Opuncja (Opuntia ) - wymagania,pielęgnacja ,zimowanie
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
To, że roślinka stoi przy oknie wcale nie oznacza, że światła jest dość. By w mieszkaniu utrzymać kaktusa potrzebne jest okno z wystawą południową lub południowo-wschodnią i do tego nie zasłonięte przez np. drzewa lub inne budynki. Nawet taka ilość światła dla wielu kaktusów jest zbyt mała.
Kaktusów nie ukorzenia się w wodzie. Po odcięciu pęd trzeba przesuszyć przez tydzień lub dwa. Następnie po tym czasie można posadzić ukorzenianą część do bardzo przepuszczalnego podłoża i delikatnie podlewać. Należy cały czas utrzymywać roślinkę w pionie, bo inaczej się powygina.
Kaktusów nie ukorzenia się w wodzie. Po odcięciu pęd trzeba przesuszyć przez tydzień lub dwa. Następnie po tym czasie można posadzić ukorzenianą część do bardzo przepuszczalnego podłoża i delikatnie podlewać. Należy cały czas utrzymywać roślinkę w pionie, bo inaczej się powygina.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 cze 2007, o 00:24
ja przesunełam ja blizej szyby by miała wiecej promieni slonecznych i te 3 odnogi co wyrastają przekrzywiły sie i mam je zamiar obciac i na nowo zasadzic. ale czy idzie tego katusa pociąc w paru miejscach by byl mniejszy i te odciete kawalki na nowo zasadzić czy wtedy bedzie miec na nowo te miesiste kolce i czy bedzie wypuszczal??
Pozdrawiam:) Dominika
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Bez problemu można pociąć całą roślinkę na 10-15cm odcinki i następnie je poukorzeniać. Te, które nie mają stożka wzrostu wypuszczą nowe. boczne pędy. Czasem po kilka. Należy tylko pamiętać, by nie pomylić kierunku rośliny i nie próbować ich posadzić dołem do góry.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
- 100p
- Od: 24 mar 2008, o 11:19
Pomoc w rozpoznaniu oraz rozmnożeniu:)
Jakiś czas temu otrzymałam taką oto roślinkę. Została ścięta od góry aby się rozrosła- co jak widać się udało:) Niestety mój szczeniak się do niej dorwał co widać u dołu- jest tam obecni nieładne zdrewnienie. Chciałam poradzić się Was czy istnieje możliwość abym te górne będy ukorzeniła aby powstały z nich nowe rośliny? W jaki sposób się do tego zabrać? Nie chę ich stracić a jednocześnie chciałabym skrócić tę roślinkę do minimum by rozpuściła pędy na boki. Boję się tylko, czy jeśli zetnę ją przy zgrubieniu, nie zginie?
-
- 500p
- Od: 8 lut 2008, o 14:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To jest jakaś opuncja. Na pewno zostawić trochę 'zielonego'. A te mniejsze oderwać i zostawić na kilka dni, aby rany przeschły. Potem posadzić w zwilżoną, lekką i przepuszczalną ziemię, lub tak jak ja- w drobny żwir z dodatkiem ziemi 10-20 procent.
Jednak uważam, że nie ma sensu rozdzielać tak pieknej rośliny. Rany na dole nie rzucają sie w oczy, a można je czymś zasłonić.
darekcn4, większość sukulentów nie posiada kolców.
Jednak uważam, że nie ma sensu rozdzielać tak pieknej rośliny. Rany na dole nie rzucają sie w oczy, a można je czymś zasłonić.
darekcn4, większość sukulentów nie posiada kolców.
-
- 500p
- Od: 8 lut 2008, o 14:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Po pierwsze- bardzo dziękuje za odpowiedzi!
też szkoda mi ją ciąć ale chciałabym nadać jej inny kształt. Zastosuje się do rad zasadzenia tych młodych odnóg- jeszcze tylko pytanie- jak zapewnić najlepsze warunki do ukorzenienia? jak często podlewać, w jakiej temp trzymać, jaka wielkość doniczki, czy dodawać nawóz? Jestem kompletnie zielona w temacie kwiatów a ostanio sporo ich dostałam, zaczęły się rozrastać i chciałam to jakś wykorzystać tworząc nowe roślinki:)
też szkoda mi ją ciąć ale chciałabym nadać jej inny kształt. Zastosuje się do rad zasadzenia tych młodych odnóg- jeszcze tylko pytanie- jak zapewnić najlepsze warunki do ukorzenienia? jak często podlewać, w jakiej temp trzymać, jaka wielkość doniczki, czy dodawać nawóz? Jestem kompletnie zielona w temacie kwiatów a ostanio sporo ich dostałam, zaczęły się rozrastać i chciałam to jakś wykorzystać tworząc nowe roślinki:)