Pędraki - metody skutecznego zwalczanie - 1cz.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 8 sie 2011, o 10:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: biała dżdżownica w zacienionym miejscu, w ziemi, w poblizu i
Zabiłam od razu i wyrzuciłam! Czy mogę jeszcze jakoś z tym walczyć zrobić jakiś oprysk albo czymś podlać?
Pozdrawiam serdecznie,
Asia
Asia
- gemciu83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Kontakt:
Re: biała dżdżownica w zacienionym miejscu, w ziemi, w poblizu i
Jest chemia do zalania całego terenu i tego masz pewnie jeszcze naście sztuk.
Chrabąszcz majowy kopie otwory w glebie i składa jajka, z których po 3 latach wychodzą nowe osobniki dorosłem (60szt z jednego otworu nawet).
U mnie kiedyś taka plaga była, że cały trawnik zniszczyły poniekąd bo go podjadły, a szpaki wybierając obiad przewróciły do góry nogami darninę.
Jeżeli jest tego mało to jak kopiesz to od razu kill.
Krety mają raj jak jest tego sporo wyjedzą masę tych tłustych robali.
Chemia jest i musisz popytać o coś na larwy bo to się rozlewa po darninie i wsiąkając zabija.
Chrabąszcz majowy kopie otwory w glebie i składa jajka, z których po 3 latach wychodzą nowe osobniki dorosłem (60szt z jednego otworu nawet).
U mnie kiedyś taka plaga była, że cały trawnik zniszczyły poniekąd bo go podjadły, a szpaki wybierając obiad przewróciły do góry nogami darninę.
Jeżeli jest tego mało to jak kopiesz to od razu kill.
Krety mają raj jak jest tego sporo wyjedzą masę tych tłustych robali.
Chemia jest i musisz popytać o coś na larwy bo to się rozlewa po darninie i wsiąkając zabija.
- luczek95
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pędraki
Gemciu jestem ciekaw jak z takiego zdjęcia zidentyfikowałeś chrabąszcza majowego?
Zajmuję się entomologią i nie byłbym w stanie zidentyfikować gatunku z tego zdjęcia
anciuta poobgryzane brzegi liści nie mają nic wspólnego z owadem występującym w ziemi według mnie
Zajmuję się entomologią i nie byłbym w stanie zidentyfikować gatunku z tego zdjęcia
anciuta poobgryzane brzegi liści nie mają nic wspólnego z owadem występującym w ziemi według mnie
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu
Łukasz- nick zakładany dawno temu
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeśli będziesz zmuszona do użycia chemii to Dursban powinien pomóc. Ja przy przekopywaniu staram się wybierać ile się da i nie mam problemów ze szkodnikiem, ale znam ogrody gdzie jest tego tyle, że tylko chemia pomoże.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 8 sie 2011, o 10:42
Słuchajcie, w weekend znowu pracowałam w ogródku i znalazłam kolejnego pacjenta!
Moja teściowa zrobiła mi zdjęcie, niestety nadal nie jest perfekcyjne, ale może jednak trochę lepsze.. przyjrzałam mu się raz jeszcze, biały, ogon przeźroczysty, głowa jakby pomarańczowa/brązowa .. cos takiego.. poza tym znalazłam go znowu zrywając trochę darni poszerzając pas gdzie sadze kwiatki, także podejrzewam, że faktycznie musza zamieszkiwać mój trawnik, i podejrzewam, że ilość może być przerażająca.. Gotowa jestem przesadzić i przekopać cały trawnik bo trawa nam marnie rośnie.. ale może właśnie znalazłam powód.. także może warto.. przekopię wybiorę ręcznie i może jeszcze zastosują jakąś chemię.. co Wy na to?
Czy jeśli zdecydują się zastosować chemię to najskuteczniejszy jest oprysk, czy podlewanie?
Czy te larwy znajdują się tylko w trawniku czy mogą być również w ziemi tam gdzie mam zrobione nasadzenia?
Pozdrawiam serdecznie,
Asia
Moja teściowa zrobiła mi zdjęcie, niestety nadal nie jest perfekcyjne, ale może jednak trochę lepsze.. przyjrzałam mu się raz jeszcze, biały, ogon przeźroczysty, głowa jakby pomarańczowa/brązowa .. cos takiego.. poza tym znalazłam go znowu zrywając trochę darni poszerzając pas gdzie sadze kwiatki, także podejrzewam, że faktycznie musza zamieszkiwać mój trawnik, i podejrzewam, że ilość może być przerażająca.. Gotowa jestem przesadzić i przekopać cały trawnik bo trawa nam marnie rośnie.. ale może właśnie znalazłam powód.. także może warto.. przekopię wybiorę ręcznie i może jeszcze zastosują jakąś chemię.. co Wy na to?
Czy jeśli zdecydują się zastosować chemię to najskuteczniejszy jest oprysk, czy podlewanie?
Czy te larwy znajdują się tylko w trawniku czy mogą być również w ziemi tam gdzie mam zrobione nasadzenia?
Pozdrawiam serdecznie,
Asia
Pozdrawiam serdecznie,
Asia
Asia
- gemciu83
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Kontakt:
Bardzo prosto. Ziemia, biały, troszkę pomarańczy, zwinięty i tak jest pędrak.luczek95 pisze:Gemciu jestem ciekaw jak z takiego zdjęcia zidentyfikowałeś chrabąszcza majowego?
Jak mam pędraka wiem, że jest chrabąszcz. Trzy skoro miałem tego plagę to znam z autopsji kilkunastu kilogramów.
- odlotowy kwiat
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 4 sty 2014, o 13:15
Re: Pędraki - Skuteczniejsze zwalczanie - 1cz.
Witam
Jak się okazuje,nie tylko ja mam problem z plagą pędraków chrząszcza majowego...
Wokół moich krzewinek nagle "zniknęła"trawa.Po podniesieniu resztek roślin okazało się,że znajduje się tam mnóstwo pędraków...Rozgrzebując połacie zapadającej się ziemi odkrywałam coraz więcej larw.Unicestwiłam ok 150 sztuk w 2m kawałku.Przeraziło mnie to,ale nie dopuszczę szkodników do moich rzadkich okazów roślin.Dlatego dziękuję za wszelkie informacje.Chętnie je zastosuję i poinformuję o ewentualnych efektach.Pozdrawiam
uskrzydlona
Jak się okazuje,nie tylko ja mam problem z plagą pędraków chrząszcza majowego...
Wokół moich krzewinek nagle "zniknęła"trawa.Po podniesieniu resztek roślin okazało się,że znajduje się tam mnóstwo pędraków...Rozgrzebując połacie zapadającej się ziemi odkrywałam coraz więcej larw.Unicestwiłam ok 150 sztuk w 2m kawałku.Przeraziło mnie to,ale nie dopuszczę szkodników do moich rzadkich okazów roślin.Dlatego dziękuję za wszelkie informacje.Chętnie je zastosuję i poinformuję o ewentualnych efektach.Pozdrawiam
uskrzydlona
- emptio_spei
- 50p
- Od: 9 kwie 2014, o 21:25
Dziś przygotowując rabatę pod nowe iglaki na powierzchni około 0,5 m2 znalazłem z 5 takich nieproszonych gości. Za jakiś czas pewnie będzie ich dużo więcej, ponieważ kilka miesięcy temu z mojego trawnika chrabąszcze urządziły sobie bardzo ruchliwe lotnisko. Usiadłem do komputera, zaszedłem na forum i po przeczytaniu niniejszego wątku stwierdzam .... niech się dzieje, co chce.
Zmoderowałam zbyt dokładny opis pozbywania się pędraków. bab...
Wykopałem dalszych 20 sztuk. Wszystkie zakończyły żywot w formie rozgniecionej.
Okazało się to jednak marnotrawstwem, albowiem zupełnie przypadkiem odkryłem, że pędraczki mogą być całkiem pożyteczne jako ..... przekąska dla psa. Gdy chciałem sfotografować kilka wybranych egzemplarzy pojawił się mój wszędobylski i wszystkojedzący pies, który jednym pacnięciem jęzora pochłonął dwie największe sztuki i mlaskając rozgniótł w paszczy. Następnie pobiegł na świeżo skopaną rabatę i z entuzjazmem zaczął nosem wodzić po ziemi. Obawiam się, jak będzie wyglądała jutro moja rabata. Może okazać się, że pędrak był stosunkowo niewielkim problemem ...
Na zdjęciu dwa mniejsze egzemplarze uratowane na potrzebę zdjęcia, a następnie zjedzone przez psa.
Zmoderowałam zbyt dokładny opis pozbywania się pędraków. bab...
Wykopałem dalszych 20 sztuk. Wszystkie zakończyły żywot w formie rozgniecionej.
Okazało się to jednak marnotrawstwem, albowiem zupełnie przypadkiem odkryłem, że pędraczki mogą być całkiem pożyteczne jako ..... przekąska dla psa. Gdy chciałem sfotografować kilka wybranych egzemplarzy pojawił się mój wszędobylski i wszystkojedzący pies, który jednym pacnięciem jęzora pochłonął dwie największe sztuki i mlaskając rozgniótł w paszczy. Następnie pobiegł na świeżo skopaną rabatę i z entuzjazmem zaczął nosem wodzić po ziemi. Obawiam się, jak będzie wyglądała jutro moja rabata. Może okazać się, że pędrak był stosunkowo niewielkim problemem ...
Na zdjęciu dwa mniejsze egzemplarze uratowane na potrzebę zdjęcia, a następnie zjedzone przez psa.
-
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
Zdjęcia brak !
Mam nadzieję że pies nie stanie sie nosicielem i wylęgarnią !
Mam nadzieję że pies nie stanie sie nosicielem i wylęgarnią !
- emptio_spei
- 50p
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
A ja potwierdzę, że i mój pies uwielbiał pędraki. No i świetnym wrogiem pędraków są kury.
Oczywiście mam tu na myśli młode pędraczki zakopane płytko w ziemi.
Oczywiście mam tu na myśli młode pędraczki zakopane płytko w ziemi.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- kaja_krys
- 200p
- Od: 17 lip 2012, o 10:22
Czy na Twoim zdjęciu te larwy to chrabąszczowe? Wczoraj wykopywałam czyściec wełnisty, i pod korzeniami znalazłam ile tam sztuk tego świństwa.
Kur nie mam, psy się tego nie czepiają. Czy wiecie jaki środek w dzisiejszych czasach jest skuteczny? Podane w wątku chemikalia są sprzed 2 lat, czym teraz podlać rabaty?
Pozdrawiam Krystyna
- emptio_spei
- 50p
Entomologiem nie jestem, więc tak do końca nie wiem, czego larwy sfotografowałem.