Pomidory-choroby i szkodniki cz.12
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.12
Teraz jak już nie masz pomidorów - nie ma sensu. Podam przykład: teren gdzie nie było nigdy ogrodu - nasiona ze sklepu (czyli w teorii bez zarodników) a ZZ jest. Teren, gdzie nie było ogrodu przez ponad 10 lat - to samo. Najlepiej poczytać o ochronie przeciwko ZZ i za rok od początku starać się jej przeciwdziałać. A może i rok będzie lepszy dla pomidorów, gorszy dla chorób.
W takim razie nie będę teraz używała chemii tylko zaszczepię ziemię EMami, będę je stosować też od wiosny, a w razie pierwszych oznak choroby sięgnę po chemię....
-
Przy pierwszych oznakach choroby już ciężej coś zrobić. Lepiej sprawdzać komunikat i zrobić opryski kontaktowe. W sprzyjających warunkach nie trzeba będzie sięgać wtedy po Mildex czy Infinito. Można próbować OW i HT od początku uprawy.
-
- 100p
- Od: 28 mar 2013, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
Początek zz - na razie na liściach
-
- 100p
- Od: 28 mar 2013, o 18:02
A co będzie lepsze curzate M czy signum. A może wystarczy oberwać chore liście?
-
- 500p
Z tych 2 wybrałabym Curzate M - co do Signum (szybko zerknęłam w google) nie jestem pewna, czy jest skuteczny w walce z zz.
Zastanów się też, czy to nie jest "z armatą na wróbla" - tzn. czy faktycznie opłaca Ci się w tym okresie (czyli tak późno) stosowanie ŚOR, czy masz tyle krzaków i dojrzewających pomidorów. Jeśli zz wystąpiła na razie tylko na liściach, to możesz spróbować na razie poobrywać tylko liście i obserwować -jeśli będą następne zmiany, to wtedy prysnąć.
Jeśli nie masz już na krzakach zbyt wiele pomidorów, to możesz je wkrótce zerwać, likwidując krzaki, większość pewnie dojrzeje w domu i obejdzie się bez oprysków.
Zastanów się też, czy to nie jest "z armatą na wróbla" - tzn. czy faktycznie opłaca Ci się w tym okresie (czyli tak późno) stosowanie ŚOR, czy masz tyle krzaków i dojrzewających pomidorów. Jeśli zz wystąpiła na razie tylko na liściach, to możesz spróbować na razie poobrywać tylko liście i obserwować -jeśli będą następne zmiany, to wtedy prysnąć.
Jeśli nie masz już na krzakach zbyt wiele pomidorów, to możesz je wkrótce zerwać, likwidując krzaki, większość pewnie dojrzeje w domu i obejdzie się bez oprysków.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Curzate oblepi Ci owoce białym nalotem, że ciężko to potem zmyć, jak je jeść potem.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- 500p
Aaaa... to nie wiedziałam
Curzate M nigdy nie ma w "moim" sklepie", więc faktycznie nigdy nie stosowałam, sugerowałam się tylko substancją aktywną w tym środku
Curzate M nigdy nie ma w "moim" sklepie", więc faktycznie nigdy nie stosowałam, sugerowałam się tylko substancją aktywną w tym środku
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Curzate to dobry środek ale teraz jest pełnia dojrzewania owoców i ja bym go już nie zastosowała. Można tak jak napisała Tysonka spróbować obrywać liście i zastosować któryś z preparatów forumowicz. Wszystko zależy jak szybko choroba postępuje, czy jest tylko na liściach i czy chcesz ratować uprawę za wszelką cenę.
Beata
-
Dużo też zależy od pogody. Jeśli będzie ciepło i słonecznie to być może ZZ sama przyhamuje. Niestety nie wiadomo czy owoce już są porażone czy nie... Zawsze można też oberwać te wyrośnięte, położyć by się nie stykały ze sobą i codziennie przeglądać. Ja przed opryskami obrywam te zapalone i żółte, potem czas karencji mija i kolejne. Ale u mnie pogoda do bani była, dopiero od 3 dni słonecznie (od razu widać różnicę w dojrzewaniu pomidorów.
No i jeszcze są HT i OW - może nimi warto po oberwaniu liści zrobić oprysk?
No i jeszcze są HT i OW - może nimi warto po oberwaniu liści zrobić oprysk?
choroba, czy niedobory u pomidorów
Witam,
Bardzo proszę o pomoc w zidentyfikowaniu problemu: choroba, szkodniki czy niedobory. Sporo informacji wyczytałam na tym forum, ale w praktyce ciężko zidentyfikować. Otóż naliściach pomidorów pojawiły się przeżółcenia z brązowymi plamami, jest też kilka brązowych koncentrycznych plam osobno, a niektóre liście zasychają od boków i wierzchołków. Próbowałąm załączyć zdjęcia ale nie jestem pewna czy mi się to udało?... Proszę o poradę, z góry dzięki. Dagmara
§ 3.7 Zdjęcia i grafiki wstawiane do postów powinny być związane wyłącznie z treścią merytoryczną wątku. Maksymalny dopuszczalny rozmiar zdjęć to 900x600 , zalecamy: 500x375 pix lub 640x480 pix.
marcinpruszcz
Bardzo proszę o pomoc w zidentyfikowaniu problemu: choroba, szkodniki czy niedobory. Sporo informacji wyczytałam na tym forum, ale w praktyce ciężko zidentyfikować. Otóż naliściach pomidorów pojawiły się przeżółcenia z brązowymi plamami, jest też kilka brązowych koncentrycznych plam osobno, a niektóre liście zasychają od boków i wierzchołków. Próbowałąm załączyć zdjęcia ale nie jestem pewna czy mi się to udało?... Proszę o poradę, z góry dzięki. Dagmara
§ 3.7 Zdjęcia i grafiki wstawiane do postów powinny być związane wyłącznie z treścią merytoryczną wątku. Maksymalny dopuszczalny rozmiar zdjęć to 900x600 , zalecamy: 500x375 pix lub 640x480 pix.
marcinpruszcz