Żywe kamienie? ( Lithops Sp )cz.1
Re: Lithops - żywe kamienie
Tak wyglądają moje kamyki.Pleiospilos przepoczwarza się już drugi raz w tym roku Na kwiaty nie liczę ponieważ nie były zimowane ...
Mam pytanie
opłaca się kupić nasiona kamyków przez internet ? np. stąd [Zmoderowano] Mam prośbę, by nie umieszczać linków do portali aukcyjnych. Tomek/blabla
czy może lepiej poszukać w sklepie ?
opłaca się kupić nasiona kamyków przez internet ? np. stąd [Zmoderowano] Mam prośbę, by nie umieszczać linków do portali aukcyjnych. Tomek/blabla
czy może lepiej poszukać w sklepie ?
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W sklepie opakowanie nasion litopsów Legutki kosztuje ok 5-6zł.
Czy można kamyków nie zimować czy w tym wypadku nie dadzą rady ? Wzeszły mi dopiero tydzień temu i nie wiem czy nie są za małe na zimowanie
Młode siewki lithopsów do miesiąca powinny mieć wilgotne podłoże i być przykryte.Po miesiącu powoli osuszamy i wietrzymy.Moje kamyki nie wiem czy będę kiedyś zimował ,w mieszkaniu zapewnienie temperatury 15 stopni jest dosyć kłopotliwe.
No u mnie było trochę inaczej kilka tygodni były przykryte i je zraszałem stały w pełnym słońcu nic nie pomagało, dałem sobie spokój i któregoś dnia odkryłem i po prostu podlałem z góry wodą, nie zraszałem ani nic piasek się przemieszał myślałem że już nic z tego nie będzie, a wtedy po 2 dniach zaczęły kiełkować, nie zakrywam ich tylko zraszam co parę godzin i póki co jest okej nawet kolejne siewki się pojawiają
-
- 10p - Początkujący
- Od: 15 lis 2012, o 21:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ktoś ma pomysł co mogło sprawić że mój kamień (Lithops salicola) nie zasuszył starej pary liśći i mam teraz młode głowki wystające pomiędzy pozostałościami starych liści? I czy w zimie lub przyszłej wiosny roślina wróci do normy?
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 20 cze 2013, o 12:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A moje welenione i nic
madzia8228 ale ci fajnie u mnie nic tylko ciągle się marszczą
tylko z jednym zaczyna się coś dziać bo powstała mała szczelina , mam nadzieję że zakwitnie
tylko z jednym zaczyna się coś dziać bo powstała mała szczelina , mam nadzieję że zakwitnie
Dlaczego moje 2 kamienie ciągle się marszczą ? wczoraj podlałam a dziś nie widać poprawy tylko jeszcze gorzej co się dzieje ?
mam jeszcze jednego którego podlewałam na początku sierpnia i do tej pory ładnie rośnie i jest twardy
.
mam jeszcze jednego którego podlewałam na początku sierpnia i do tej pory ładnie rośnie i jest twardy
.
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ładne "kamyki", nawet część już zadecydowała o wymianie "garniturków" .
- "kradzione" zazwyczaj dobrze rośnie ./ ... / ( a ten duży z prawej to kradziony )
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V