Elficki zakątek, czyli ogród w mieście
- Elfia
- 500p
- Od: 1 kwie 2014, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Elficki zakątek, czyli ogród w mieście
Mój ogród to przydomowy ogródek na przedmieściach gdzieś na północy kraju, niedaleko nadbałtyckiej plaży, od której dzieli mnie odległość idealna na niezbyt długi spacer
Jego wygląd jest wypadkową wielu lat i wielu ogrodników, którzy się nim zajmowali. Główną "szefową" jest w nim moja mama, chociaż z chęcią oddaje mi kolejne połacie i kolejne decyzje pozwalając na własną ogrodowa twórczość, dzięki czemu co roku z czymś eksperymentujemy.
Jest w nim trochę drzewek, krzewów, miejsce na warzywa, szklarnia i sporo kwiatów.
Letni ogród w pełni lata wygląda tak:
Teraz królują w nim żółto-pomarańczowe kwiaty: słoneczniki, rudbekie, dzielżany, nagietki i nasturcje:
Wkrótce ich miejsce zajmą kolorowe liście drzew, czerwone jabłka i zielone dywaniki kapusty pak choi i pekińskiej.
Jego wygląd jest wypadkową wielu lat i wielu ogrodników, którzy się nim zajmowali. Główną "szefową" jest w nim moja mama, chociaż z chęcią oddaje mi kolejne połacie i kolejne decyzje pozwalając na własną ogrodowa twórczość, dzięki czemu co roku z czymś eksperymentujemy.
Jest w nim trochę drzewek, krzewów, miejsce na warzywa, szklarnia i sporo kwiatów.
Letni ogród w pełni lata wygląda tak:
Teraz królują w nim żółto-pomarańczowe kwiaty: słoneczniki, rudbekie, dzielżany, nagietki i nasturcje:
Wkrótce ich miejsce zajmą kolorowe liście drzew, czerwone jabłka i zielone dywaniki kapusty pak choi i pekińskiej.
ogrodowo
Zapraszam
Zapraszam
- Paulii
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2013, o 15:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Elficki zakątek, czyli ogród w mieście
To ja będę pierwsza Witaj Elfia wśród zielono zakręconych ogródkowiczów
Przepiękny zadbany warzywniak
Słoneczniki, rudbekie, dzielżany, nagietki i nasturcje piekne
Zapraszam do siebie
Przepiękny zadbany warzywniak
Słoneczniki, rudbekie, dzielżany, nagietki i nasturcje piekne
Zapraszam do siebie
Pauli "To możliwość spełnienia marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące"
- Elfia
- 500p
- Kontakt:
Witam, witam i zapraszam. Warzywnik to niestety ciągła walka z chwastami, które rosną szybciej, niż jestem w stanie je wyrwać
ogrodowo
Zapraszam
Zapraszam
A tulipany masz?
- Elfia
- 500p
- Kontakt:
Tulipany, to moja wiosenna miłość
Mam i uwielbiam. Co roku kupuję jakieś nowe, mimo, że później miejsca na nie brak. W tym roku przywiozłam nawet trochę cebulek z ojczyzny tulipanów. Poletko tulipanów to dla mnie znak, że wiosna w pełni i po zimie można wreszcie nasycić oczy kolorami.W tym roku podczas majówki nasyciłam oczy milionami tulipanów w Keukenhof w Holandii. To dopiero był widok
To parę zdjęć wiosennych, które miałam pod ręką (już zmniejszonych).
Na spokojnie, w wolnych chwilach wrzucę więcej zdjęć i informacji do wątku ogrodowego.
Mam i uwielbiam. Co roku kupuję jakieś nowe, mimo, że później miejsca na nie brak. W tym roku przywiozłam nawet trochę cebulek z ojczyzny tulipanów. Poletko tulipanów to dla mnie znak, że wiosna w pełni i po zimie można wreszcie nasycić oczy kolorami.W tym roku podczas majówki nasyciłam oczy milionami tulipanów w Keukenhof w Holandii. To dopiero był widok
To parę zdjęć wiosennych, które miałam pod ręką (już zmniejszonych).
Na spokojnie, w wolnych chwilach wrzucę więcej zdjęć i informacji do wątku ogrodowego.
ogrodowo
Zapraszam
Zapraszam
No i to jest baaardzo dobra odpowiedź Ale Ci zazdroszczę
- Elfia
- 500p
- Kontakt:
Jedyna słuszna odpowiedź dla Tulapa?
Ze względu na tulipany wiosna mogłaby dla mnie trwać cały rok. No chyba, że tulipany zechciałyby kwitnąć od wiosny do jesieni
Ze względu na tulipany wiosna mogłaby dla mnie trwać cały rok. No chyba, że tulipany zechciałyby kwitnąć od wiosny do jesieni
ogrodowo
Zapraszam
Zapraszam
- Annes 77
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Zawitałam do Ciebie:) Tulipany posiadam,bez nich nie ma dla mnie wiosenki
Warzywniczek też mam tzn moja mamcia go pielęgnuje,a ja zajmuję się resztą,czyli różami i innymi bylinami
Pozdrawiam:)
Warzywniczek też mam tzn moja mamcia go pielęgnuje,a ja zajmuję się resztą,czyli różami i innymi bylinami
Pozdrawiam:)
Co tam od wiosny do jesieni,jeszcze zimowe by sie przydały
- Elfia
- 500p
- Kontakt:
Ponieważ mam akurat na tapecie szklarnię i pomidory, to zapraszam do wycieczki po pomidorowym królestwie. W porównaniu do forumowych kolekcji pomidoroholików u mnie skromnie. Ledwie kilka odmian, więc szału nie ma. Najważniejsze za to, ze są własne pomidory, bo tego smaku i zapachu nie da się kupić w sklepie
W tym roku mam ildi, koktajlówkę samosiejkę, malinowego ożarowskiego i warszawskiego, oxheart (bawole serce) i trochę pomidorów od innych ogrodników amatorów w rodzinie. Ich odmian niestety nie znam.
W tym roku mam ildi, koktajlówkę samosiejkę, malinowego ożarowskiego i warszawskiego, oxheart (bawole serce) i trochę pomidorów od innych ogrodników amatorów w rodzinie. Ich odmian niestety nie znam.
ogrodowo
Zapraszam
Zapraszam
Oj,skromnie to to nie jest Pomidorowy gaj
- Elfia
- 500p
- Kontakt:
Ilościowo to może nie tak skromnie, bo kilkadziesiąt krzaczków mieści się w szklarni, do tego parę ogórków i kilkanaście papryczek. Ale odmianowo to słabizna, w porównaniu do forumowych wspaniałości. Mam nadzieję, że za rok będzie ciekawiej i bardziej kolorowo, bo chciałabym spróbować nowych odmian.
ogrodowo
Zapraszam
Zapraszam
Mi tam by się przejadły