Moje storczykowe hobby

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Szczęka mi opadła z wrażenia. Jakie masz wspaniałe storczyki! Jakoś boje się wyjść poza falki. Nie wiem, jak poradziła bym sobie z hodowaniem.
dorcia
1000p
1000p
Od: 19 lut 2008, o 19:20

Post »

Pięknie kwitnie to Twoje zygopetalum (ja moje kupiłam po kwitnieniu i na razie wypuszcza ps). A ten nabytek to ... cambria? :oops:
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Storczykowa, Wanda,dorcia - dzięki za pochwały. Zygopetalum nie jest według mnie trudne w uprawie, wystarczy nic nie robić, tylko czasem, jak się przypomni, podlać. Nie kombinować, nie stwarzać sobie sztucznych problemów. No i podstawa, nie zalać. Moje są często przesuszone i może dlatego kwitną.
platynka80 - ja swoją przygodę ze storczykami rozpoczęłam od właśnie tego-Zygopetalum. Gdy go dostałam nawet nie wiedziałam jak się nazywa. Ponieważ nie wymaga systematycznego, częstego podlewania stał się moim ulubionym kwiatem i w tej konwencji dokupowałam następne gatunki, aż do tych trochę trudniejszych.
Od lutego do teraz obficie kwitnie łaciaty falek, reszta wypuściła młode pędy i rośnie, a czy inne zakwitną? Jeśli tak, to można mówić o powodzeniu w uprawie storczyków, jeśli nie, to znaczy, że coś było nie tak.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O rany, ale mnie tu dawno nie było. Fakt przez całe lato zajęta byłam innymi roślinami, które stanowią moją największą pasję, ale o storczykach nie zapomniałam. Przez ten czas znów przybyło mi kilka, a przekwitnięte Zygopetalum doczekało się podzielenia i przesadzenia, bo już wypadało z doniczki. Jutro wrzucę zdjęcia moich nowych nabytków.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A oto obiecane fotki.

Tak kwitły latem nowo powstałe u mnie pędy obu Zygopetalum.
Obrazek

A to nowe nabytki - łaciatek i purpurek trafiły z wyprzedaży, były w bardzo marnym stanie, szybko zrzuciły kwiaty i teraz się regenerują- liczę na szybkie nowe pędy.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

A to jubileuszowe Dendrobium- seledynowe, bliźniak do żółtego.

Obrazek

Na koniec moje najnowsze cudo i duma-Brassada- prezent od przyjaciółki, posiadaczki pięknej i ogromnej kolekcji storczyków.

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Piękna kolekcja. Jestem pewna, że Twoje nowe nabytki, które trzeba doprowadzić do porządku, na pewno odwdzięczą Ci się pięknym kwitnieniem, bo widać, że masz rękę do kwiatów :D
dorcia
1000p
1000p
Od: 19 lut 2008, o 19:20

Post »

Grażynko, te nowe nabytki wcale nie takie zabiedzone - pięknie Ci kwitły. Ale prezent od przyjaciółki "bije wszystkich na głowę" - jest niesamowicie, "przerażająco" piękny (ma w sobie coś drapieżnego) :shock: :shock: , chce się go wciąż i wciąż oglądać. Tylko pozazdrościć tak dobrej przyjaciółki :lol: :lol:
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Dorcia za takie miłe słowa o moich storczykach, a prezent faktycznie jest super, zwłaszcza, że my wszyscy przyzwyczailiśmy się do oglądania i podziwiania tych o dużych, pięknych kwaiatach, a te inne po prostu są mało pokazywane. Mam nadzieję, że mój nabytek nie będzie zbyt trudny w uprawie.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

śliczne storczyki.
Awatar użytkownika
marta c
200p
200p
Od: 7 cze 2008, o 01:37

Post »

prezent od przyjaciolki po prostu oszalamiajacy(a poznasz mnie z ta przyjaciolka :twisted: )
Awatar użytkownika
joannna
200p
200p
Od: 29 mar 2008, o 21:51

Post »

Zygopetalum śliczne ,właśnie na identyczne obecnie poluję .
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

Śnieżko :) , u Ciebie to już norma :wink: :wink: :wink: :) , że posiadasz i pokazujesz nam perełeczki :D

Obrazek
Obrazek

Nowe nabytki ćmówek także noszą w sobie znamiona oryginalności i życzę szybkich nowych kwiatowych pędów, aby cieszyły Twoje i nasze oczy :D
śnieżka pisze:Mam nadzieję, że mój nabytek nie będzie zbyt trudny w uprawie.
Śnieżko, myślę, że Ty luuuubisz trudniejsze zadania :D
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marta C- co do poznania przyjaciółki zobaczę co się da zrobić, a może ona sama niedługo się tu objawi i wreszcie ujrzymy wszystkie cudowności, które posiada, a sądząc po moim prezencie takich ,perełeczek, jak ofiarowana, to ma na pewno sporo.
Basiu, dzięki za miłe słowa o moich nabytkach, a jeśli chodzi o trudne zadania, to nie ja je l ubię , to chyba one mnie lubią, a ja tylko próbuję im sprostać. :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”