CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.1
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.2
Niewiele więcej widać ale ja widzę jedno i tyle napiszę: ta roślina nie jest warta Twojego czasu, stresu i innych kłopotów pobocznych w rodzaju zainfekowania innych.
Pozbądź się jej i tyle.
Pozbądź się jej i tyle.
-
- Od: 17 sie 2014, o 13:02
Twoja rada będzie chyba po prostu najrozsądniejszym wyjściem ze wszystkich
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 sie 2014, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam,
bardzo proszę o pomoc. Na moich kaktusach pojawiły się plamy, na zdjęciach poniżej. Plamy się powiększają i plamy na kaktusie z ostatniego zdjęcia pojawiły się też na jego sąsiedzie. Dodam, że nie są to plamy po poparzeniach. Jak sądzicie, co to może być?
Dzięki serdeczne.
bardzo proszę o pomoc. Na moich kaktusach pojawiły się plamy, na zdjęciach poniżej. Plamy się powiększają i plamy na kaktusie z ostatniego zdjęcia pojawiły się też na jego sąsiedzie. Dodam, że nie są to plamy po poparzeniach. Jak sądzicie, co to może być?
Dzięki serdeczne.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Wygląda to na atak przędziorka.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 sie 2014, o 14:52
Dzięki serdeczne:). Jaki preparat jest na to najskuteczniejszy? Dużo jest tego na rynku a ja jestem początkująca.
Dzięki raz jeszcze.
Dzięki raz jeszcze.
-
Natalio a co z Twoim gruboszem i tymi czarnymi kropkami??Vilya pisze:Dzisiaj na swoim gruboszu zauważyłam dość niepokojące, czarne kropki:
Takie same pojawiły się wcześniej na C. ovata, ale trochę to wtedy zaniedbałam. Z czasem pojawiało się ich coraz więcej i zaczęły się zlewać w większe plamy, co bardzo szpeciło roślinę. Ostatecznie odcięłam te brzydkie części i roślina póki co ma się dobrze, ale tego grubosza chciałabym jednak przed tym zabiegiem uchronić.
Czy ma ktoś pomysł skąd to się wzięło i jak zapobiec dalszemu rozwojowi?
-
- 100p
- Od: 13 cze 2013, o 22:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Z każdym dniem pojawia się ich coraz więcej i o większych rozmiarach. Zauważyłam je też na dwóch innych gruboszach. Nadal nie mam pojęcia co to jest, ale spryskałam dzisiaj wszystkie zainfekowane rośliny środkiem przeciwgrzybiczym, zobaczę co będzie dalej.
- maryjan13
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
Na przędziorka skuteczny jest Magus 200 SC. Sam stosowałem.kaktusiarka pisze: Jaki preparat jest na to najskuteczniejszy? Dużo jest tego na rynku a ja jestem początkująca.
Trzeba poszukać w dobrym sklepie ogrodniczym.Może i w dużych marketach będzie.
Poniżej link do strony o chorobach i ich zwalczaniu :
http://www.kaktusy.wroclaw.pl/artykuly/ ... chrony.php
-
Jakim środkiem je spryskałaś? Myślisz, że mogą to być problemy z jakimś grzybem? A może to jakieś małe owady bądź inne żyjątka?Vilya pisze:Z każdym dniem pojawia się ich coraz więcej i o większych rozmiarach. Zauważyłam je też na dwóch innych gruboszach. Nadal nie mam pojęcia co to jest, ale spryskałam dzisiaj wszystkie zainfekowane rośliny środkiem przeciwgrzybiczym, zobaczę co będzie dalej.
-
- 100p
- Od: 13 cze 2013, o 22:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Do spryskania wybrałam Amistar i Topsin, bo akurat te miałam w domu. Zobaczę, czy któryś zadziała, a jeśli nie, to będę dalej szukała rozwiązania. Te kropki nie wyglądają mi na żadne szkodniki, sprawdzałam to też po przecięciu liścia.jandom1 pisze:Jakim środkiem je spryskałaś? Myślisz, że mogą to być problemy z jakimś grzybem? A może to jakieś małe owady bądź inne żyjątka?
-
Ok, poinformuj, czy jest jakaś poprawa. Na mojej Mammillarii której zdjęcie wrzucałem chyba 3 strony temu, poza tym poparzeniem też miałem wrażenie że są właśnie takie małe czarne kropeczki, dlatego szukam rozwiązania, co to może być. Ja także spryskałem Topsinem. Jeszcze pytanie, czy jak te kropeczki zdejmujesz z liści to czy zostaje po nich jakiś ślad po spodem?