Ogród Marty cz. V
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród Marty cz. V
Martuś,
nigdy nie zasilam żadnych roślin dużymi dawkami nawozu z azotem, nawet wiosną (u mnie nie trzeba, mam naturalny). Przypuszczam, że problemem było co innego - zgnicie spowodowane nadmiarem wilgoci. O ile pamiętam, tamtej zimy spadło sporo śniegu, który topniejąc powodował powstawanie znacznych ilości wody stojącej na zmarzniętej ziemi. Kolejne sadzonki wsadzę na lekkim podwyższeniu, przypuszczam, że będzie dobrze. Na razie mam piękną kępę trytomy w donicy na tarasie
nigdy nie zasilam żadnych roślin dużymi dawkami nawozu z azotem, nawet wiosną (u mnie nie trzeba, mam naturalny). Przypuszczam, że problemem było co innego - zgnicie spowodowane nadmiarem wilgoci. O ile pamiętam, tamtej zimy spadło sporo śniegu, który topniejąc powodował powstawanie znacznych ilości wody stojącej na zmarzniętej ziemi. Kolejne sadzonki wsadzę na lekkim podwyższeniu, przypuszczam, że będzie dobrze. Na razie mam piękną kępę trytomy w donicy na tarasie
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Martuś mam wielkie zaległości, ale obiecuję nadrobić.
Na razie przejrzałam kilka stron wstecz i zainteresował mnie twój dziwny biały floks o wiechach jak u budlei.
Czy on zawsze robi takie wąskie i długie kwiatostany ?
Na razie przejrzałam kilka stron wstecz i zainteresował mnie twój dziwny biały floks o wiechach jak u budlei.
Czy on zawsze robi takie wąskie i długie kwiatostany ?
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Martusiu niestety dla nas każdy dzień za krótki ja myślę że i wszystkich grządek nie obleciałyśmy...no ale jak się ma taki ogród o takim areale to się nie dziw
Co jest na drugim zdjęciu z białymi astrami (różowe?). Miłego wieczoru
Co jest na drugim zdjęciu z białymi astrami (różowe?). Miłego wieczoru
- anym
- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Martuś oglądam tego kłosowca u Ciebie po raz kolejny i coraz bardziej mi się podoba u mnie siewki też się szybko rozrosły i liczę, że w przyszłym roku naprawdę pokaże na co go stać. Ja tu piszę o kłosowcu a resztka Twoich kwiatów także zasługuje na pochwały w szczególności hortensje
Buziaczki zostawiam i życzę poprawy pogody
Buziaczki zostawiam i życzę poprawy pogody
-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Dorotko,te dwie hosty to ta sama odmiana ,bo ja zawsze dzielę coś kupionego ile się da ,to jest hosta Great Expectations docelowo rośnie 60-90 cm,pozdrawiam
Maryniu,dzisiaj pospacerowałam po ogrodzie ,kwiaty mokre,ale dzielnie się trzymają ,nawet dalie,dzisiaj już nie padało ,ale było cały dzień mglisto i ta mgła opadała i rosiła pozdrawiam i pięknych snów życzę
Madziu,ale nawóz naturalny (obornik )też ma bardzo dużo azotu ale może i nadmiar wody dał się we znaki ,bo u mnie rabaty są na podwyższeniu,do wysokości obrzeża ,myślę ,że kawałek na wiosnę wsadzisz do gruntu na podwyższeniu,to zobaczysz jak się zachowa,pozdrawiam i buziaczki posyłam
Grażynko,to jest floks plamisty ,wszystkie plamiste mają takie długie kwiatostany ,ja mam 2 takie floksy ,pokażę Ci floks plamisty Natasha,ma kwiat biało-różowy i już przekwitł a ten biały z bardzo delikatnie różowym środeczkiem Delta kwitnie teraz
Natasha
Delta kwitnie teraz
Marysiu,to są kłosowce,różowy i kremowo pomarańczowy ,takie cieniutkie niteczki siewek dostałam od Ani ,a teraz takie piękne i bardzo długo kwitną ,to bylinowe roślinki,a ile roślin nie wzięłaś ,bo się zgubiłyśmy,mój ogród chyba nie ma dna ,pozdrawiam i buziaczki dla Ciebie
Aniu,mnie też ten kłosowiec podoba się coraz bardziej,tak pieknie kołysze się na wietrze,nie przewróciły go ciągłe deszcze,trzyma się dzielnie i bardzo długo kwitnie,jestem z niego bardzo zadowolona ,chociaż miałam wątpliwości ,czy to maleństwo się przyjmie ,pozdrawiam i całuski posyłam
Maryniu,dzisiaj pospacerowałam po ogrodzie ,kwiaty mokre,ale dzielnie się trzymają ,nawet dalie,dzisiaj już nie padało ,ale było cały dzień mglisto i ta mgła opadała i rosiła pozdrawiam i pięknych snów życzę
Madziu,ale nawóz naturalny (obornik )też ma bardzo dużo azotu ale może i nadmiar wody dał się we znaki ,bo u mnie rabaty są na podwyższeniu,do wysokości obrzeża ,myślę ,że kawałek na wiosnę wsadzisz do gruntu na podwyższeniu,to zobaczysz jak się zachowa,pozdrawiam i buziaczki posyłam
Grażynko,to jest floks plamisty ,wszystkie plamiste mają takie długie kwiatostany ,ja mam 2 takie floksy ,pokażę Ci floks plamisty Natasha,ma kwiat biało-różowy i już przekwitł a ten biały z bardzo delikatnie różowym środeczkiem Delta kwitnie teraz
Natasha
Delta kwitnie teraz
Marysiu,to są kłosowce,różowy i kremowo pomarańczowy ,takie cieniutkie niteczki siewek dostałam od Ani ,a teraz takie piękne i bardzo długo kwitną ,to bylinowe roślinki,a ile roślin nie wzięłaś ,bo się zgubiłyśmy,mój ogród chyba nie ma dna ,pozdrawiam i buziaczki dla Ciebie
Aniu,mnie też ten kłosowiec podoba się coraz bardziej,tak pieknie kołysze się na wietrze,nie przewróciły go ciągłe deszcze,trzyma się dzielnie i bardzo długo kwitnie,jestem z niego bardzo zadowolona ,chociaż miałam wątpliwości ,czy to maleństwo się przyjmie ,pozdrawiam i całuski posyłam
-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Dzisiaj byłam z mężem na grzybkach ,nazbieraliśmy miskę rydzów ,chociaż pan leśniczy mówił,że dopiero sie u nas zaczęły ,już są uduszone z masełkiem przez 2 minutki ,jak wystygną pójdą do słoików i do zamrażarki ,rydzów nie wolno długo dusić bo zrobią się gorzkie,jak będzie potem więcej to jeszcze zamarynuję,,nazbieraliśmy też troszkę różności na zupkę,ale najpiękniejsze były w ogrodzie 2 czerwone kozaczki,
a teraz troszkę z ogrodu
derenie już do konsumpcji
Cimicifuga
a teraz troszkę z ogrodu
derenie już do konsumpcji
Cimicifuga
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Martuniu czy to krokusy jesienne? Śliczne te płomyki! a zbierzesz nasionka kłosowców? zapytam jeszcze wysiałaś sobie arcydzięgla?
Wiesz wszystko przez tego mojego terrorystę
Grzybki jak marzenie Dobrej nocki
Wiesz wszystko przez tego mojego terrorystę
Grzybki jak marzenie Dobrej nocki
- anym
- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Martuniu powiedz proszę jak się nazywa ta zwiewna trawka jest śliczna czy mogłabym liczyć na kawałek na wiosne
- ewunia7
- Od: 1 lis 2012, o 15:31
Martuś witaj, jak zwykle cudeńka pokazujesz w ogrodzie
Rydze cudowne
Piękne trawki
- dorkow0
- Od: 17 sty 2013, o 22:58
Martuś, witaj...
Cudnie, Trawy dają taki niesamowity klimat...
Grzyby już są u Ciebie... U mnie w ogrodzie nie rosną... ale może do lasu się przejadę...
A to mnie urzekło...http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/11/ze4q.jpg
Cudnie, Trawy dają taki niesamowity klimat...
Grzyby już są u Ciebie... U mnie w ogrodzie nie rosną... ale może do lasu się przejadę...
A to mnie urzekło...http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/11/ze4q.jpg
- nifredil
- Od: 26 mar 2012, o 23:21
Mniam, aż ślinka cieknie patrząc na twoje zbiory grzybowe. Czy też spotkałaś się z tym, że im bliżej jesieni grzyby wydają się mniej robaczywe??
Niesamowite zimowity
Niesamowite zimowity
- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Martuniu muszę Ci się pochwalić, że w tym roku po raz pierwszy zrobiłam dereniówkę ze swoich własnych owoców.
Wprawdzie jedno drzewko szpaki objadły, ale drugie schowane w gąszczu ocalało. Tak naprawdę derenie zaoowocowały mi po 14-tu latach. No i po raz pierwszy urósł w ogrodzie prawdziwek, piękny dorodny, pod świerkiem.
Rydzów jeszcze w życiu nie jadłam, dawniej podobno rosły w okolicy, ale moja mama ich nie zbierała.
Cudne rozplenice, a te czerwone listki to trzmielina? Prawda, że jesień w ogrodzie także jest piękna?
Pozdrawiam serdecznie.
Wprawdzie jedno drzewko szpaki objadły, ale drugie schowane w gąszczu ocalało. Tak naprawdę derenie zaoowocowały mi po 14-tu latach. No i po raz pierwszy urósł w ogrodzie prawdziwek, piękny dorodny, pod świerkiem.
Rydzów jeszcze w życiu nie jadłam, dawniej podobno rosły w okolicy, ale moja mama ich nie zbierała.
Cudne rozplenice, a te czerwone listki to trzmielina? Prawda, że jesień w ogrodzie także jest piękna?
Pozdrawiam serdecznie.
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Tez wczoraj byłam na grzybach.
Ale rosły tylko podgrzybki i te kozaki z czerwonymi łebkami jak u Ciebie w ogródku.
Zupka też się gotuje a reszta już rozdysponowana.
Te floksy są bardzo ładne, ja pierwszy raz widzę takie.
U mnie tylko stare odmiany i kilka nowszych, ale też o typowych wiechach.
Pewno już dereniówka się u Ciebie robi , no i jakby nie przymierzać to już typowo jesienne klimaty, mimo kalendarzowego lata.
Ale rosły tylko podgrzybki i te kozaki z czerwonymi łebkami jak u Ciebie w ogródku.
Zupka też się gotuje a reszta już rozdysponowana.
Te floksy są bardzo ładne, ja pierwszy raz widzę takie.
U mnie tylko stare odmiany i kilka nowszych, ale też o typowych wiechach.
Pewno już dereniówka się u Ciebie robi , no i jakby nie przymierzać to już typowo jesienne klimaty, mimo kalendarzowego lata.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- patusia336
- 1000p
- Od: 31 sty 2011, o 19:42
O Martusia, jakie floksy a jakie grzyby