Zielona ferajna cz.2

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Zielona ferajna cz.2

Post »

Henryku, Justus, Ewo, Trzynastko, Karino, Paulino, Andziu dziękuję ;:196
Ewo skrętniki to akurat nie u mnie, nie mam ani jednego ;:224
Andziu miło mi, że porady się przydają ;:108 Sama ciągle się uczę, ale raczej na własnych błędach niż z jakiejkolwiek instrukcji, więc dojście do tego, co teraz widzicie zajęło mi trochę czasu ;:108

Chwilę mnie nie było, przyznaję :oops: ale zajęć dużo, a przygotowuję się też do założenia porządniejszego bloga ze zdjęciami i to pochłania mój wolny czas. Ale o forum nie zapomniałam :wink:
justus27 pisze:Idzie jesień...zaczną pojawiać się kolory a liściach... poproszę o nową sesję zdjęciową ;:108
Proszę bardzo, inny bukiecik :D Kwiaty, ale kolorystyka odpowiednia. Może ktoś wie, co właściwie fotografowałam? Bo nie udało mi się ich zidentyfikować ;:185 Sesja nieco inna od poprzedniej - zaczęłam się skupiać bardziej na detalach, pojedyńczych płatkach itp. Widać to było przy hibiskusie, będzie też widać w innych nowszych sesjach, chociaż mam jeszcze sporo "starszych". A żeby zaostrzyć apetyt - takie mam zdjęcia już zrobione, ale jeszcze nie pokazane: Konwalia, Bez, Piwonia, Róża, Nachyłek, Chryzantemy, Astry, Mieczyki, 4 sesje Lilii, Róża, Astromerie, Begonia, Eustoma i cała masa plenerowych od maja aż do takich sprzed kilku dni :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Ogniste kolory...należą do moich, ulubionych.
Bordo, czerwień, pomarańcz... to mieszanka wybuchowa... istna lawa wulkaniczna.
I energetyczna.

To dzielżan? Czy inna roślina...
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Wg mnie to gailardia ;:108
Sesja śliczna ;:167
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45

Post »

Dzięki! Znalazlam ISO, musze tylko jeszcze opanowac jak sie tym manipuluje. Tam jest ISO i AUTO i tylko te dwa ustawienia sie zmieniaja.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wyjaśniło się, kwiaty to gailardia, dziękuję Moniko ;:196
Justus miło mi, że się podoba ;:173
Kingo proszę bardzo :D ISO ma być na minusie, sesje w pełnym słońcu robię w przedziale -0,7 do -1,3; zdjęcia w pochmurne dni -0,3; zwykłe zdjęcia na słońcu (nie zbliżenia) -0,3 do -0,7. W moim aparacie te liczby są skokowo, więc w Twoim przedziały mogą być nieco inne, ale podaję tak orientacyjnie. To AUTO nic mi nie mówi, sprawdzę w instrukcji czy w ogóle mam coś takiego. A może to tryb automatyczny?
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grzebie w aparacie, z tym ze ja mam tzw. bridge - Fuji finepix S1600. Dosc prymitywny. Musze pokopac glebiej, na razie udalo mi sie pogrzebac w tym ISO i moge zjechac do 100.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

crazydaisy pisze:na razie udalo mi sie pogrzebac w tym ISO i moge zjechac do 100.
Jakaś dziwna skala :shock: Nawet w telefonach (kilku różnych) mogę zjechać góra do -2,0. Nie mam pojęcia jak to przeliczyć, chyba trzeba po prostu próbować. A to AUTO to chyba właśnie będzie tryb automatyczny, na co da się go zmienić? W większości cyfrówek tryby mają nazwy i obrazkowe symbole, w lustrzankach oznaczenia literowe. Jak jest u Ciebie?
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A bo ja - technomatolek - probowalam manipulowac ISO majac ustawiony tryb automatyczny aparatu. Jak przepielam na jakis manualny, to mi sie pokazala skala tego ISO. będę probowac po prostu, innego wyjscia nie ma. Nie mam instrukcji obslugi zeby bylo smiesznie, wiec wszystko na "macanego". Aparat ma na gorze obrazki i literki. "panorama", 'SP" (swiatlo naturalne), "SRAUTO" (Wybor optymalnych ustawien dla okreslonego trybu - cokolwiek to znaczy), obrazek z czerwonym aparatem, pod ktorym na bank jest opcja automatyczna (program dobiera najlepsze ustawienia do wykonania zdjecia), P (tryb autoamtyczny z zaprogramowanymi ustawieniami), S (automatyczny dobor przyslony do zaprogramowanego czasu), A (automatycznie dostosowuje czas do zaprogramowanej przyslony), M (reczny wybor przyslony i czasu), C (tryb fotografowania z ust. uzytkownika) i kamera.
Jak wlazlam w tryb P, to pozwolilo mi mieszac w ISO. Pokazuje sie "czulosc ISO" (to z klisz kojarze) i pozycje:
Auto (800)
Auto (400)
6400 S
3200 S
800
400
200
100

Przyznam Ci sie, ze na kliszach lepiej mi szlo, a cyfrowego sprzetu nie umiem rozgryzc, choc pewnie ma fajniejsze mozliwosci niz klisze. Jedno co mi sie w nim podoba, to ze jak fotka nie wyjdzie to ja uzuwam i spokoj - nie wywoluje, nie trace klisz.
Kinga
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Masz więcej możliwości zmiany ustawień w aparacie niż ja, więc nie ze wszystkim mogę doradzić ;:185 Z moim antykiem geniuszem aparatu nie zostanę ;:219 Z ISO trzeba próbować, z innymi ustawieniami też - na początku to przeraża, ale potem jakoś idzie. Tylko zdjęcia robić ;:108

Mój hibek się doczekał ;:224 zdolna bestia, sam się zapylił ;:183

Obrazek

Obrazek

A na dodatek zapowiadają się kolejne kwiatuszki ;:224 największy pączek:

Obrazek
Pozdrawiam, Natalia
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Masz 6+ za cudowne zdjęcia, teraz czekam aż pokaże kwiatuszek;) :wit
Awatar użytkownika
emma1966
500p
500p
Od: 12 wrz 2012, o 17:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To na pierwszym zdjęciu nasionko się kluje ;:oj , ale fajnie to pokazalaś :D .
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zajefajne fotki... Obled! Pieknie zlapalas i nasiennik i paczki.
Kinga
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Podoba mi się! ;:138
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.