najwyższej do niższych roślinek.
Pogoda na razie dopisuje. Troszkę

Do następnego. Pa
- aage
- Od: 7 mar 2008, o 13:01
Agusiu wyglądam kolejnych zmian
Pozdrawiam i ściskam

Pozdrawiam i ściskam
Też czekam. 

- aagaaz
- 1000p
Moniko Agnieszko
Oto mój skalniak po pierwszej przeróbce.
Przesadziłam prawie wszystkie roślinki, które tam były. Teraz się jeszcze nie prezentuje ale na drugi rok myslę. że będzie lepiej wyglądał niż w tym roku.

Jeszcze zostały kamienie do ułożenia , ale jeszcze na nie nie mam pomysłu.

A tutaj na dokładkę kilka innych widoczków i roślinek

Jeszcze została mi jedna rabatka do uporządkowania ta po lewej stronie. Ale jak zwykle jeszcze nie mam na nią pomysłu.
Rosna tam 3 krzaki róż i cała rabata irysów. Iryski chcę poprzesadzać w inne miejsca, ale to chyba zostawie sobie na wiosnę, albo poczekam na pomysły i inspiracje.

Komentarze mile widziane..
Pozdrawiam bardzo słonecznie
Oto mój skalniak po pierwszej przeróbce.
Przesadziłam prawie wszystkie roślinki, które tam były. Teraz się jeszcze nie prezentuje ale na drugi rok myslę. że będzie lepiej wyglądał niż w tym roku.

Jeszcze zostały kamienie do ułożenia , ale jeszcze na nie nie mam pomysłu.

A tutaj na dokładkę kilka innych widoczków i roślinek

Jeszcze została mi jedna rabatka do uporządkowania ta po lewej stronie. Ale jak zwykle jeszcze nie mam na nią pomysłu.
Rosna tam 3 krzaki róż i cała rabata irysów. Iryski chcę poprzesadzać w inne miejsca, ale to chyba zostawie sobie na wiosnę, albo poczekam na pomysły i inspiracje.

Komentarze mile widziane..
Pozdrawiam bardzo słonecznie