Cień,ewntualnie półcień.Tylko nie północna wystawa,to oktrzynastka pisze:Ewuś a czy One potrzebują dużo światła?
40 Doniczkowych Historii Miłosnych
Re: 40 Doniczkowych Historii Miłosnych
- trzynastka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
dzięki czyli jak postawię 1 m od okna południowego na stoliku to będzie ok?
Tak Zalecane są jak największe ilosci światła rozproszonego.Tylko uważaj ze zraszaniem,u mnie 2 przelane,to teraz 3 pozostale będa przesuszone
- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Dzięks musze skądś teraz zakupić i spróbować co polecacie? łatwe na próbę ? i u kogo?
- ewa321
- Od: 5 lip 2014, o 17:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Celinko - bez obaw, dasz radę
Jak wejdziesz na stronę tego sklepiku --> http://www.roslinytropikalne.pl/ <-- to tam masz praktycznie wszystko o tillandsiach.
Dostępne gatunki, informacje jak z każdym postępować, czego potrzebują, no i najważniejsze - są fotki
I nie sugeruj się tym czy łatwa czy trudna w obsłudze - bo moja pruinosa, niby jedna z najtwardszych oplątw,
aklimatyzowała się najdłużej.
Poza nią jak doczytałaś wcześniej - miałam przejścia z jedną z ionanth - też niby łatwych, a trochę wyliniała ...
Więc to nie ma znaczenia większego co jest o nich napisane !!
Wybierz takie, które Tobie się podobają
Aha, jeszcze jedno - siedem z dziesięciu odmian ja kupiłam jako miniaturki. Ale są też okazy w normalnych rozmiarach.
Jakby co - to jestem do usług
I strrrasznie się cieszę, że się zdecydowałaś
A jedna z moich szczepek szczęślina ... w końcu zdecydowała się puścić korzonki
No nie powiem, dość długo to trwało, z monsterą adansonii mogłyby sobie pędy podać
Jak wejdziesz na stronę tego sklepiku --> http://www.roslinytropikalne.pl/ <-- to tam masz praktycznie wszystko o tillandsiach.
Dostępne gatunki, informacje jak z każdym postępować, czego potrzebują, no i najważniejsze - są fotki
I nie sugeruj się tym czy łatwa czy trudna w obsłudze - bo moja pruinosa, niby jedna z najtwardszych oplątw,
aklimatyzowała się najdłużej.
Poza nią jak doczytałaś wcześniej - miałam przejścia z jedną z ionanth - też niby łatwych, a trochę wyliniała ...
Więc to nie ma znaczenia większego co jest o nich napisane !!
Wybierz takie, które Tobie się podobają
Aha, jeszcze jedno - siedem z dziesięciu odmian ja kupiłam jako miniaturki. Ale są też okazy w normalnych rozmiarach.
Jakby co - to jestem do usług
I strrrasznie się cieszę, że się zdecydowałaś
A jedna z moich szczepek szczęślina ... w końcu zdecydowała się puścić korzonki
No nie powiem, dość długo to trwało, z monsterą adansonii mogłyby sobie pędy podać
Pozdrawiam i zapraszam
- Bogsaf
- 500p
- Od: 1 kwie 2014, o 13:40
- Kontakt:
Fajne te Twoje maluchy, ja mam trochę stracha, że im nie dogodzę, więc pooglądam na forum. Może z czasem się odważę
- ewa321
Bogdanie - Ty nie takie eksperymenty roślinne wyczyniasz w swoim wątku, więc czemu z oplątwami miałbyś nie dać rady !! Dasz radę !!
No to żeby Was jeszcze bardziej zachęcić i przekonać do tillandsii, że one strasznie wdzięczne są, to jeszcze kilka fotek
mojej pierwszej piąteczki oplątw - fotki sprzed miesiąca.
Tak je odświętnie udekorowałam na powitanie i do pierwszej sesji + poukładałam na kamykach
Ale po chwili namysłu stwierdziłam, że na keramzycie będzie im wygodniej, i tak już leżą na tym keramzycie do dziś, tylko bez dekoracji
A tutaj siedzą grzecznie w oczekiwaniu na ... kąpiel
No i już po kąpieli
Po prysznicu lub po kąpieli są takie cudnie, żywo zielone, ale szybko wracają do naturalnych kolorków
Pięknego + słonecznego dnia Wam życzę Bo niestety w Krakowie pochmuro, ciemno i chyba będzie padało
No to żeby Was jeszcze bardziej zachęcić i przekonać do tillandsii, że one strasznie wdzięczne są, to jeszcze kilka fotek
mojej pierwszej piąteczki oplątw - fotki sprzed miesiąca.
Tak je odświętnie udekorowałam na powitanie i do pierwszej sesji + poukładałam na kamykach
Ale po chwili namysłu stwierdziłam, że na keramzycie będzie im wygodniej, i tak już leżą na tym keramzycie do dziś, tylko bez dekoracji
A tutaj siedzą grzecznie w oczekiwaniu na ... kąpiel
No i już po kąpieli
Po prysznicu lub po kąpieli są takie cudnie, żywo zielone, ale szybko wracają do naturalnych kolorków
Pięknego + słonecznego dnia Wam życzę Bo niestety w Krakowie pochmuro, ciemno i chyba będzie padało
Pozdrawiam i zapraszam
-
- 200p
- Od: 17 gru 2013, o 19:01
Ewuś bardzo dziękuję, za ekspozycję ,specjalnie dla mnie
Oj! ciekawie ,ciekawie zaprezentowane ,tak się zagłębiłam w ich opis..i natknęłam się na kwitnienia
Aby zaopatrzyć się w Oplątwy nie będzie łatwo,musiałabym uszczuplić już swą pokaźną kolekcje innych gatunków..
..pstt ,ale w przyszłym sezonie, kto wie
Miłego dnia
Oj! ciekawie ,ciekawie zaprezentowane ,tak się zagłębiłam w ich opis..i natknęłam się na kwitnienia
Aby zaopatrzyć się w Oplątwy nie będzie łatwo,musiałabym uszczuplić już swą pokaźną kolekcje innych gatunków..
..pstt ,ale w przyszłym sezonie, kto wie
Miłego dnia
Ewciu nie zaglądałam kilka dni do Ciebie, a tu taka piękna sesja - wdzięczne roślinki
- elcia1974
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
Ewo sposób w jaki prezentujesz swoje Oplątwy zdecydowanie podkreśla ich naturalną urodę , ale...
na mniej nadal nie robią szczególnego wrażenia.
I nie jest to wcale ich wina, bo niewątpliwie, jak każda roślina są urocze... na swój wyjątkowy sposób.
No tylko po prostu nie podbijają mojego serca na tyle, by chciec je miec.
I chyba nawet Twoje wysiłki tego nie zmienią.
Jednak ja ogólnie kocham wszystko co zielone, a w świecie roślin nie każdemu musi się wszystko podobac.
I jak to mówią z "gustami się nie dyskutuje".
No to uznajmy, że Twoje Oplątwy są śliczne a ja porozczulam się nad swoimi np. Begoniami.
P.S. A z tymi oliwkami to prawda, bo jak pierwszy raz spróbowałam to... wyplułam a teraz je uwielbiam.
na mniej nadal nie robią szczególnego wrażenia.
I nie jest to wcale ich wina, bo niewątpliwie, jak każda roślina są urocze... na swój wyjątkowy sposób.
No tylko po prostu nie podbijają mojego serca na tyle, by chciec je miec.
I chyba nawet Twoje wysiłki tego nie zmienią.
Jednak ja ogólnie kocham wszystko co zielone, a w świecie roślin nie każdemu musi się wszystko podobac.
I jak to mówią z "gustami się nie dyskutuje".
No to uznajmy, że Twoje Oplątwy są śliczne a ja porozczulam się nad swoimi np. Begoniami.
P.S. A z tymi oliwkami to prawda, bo jak pierwszy raz spróbowałam to... wyplułam a teraz je uwielbiam.
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
- tesia39
- Od: 9 kwie 2012, o 10:45
Ewcia, przez Ciebie znowu mi jakieś oplątwy po głowie chodzą a miejsca niet
- ewa321
dzastin - niczeo absolutnie nie musisz uszczuplać !! Jakaś malutka konstrukcja blisko okna i już
Basiu - i bywaj częściej na FO, pliiiiis
Elu - no problem Pożyjemy, zobaczymy że i u Ciebie ... tillandsie wystąpią
Kasiulka - nic się nie bój !!! One nie są takie groźne, jak udają, że są
Ja widzę, że mam z ich powodu duuuuużo więcej radości, niż z innych roślinek
No roślinkową - tillandsiową love odkryłam na FO
Ale mówię Ci to tak szeptem, na ucho, żeby mi się doniczkowce nie poobrażały
A w razie jakichkolwiek akcji, to masz tyyyle opiekunów oplątwowych do podpytania na FO, że nie ma siły - Tobie to dopiero będą rosły !!!
No i nie wiesz, jak jestem ciekwa Twoich gatunków - będę Cię 5 x dziennie inwigilować na FO, czy już są foteczki w wąteczku
Tereniu - nie wiem czy wiesz, ale oplątwy wcale nie muszą stać na parapecie
Jak prześlesz mi fotki Twoich salonów, to ja Ci na pewno znajdę odpowiednie dla nich lokum
U Ciebie na przykład - jako u pierwszej - może być wersja ... wisząca, a nie do znudzenia stojąca
Bo tak - oooooj piękne one są
Basiu - i bywaj częściej na FO, pliiiiis
Elu - no problem Pożyjemy, zobaczymy że i u Ciebie ... tillandsie wystąpią
Kasiulka - nic się nie bój !!! One nie są takie groźne, jak udają, że są
Ja widzę, że mam z ich powodu duuuuużo więcej radości, niż z innych roślinek
No roślinkową - tillandsiową love odkryłam na FO
Ale mówię Ci to tak szeptem, na ucho, żeby mi się doniczkowce nie poobrażały
A w razie jakichkolwiek akcji, to masz tyyyle opiekunów oplątwowych do podpytania na FO, że nie ma siły - Tobie to dopiero będą rosły !!!
No i nie wiesz, jak jestem ciekwa Twoich gatunków - będę Cię 5 x dziennie inwigilować na FO, czy już są foteczki w wąteczku
Tereniu - nie wiem czy wiesz, ale oplątwy wcale nie muszą stać na parapecie
Jak prześlesz mi fotki Twoich salonów, to ja Ci na pewno znajdę odpowiednie dla nich lokum
U Ciebie na przykład - jako u pierwszej - może być wersja ... wisząca, a nie do znudzenia stojąca
Bo tak - oooooj piękne one są
Pozdrawiam i zapraszam