Ogródek AGNESS
- reniusia20
- 1000p
- Od: 2 kwie 2012, o 15:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogródek AGNESS
Kochana lilie bajka! Przetwory z cukini hmm ciekawą mnie te dżemy z niej.
Podglądam cię tak cichaczem bez komentarzy masz piękny ogród!
Podglądam cię tak cichaczem bez komentarzy masz piękny ogród!
- MonaeS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 mar 2010, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Agnieszko spaceruję i podziwiam twój ogród. Czuję w nim niesamowitą harmonię zgodną ze zmieniającymi się porami roku.
Gratuluję i pozdrawiam.
Gratuluję i pozdrawiam.
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzień dobry Aguś
Zawsze zachwycam się Twoim kolorowym ogrodem,pięknym bujnym buszem.
bardzo mi się on podoba
Języczkowa duża kępa robi rażenie,piękna jest

Zawsze zachwycam się Twoim kolorowym ogrodem,pięknym bujnym buszem.

bardzo mi się on podoba

Języczkowa duża kępa robi rażenie,piękna jest

- oxalis
- 1000p
- Od: 24 mar 2012, o 00:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Aguś
,
Zgubiłaś mi się na dłuższą chwilę
. Jako żem nie ogrodowa to nawet nie zauważyłam, że nowy wątek czeka
na gości .
Dobrze że Cię znalazłam bo takich fotek, tak kolorowego ogrodu i tak zadbanego warzywnika nigdy dość...
.
Pooglądałam, poczęstowałam się ciastem ze śliwkami i poodpoczywałam wśród Twoich kwiatów.
Jestem ukontentowana
.
A te cudne lilie będą mi się śnić po nocach....dobrze że na balkonie mam 4 sztuki, to sobie wsadzę do gruntu i będę mieć choć namiastkę takiej perfumeryjnej gromadki jaką u Ciebie zobaczyłam ...

Zgubiłaś mi się na dłuższą chwilę

Dobrze że Cię znalazłam bo takich fotek, tak kolorowego ogrodu i tak zadbanego warzywnika nigdy dość...

Pooglądałam, poczęstowałam się ciastem ze śliwkami i poodpoczywałam wśród Twoich kwiatów.
Jestem ukontentowana

A te cudne lilie będą mi się śnić po nocach....dobrze że na balkonie mam 4 sztuki, to sobie wsadzę do gruntu i będę mieć choć namiastkę takiej perfumeryjnej gromadki jaką u Ciebie zobaczyłam ...
- Andzia84
- 1000p
- Od: 23 sty 2014, o 15:51
Aguś, a czemu tutaj Ciebie u siebie nie ma? 

Zbudowałam dom, urodziłam syna, czas posadzić drzewo 
Gdzieś tam na końcu świata...mój raczkujący ogródek
Gdzieś tam na końcu świata cz.2

Gdzieś tam na końcu świata...mój raczkujący ogródek
Gdzieś tam na końcu świata cz.2
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Marysiu palec wciąż w usztywnieniu, ale już czasami zdejmuję i ćwiczę niższe stawy, bo zrobiły cię całkowicie sztywne, nie zginają się i bardzo bolą
Twoje języczki szybciutko rozrosną się w piękne kępy, to prawdziwe sprinterki, u mnie ta największa to już prawdziwy kolos
Tulap hej, miło, że zaglądasz
Małgosiu Twoje języczki rozrosną się szybciej niż się spodziewasz
Jeśli mają korzystne warunki, to znaczy zacienione, lub półcieniste miejsce i sporo wilgoci, to rosną dosłownie ,,w oczach,,
Grażynko dziękuję
U mnie deszczu jak na lekarstwo, teraz jest słonecznie i cieplutko, Po prostu pięknie., Wcześniej było zimno, ale niestety bez deszczu. W ogródku bardzo już sucho, trzeba podlewać.... W ogóle te deszcze bardzo nierówno padają..... w jednym rejonie leje bez przerwy i wszystko zagniwa, w innym sucho i roślinki więdną z pragnienia....
Wandziu faktycznie widać już pierwsze zwiastuny jesieni, opadają listki, zimowity i chryzantemy kwitną na całego. Na szczęście jest piękna pogoda i możemy korzystać z ostatnich dni lata i ładować organizm w serotoninę na szare jesienne i zimowe dni
Beatko, a teraz są tak piękne słoneczne letnie dni, że aż się nie chce wchodzić do domu
Andziu języczka z nasionek, wlasnoręcznie wysianych. Posadzona jedna maleńka sadzoneczka, a teraz po kilku latach, kolos prawdziwy.... z półtora metra średnicy, aż muszę zmierzyć dokładnie
Barierkę tarasową uwielbiam, bardzo lubię ten fason, też zawsze o takim marzyłam, i wreszcie od kilku lat mam
W ogródku mam kilka odmian zimujących chryzantem, te kupowane jesienią w donicach - piękne, dorodne krzaki niestety rzadko zimują.... ale warto spróbować, bo czasami udaje się z niektórymi odmianami.
Jacku bardzo dziękuję
Masz rację co do jesieni, to moje ukochana pora roku.... dopóki nie zrobi się szaro i buro, to ją uwielbiam..... nawet z tymi deszczami co na moich terenach nie pojawiają się zbyt często ...
Ale te wszystkie gorące barwy, które przyoblekają świat, napełniają mnie niesamowitym zachwytem
Milenko takie drenowanie ogrodu, to prawdziwa rewolucja, ciekawa jestem, czy zdecydujesz się na nią....
U mnie piaseczek, więc zawsze jest problem z brakiem wody, nie nadmiarem... a i deszcze u mnie padają bardzo rzadko...
Są i rośliny, które wspaniale się czują na mokrym podłożu, czego znakomitym przykładem jest Twój ogród
Małgosiu u mnie bieli już coraz mniej, hortensje już w większości różowe
Teraz zdecydowanie króluje róż
Marylu bardzo dziękuję za miłe słowa
Faktycznie tych lilii i liliowców trochę się nazbierało, ale już koniec z dosadzaniem, bo miejsca kompletnie brak. Musi mi wystarczyć to co jest..... Cieszę się, że podoba Ci się
cdn za chwilę

Twoje języczki szybciutko rozrosną się w piękne kępy, to prawdziwe sprinterki, u mnie ta największa to już prawdziwy kolos

Tulap hej, miło, że zaglądasz

Małgosiu Twoje języczki rozrosną się szybciej niż się spodziewasz

Grażynko dziękuję

U mnie deszczu jak na lekarstwo, teraz jest słonecznie i cieplutko, Po prostu pięknie., Wcześniej było zimno, ale niestety bez deszczu. W ogródku bardzo już sucho, trzeba podlewać.... W ogóle te deszcze bardzo nierówno padają..... w jednym rejonie leje bez przerwy i wszystko zagniwa, w innym sucho i roślinki więdną z pragnienia....
Wandziu faktycznie widać już pierwsze zwiastuny jesieni, opadają listki, zimowity i chryzantemy kwitną na całego. Na szczęście jest piękna pogoda i możemy korzystać z ostatnich dni lata i ładować organizm w serotoninę na szare jesienne i zimowe dni

Beatko, a teraz są tak piękne słoneczne letnie dni, że aż się nie chce wchodzić do domu

Andziu języczka z nasionek, wlasnoręcznie wysianych. Posadzona jedna maleńka sadzoneczka, a teraz po kilku latach, kolos prawdziwy.... z półtora metra średnicy, aż muszę zmierzyć dokładnie

Barierkę tarasową uwielbiam, bardzo lubię ten fason, też zawsze o takim marzyłam, i wreszcie od kilku lat mam

W ogródku mam kilka odmian zimujących chryzantem, te kupowane jesienią w donicach - piękne, dorodne krzaki niestety rzadko zimują.... ale warto spróbować, bo czasami udaje się z niektórymi odmianami.
Jacku bardzo dziękuję

Masz rację co do jesieni, to moje ukochana pora roku.... dopóki nie zrobi się szaro i buro, to ją uwielbiam..... nawet z tymi deszczami co na moich terenach nie pojawiają się zbyt często ...
Ale te wszystkie gorące barwy, które przyoblekają świat, napełniają mnie niesamowitym zachwytem

Milenko takie drenowanie ogrodu, to prawdziwa rewolucja, ciekawa jestem, czy zdecydujesz się na nią....
U mnie piaseczek, więc zawsze jest problem z brakiem wody, nie nadmiarem... a i deszcze u mnie padają bardzo rzadko...
Są i rośliny, które wspaniale się czują na mokrym podłożu, czego znakomitym przykładem jest Twój ogród

Małgosiu u mnie bieli już coraz mniej, hortensje już w większości różowe

Marylu bardzo dziękuję za miłe słowa

Faktycznie tych lilii i liliowców trochę się nazbierało, ale już koniec z dosadzaniem, bo miejsca kompletnie brak. Musi mi wystarczyć to co jest..... Cieszę się, że podoba Ci się

cdn za chwilę

- AGNESS
Jagodko taka rabata musi być atrakcyjna z obu stron, czyli w środku powinny być wyższe akcenty, obniżające się do obu brzegów, żeby nie zasłaniały się nawzajem
Wiesz, u mnie iglaki są szkieletem i podstawą ogrodu. Dopiero na ich tle pojawiają się krzewy i byliny. Jest to dla mnie bardzo istotne, ponieważ taki styl nasadzeń powoduje, że ogród jest ciekawy i ładnie wygląda o każdej porze roku. Latem te iglaki są pięknym zielonym tłem dla kwitnących roślin, a same są prawie niewidoczne w zielonym gąszczu, a zimą i wczesną wiosną wychodzą na pierwszy plan i powodują, że ogród nie jest płaski i szary, tylko urozmaicony, dynamiczny i z zielonymi grupami, które przyciągają wzrok i uatrakcyjniają otoczenie. Jak rozumiem , Twoja rabata ma być niezbyt wysoka, prawda, żeby pięknie wyglądała i od strony domu i ulicy, bez żadnego żywopłotu ? Jeśli tak, to jako szkielet i bazę rabaty użyłabym niskich iglaczków, o różnej formie ( kulistych, stożkowatych i płożących ) a różnych odcieniach zieleni ( niebieskie, żółte, jasno i ciemno zielone ) a pomiędzy nie wkomponowałabym niskie hortensje bukietowe Bobo, jakieś niewysokie krzewy, np berberysy miniaturowe z żółtymi i bordowymi listkami, może kilka krzaczków róż w towarzystwie dzwonków, przetacznika i bodziszków, koniecznie żurawki, bo one są piękne przez cały rok, nawet zimą, i ślicznie komponują się z zielonymi iglakami, wyglądają jak kolorowe kwiaty na tle śniegu....... Żeby wiosną była ciekawa, to posadziłabym sporo krokusów, tulipanków botanicznych, niskich irysków, prymulek, kilka krzaczków azalii japońskich. Latem mogłyby zdobić ją liliowce, goździki, rozwary, dzwonki itp.... a żeby i jesienią przyciągała wzrok, posadziłabym kilka krzaczków chryzantem i rozchodników.... Prawie, że opisałam swoją rabatę wzdłuż podjazdu
ale wiadomo, zawsze myślimy o roślinach, które podobają nam się najbardziej, więc i je proponujemy i sami sadzimy
Mam nadzieję, że coś z tego co zaproponowałam przypadnie Ci do gustu

Wiesz, u mnie iglaki są szkieletem i podstawą ogrodu. Dopiero na ich tle pojawiają się krzewy i byliny. Jest to dla mnie bardzo istotne, ponieważ taki styl nasadzeń powoduje, że ogród jest ciekawy i ładnie wygląda o każdej porze roku. Latem te iglaki są pięknym zielonym tłem dla kwitnących roślin, a same są prawie niewidoczne w zielonym gąszczu, a zimą i wczesną wiosną wychodzą na pierwszy plan i powodują, że ogród nie jest płaski i szary, tylko urozmaicony, dynamiczny i z zielonymi grupami, które przyciągają wzrok i uatrakcyjniają otoczenie. Jak rozumiem , Twoja rabata ma być niezbyt wysoka, prawda, żeby pięknie wyglądała i od strony domu i ulicy, bez żadnego żywopłotu ? Jeśli tak, to jako szkielet i bazę rabaty użyłabym niskich iglaczków, o różnej formie ( kulistych, stożkowatych i płożących ) a różnych odcieniach zieleni ( niebieskie, żółte, jasno i ciemno zielone ) a pomiędzy nie wkomponowałabym niskie hortensje bukietowe Bobo, jakieś niewysokie krzewy, np berberysy miniaturowe z żółtymi i bordowymi listkami, może kilka krzaczków róż w towarzystwie dzwonków, przetacznika i bodziszków, koniecznie żurawki, bo one są piękne przez cały rok, nawet zimą, i ślicznie komponują się z zielonymi iglakami, wyglądają jak kolorowe kwiaty na tle śniegu....... Żeby wiosną była ciekawa, to posadziłabym sporo krokusów, tulipanków botanicznych, niskich irysków, prymulek, kilka krzaczków azalii japońskich. Latem mogłyby zdobić ją liliowce, goździki, rozwary, dzwonki itp.... a żeby i jesienią przyciągała wzrok, posadziłabym kilka krzaczków chryzantem i rozchodników.... Prawie, że opisałam swoją rabatę wzdłuż podjazdu

Mam nadzieję, że coś z tego co zaproponowałam przypadnie Ci do gustu

- Jagodka
- Od: 24 sty 2011, o 22:03
Czy ja Ci już mówiłam , że jesteś słodka ...bardzo dziękuję ...właśnie o to mi chodziło
.
Będzie rewolucja ...ale małymi kroczkami , bo w końcu ja już nie mam aż tyle siły , by wykopać wszystko i od nowa założyć nowe nasadzenia .
Dziękuję Agusiu
...pomogłaś mi nakreślić obraz rabaty .

Będzie rewolucja ...ale małymi kroczkami , bo w końcu ja już nie mam aż tyle siły , by wykopać wszystko i od nowa założyć nowe nasadzenia .
Dziękuję Agusiu

Pozdrawiam i zapraszam serdecznie na wirtualny spacer - Jagódka
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
- AGNESS
Jagódko, bardzo się cieszę, że mogłam pomóc i że mój pomysł przypadł Ci do gustu
Będę kibicowała powstawaniu , a w trakcie może jeszcze coś ciekawego wpadnie nam do głowy
Andziu, bo mnie teraz przez palec w ogrodzie znacznie mniej, więc i w wątku ogrodowym podobnie
Zielsko się panoszy, więc nawet fotek nie mam ochoty robić.... ale jutro postaram się coś cyknąć.... Dzięki za troskę
Kasiu bardzo się cieszę, że zajrzałaś i bardzo dziękuję za miłe słowa
Wyobrażam sobie, jak Twoje lilijki pięknie pachną na balkonie ... pewnie w czasie ich kwitnienia cały pokój zasnuty ich zapachem
Witaj Aniu, bardzo dziękuję
Języczka rozrosła się do monstrualnych rozmiarów, baaardzo ją lubię
Aniu bardzo dziękuję
Faktycznie dbam o to, żeby o każdej porze roku były rośliny, które dominują nad całością i przyciągają wzrok
Reniu bardzo dziękuję
Ciesze się, że zaglądasz. Na dżemy z cukinii bardzo namawiam, naprawdę są pyszne
Aniu cieszę się bardzo, że widoczki mojego ogrodu wpływają na Ciebie kojąco, to bardzo miłe
Martusiu bardzo dziękuję i za odwiedziny i za miłe słowa
Jesień jest piękną porą roku, mnóstwo jest roślin, które zachwycają i cieszą . Oby jak najdłużej dopisywała nam piękna pogoda, żeby cieszyć się tymi widokami

Będę kibicowała powstawaniu , a w trakcie może jeszcze coś ciekawego wpadnie nam do głowy

Andziu, bo mnie teraz przez palec w ogrodzie znacznie mniej, więc i w wątku ogrodowym podobnie

Kasiu bardzo się cieszę, że zajrzałaś i bardzo dziękuję za miłe słowa

Wyobrażam sobie, jak Twoje lilijki pięknie pachną na balkonie ... pewnie w czasie ich kwitnienia cały pokój zasnuty ich zapachem

Witaj Aniu, bardzo dziękuję

Języczka rozrosła się do monstrualnych rozmiarów, baaardzo ją lubię

Aniu bardzo dziękuję

Reniu bardzo dziękuję

Aniu cieszę się bardzo, że widoczki mojego ogrodu wpływają na Ciebie kojąco, to bardzo miłe

Martusiu bardzo dziękuję i za odwiedziny i za miłe słowa

Jesień jest piękną porą roku, mnóstwo jest roślin, które zachwycają i cieszą . Oby jak najdłużej dopisywała nam piękna pogoda, żeby cieszyć się tymi widokami

- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Agniesiu dziękuję, że się odezwałaś, zgubiłam Ciebie, nie było mnie troszkę na FO, no i teraz będę nadrabiała zaległości całą zimę, mam zajęcie
, a teraz idę do tyłu i oglądam co straciłam, przecież Twój ogród zawsze był
piękny

- drewutnia
- 1000p
- Od: 1 gru 2011, o 13:06
Co ja słyszą,że jesteś kontuzjowana,to może dlatego jakby Cię mniej
Dżem z warzywa?

Dżem z warzywa?

- AGNESS
Iwonko i ja mam ogromne zaległości, ale mam nadzieję, że w końcu się ogarnę i pomalutku wszystko nadrobię..... dziś już zaczęłam , ale to potrwa
Wciąż jeszcze mnóstwo mojego czasu pochłaniają przetwory, w ogrodzie nadal wiele zrobić nie mogę i jestem przez to zniechęcona, więc nawet fotek nie robię, bo zielsko wyłazi z każdego kąta
Ewuniu masz rację, połamany palec i zagipsowana z związku z tym prawa ręka, nie pozwala mi zbyt dużo zrobić w ogródku. Widząc to wyłażące wszędzie zielsko, złapałam lekkiego ogrodowego doła, tak, że nawet nie chce mi się odzywać. A i u mnie całe wakacje sezon bardzo gościnny w domu, i mnóstwo przetworów na tapecie, więc czasu na neta zdecydowanie mniej.... ale już powolutku mam nadzieję, zacznę nadrabiać
Dżemy z cukinii i z dyni są wspaniale, nikt nie zgadł, że to właśnie te warzywa są w ich składzie.... są naprawdę pyszne i wszystkim bardzo polecam. U mnie wszyscy, którzy je spróbowali już sami robią

Ewuniu masz rację, połamany palec i zagipsowana z związku z tym prawa ręka, nie pozwala mi zbyt dużo zrobić w ogródku. Widząc to wyłażące wszędzie zielsko, złapałam lekkiego ogrodowego doła, tak, że nawet nie chce mi się odzywać. A i u mnie całe wakacje sezon bardzo gościnny w domu, i mnóstwo przetworów na tapecie, więc czasu na neta zdecydowanie mniej.... ale już powolutku mam nadzieję, zacznę nadrabiać

Dżemy z cukinii i z dyni są wspaniale, nikt nie zgadł, że to właśnie te warzywa są w ich składzie.... są naprawdę pyszne i wszystkim bardzo polecam. U mnie wszyscy, którzy je spróbowali już sami robią

- anym
- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Agnieszko języczkę masz niesamowitą
powiedz proszę ile lat trzeba czekać na taki efekt?

- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Agnieszko masz rację, robiłam i ja te dżemy, znaczy z cukinii, u nas wszyscy się nimi zachwycają
a z dyni nie próbowałam jeszcze, ale kto wie, jak pozbieram już wszystkie 

- AGNESS
Dziś bajeczny dzień, po prostu upał, aż trzeba uciekać w cień..... cudowna końcówka lata ...oby tak jak najdłużej
Aniu sama nie wiem ile lat ma języczka....ale pewnie około 6-7.....
Iwonko z dyni też są pyszne
U mnie niewiele dyń w tym roku, tylko 4 . Jeszcze nie myślałam co z nich zrobię, na razie jeszcze rosną
Kilka dzisiejszych obrazków, z trawkami w roli głównej

Aniu sama nie wiem ile lat ma języczka....ale pewnie około 6-7.....
Iwonko z dyni też są pyszne

Kilka dzisiejszych obrazków, z trawkami w roli głównej