U mnie nie ma w ogóle, zresztą nie słyszałem żeby gdzieś były jakieś plagi w mojej okolicy w zeszłych latach. Ale może to dlatego że w okolicznej miejscowości co roku jest święto ślimaka xD Ludzie ogólnie nawet tu uprawiają ślimaki zarobkowo.Nick1105 pisze:A jak wygląda sytuacja ze ślimakami bezskorupowymi chociażby na północy Polski? Bo na południu Polski tego lata jest ich od gromaNa chodnikach wieczorami to aż się roi od nich, w ogrodach też pełno ich pełza
Kiedyś gdzieś słyszałem, że jak na razie to one są tylko na południu. Jest to prawda?
Kawon ( arbuz ) - część 5
Re: Kawon ( arbuz ) - część 5
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Heliot chodzi o pomorowy a nie nasze winniczki itp na handelek. Wypowiadała się profesor z którejś uczelni rolniczej że populacja rodzimych ślimaków spada z roku na rok a pomorowy mają się jak pączki w masełku. Są to najeźdźcy którzy w wielu krajach powodują duże zmiany ekosystemu i należy przeciwdziałać ich rozprzestrzenianiu.
Ja człowiek z natury lubiący wszelakie żyjątka ale odkąd wyrżnęłam orła idąc na bosaka po trawniku a na stopie znalazłam resztki pomorowa
od tamtej pory toczę wojnę. Codziennie z latarką i motyką obchodziłam działkę i tłukłam jak leci. Okazy 5-8cm, różnej maści. Ogrom ich był w borówkach. Już o kompostach nie wspomnę. No sorki bardzo ale u mnie ich nie będzie. Trzeba szukać po zmroku...a nawet wykopać dołek, ulokować tam butelkę 5l i trochę papu nakłaść. Wiem wiem, strach się mnie bać ![Cool 8-)](./images/smiles/icon_cool.gif)
Ja człowiek z natury lubiący wszelakie żyjątka ale odkąd wyrżnęłam orła idąc na bosaka po trawniku a na stopie znalazłam resztki pomorowa
![Evil or Very Mad :evil:](./images/smiles/icon_evil.gif)
![Cool 8-)](./images/smiles/icon_cool.gif)
Pozdrawiam Jola
- Geniodekt
- 500p
- Od: 27 kwie 2014, o 20:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Chodzi tobie chyba o śliniki luzytańskie, te brązowe bez skorupki, bo pomrowy to raczej rodzime gatunki. Tak czy owak, oba są absolutnie najgorszymi szkodnikami w moim ogrodzie i tępię je bez litości. Na razie rozdeptuję i zabijam, w przyszłym roku chyba zamówię preparat Nemaslug. Jedno szczęście: arbuzy jakoś nie należą do ich przysmaków, nie znalazłem u siebie pogryzionych przez nie liści, a na południu jest prawdziwa plaga ślimaków. Na północy gdzie również regularnie przyjeżdżam nie ma ich aż tak wiele, to pewnie kwestia tutejszej bardzo wilgotnej gleby ilastej, na tamtych glebach piaszczystych i szybko przesychających raczej nie mają czego szukać.kama_80 pisze:Heliot chodzi o pomorowy a nie nasze winniczki itp na handelek. Wypowiadała się profesor z którejś uczelni rolniczej że populacja rodzimych ślimaków spada z roku na rok a pomorowy mają się jak pączki w masełku. Są to najeźdźcy którzy w wielu krajach powodują duże zmiany ekosystemu i należy przeciwdziałać ich rozprzestrzenianiu.
kamil211a, jaka to odmiana rośnie do prawie 20 kilo ?
![ojoj ;:oj](./images/smiles/ojoj.png)
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pozdrawiam Jola
- kamil211a
- 200p
- Od: 17 sty 2014, o 15:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Chciałem powiedzieć że największy okaz tej nazwijmy to odmiany, ważył prawie 160 kilo. Uprawiam pd gołym niebem i bez agrowłókniny.
Pasjonat olbrzymich warzyw, ostrych papryczek i wszystkiego co zielone
- Viola K
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 mar 2013, o 19:41
- Marcoo16
- 1000p
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
Jak pozbyć się pomrowów?
Posypywać je solą
Tego nie znoszą..
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
![gwizdanie ;:224](./images/smiles/whistling.gif)
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
- Geniodekt
- 500p
I zasolić w ten sposób ziemię.. ![do-kitu ;:222](./images/smiles/thumbdown.gif)
![do-kitu ;:222](./images/smiles/thumbdown.gif)
- Marcoo16
- 1000p
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
Nie każę zasypywać całego ogródka, tylko pojedyncze osobniki.. ![gwizdanie ;:224](./images/smiles/whistling.gif)
![gwizdanie ;:224](./images/smiles/whistling.gif)
Pozdrawiam Marek
- Geniodekt
- 500p
To już lepiej pozbierać do wiadra i tam je ukisić
johnywawa, wrzucisz nasiona Złotej Wolicy na akcję ?
Wszędzie szukam tej odmiany, ale w żadnym sklepie jej nie mają
![Laughing :lol:](./images/smiles/icon_lol.gif)
johnywawa, wrzucisz nasiona Złotej Wolicy na akcję ?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 1 cze 2014, o 20:42
![Obrazek](http://images66.fotosik.pl/144/a4962fde253cb495m.jpg)
![Obrazek](http://images70.fotosik.pl/144/428abad833acd5a1m.jpg)
Czy to Sugar Baby? Wiem, że zdjęcia średnio wyraźne, ale może ktoś je zdoła zidentyfikować
To już chyba koniec sezonu 2014 dla mnie
![cryy ;:145](./images/smiles/crybaby.gif)
![smutek ;:174](./images/smiles/sad.gif)
![brawo ! ;:138](./images/smiles/clap.gif)
I gratulacje dla wszystkich za ich okazy. Może za rok też się u mnie takowe pojawią
![taniec :tan](./images/smiles/taniec.gif)
- kamil211a
- 200p
- Od: 17 sty 2014, o 15:53
- Kontakt:
A mój okaz dzisiaj osiągnoł 20 kg, chyba szykuje się rekord. Pod koniec tygodnia wrzucę jakieś fotki.
Pasjonat olbrzymich warzyw, ostrych papryczek i wszystkiego co zielone
-
- 200p
- Od: 23 sty 2011, o 17:00
Ja kupiłem przez allegro. A na akcję chyba bez sensu, bo uprawiałem obok siebie 4 gatunki arbuzów i jeszcze melony, więc nasiona będą mieszańcami.Geniodekt pisze:johnywawa, wrzucisz nasiona Złotej Wolicy na akcję ?Wszędzie szukam tej odmiany, ale w żadnym sklepie jej nie mają
- Viola K
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 mar 2013, o 19:41
No pięknie , gratuluję 20 kg ! ..kamil211a pisze:A mój okaz dzisiaj osiągnoł 20 kg, chyba szykuje się rekord. Pod koniec tygodnia wrzucę jakieś fotki.
![super2 ;:215](./images/smiles/thumbup.gif)