Cukinia,kabaczek - uprawa cz.2
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cukinia - uprawa cz.2
Widzę,że problem z małą ilością owoców nie tylko mnie dotknął...Z 3 krzaków zerwałam po jednym owocu.
Raczej przenawożone nie były, po wysadzeniu tylko raz podlałam florowitem.
Pozdrawiam, Marta.
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Powodem mogą być choroby grzybowe - mączniak prawdziwy, szara pleśń. Malutki zawiązek gnije i nic nie ma . Za każdym razem jak opryskuję pomidory, to pryskam tym samym cukinie, szczególnie środeczki i efekt jest .
Moje na pewno nie były przenawożone azotem. W dołek na start dostały kompostu, latem podlałam siarczanem potasu, bo mam zasadową glebę. W tamtym roku robiłam tak samo .
-
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
A ja myślę że warto co roku kupować nasiona cukiń , kabaczków , dyń , bo z własnego doświadczenia wiem że w ogródku różne zdarzenia bywają , cukinia nie miała sąsiadka ze swojej rodziny a w następnym roku wyrastają cudeńka ...
wiem że to nie w 100% się zawsze zgadza , ale wolę sobie kupić ,jestem pewniejsza... ...moje rosły na ugorze , który wiosną przeorany był ,darń ściągałam ręcznie i dodatkiem była skoszona trawa jako nawóz
wiem że to nie w 100% się zawsze zgadza , ale wolę sobie kupić ,jestem pewniejsza... ...moje rosły na ugorze , który wiosną przeorany był ,darń ściągałam ręcznie i dodatkiem była skoszona trawa jako nawóz
Bożena
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jolu, tak nawoziłam rok temu i faktycznie miałam piękne zbiory, ale 2 lata temu takie sobie - więc może jeszcze jakaś przyczyna, może jakiś mój błąd, nie wiem.jode22 pisze:Ja pod cukinie daję tylko kompost - w ten sposób wiem, że nie przesadzę z azotem. Potem tylko w środku sezonu zasilam dodatkowo. Owocują pięknie .
Do zeszłego roku zawsze kupowałam nasiona, w tym roku miałam z akcji - nie wiem, czy to ma jakieś znaczenie (3 różne odmiany, nie pamiętam od kogo - zresztą to bez znaczenia, broń Boże nie szukam tutaj winnego).
Ale posłucham Waszych sugestii, na przyszły rok kupię znów nasiona i dam mniej azotu, a więcej coś w trakcie wiązania i owocowania wieloskładnikowego. Możliwe też, że w zbyt późnym okresie (koniec lipca) podlałam kurzeńcem -ale została mi reszta, no i gdzie wylać - skoro nie pomidory to dyniowate
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
U mnie pogoda ograniczyła zbiory. Miałam szybko cukinie - ładnie owocowały. Potem przyszły deszcze i chłody. Teraz znowu cieplej i znowu zbieram. To samo dynie zresztą. W zeszłym roku miałam mniej krzaków, a większe zbiory, ale co 2-3 dni podlewać musiałam. W tym roku bagno. Jeśli u was podobnie padało to raczej wymyło cały nawóz z gleby - ja oprysk dolistny potem starałam się robić.
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
Ja dotąd z lenistwa preferowałam nawożenie przez podlanie (jakoś tak szybciej i łatwiej ), ale chyba muszę się przestawić w przyszłym roku choćby częściowo na opryski.
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
Też wolałam podlewać, ale przy tych deszczach to nie miało sensu... Za rok będę już tylko robić opryski.
- Elfia
- 500p
- Od: 1 kwie 2014, o 21:51
- Kontakt:
U mnie też było licho. Kwiaty były, ale nie zawiązywały się. Za rok mam zaplanowane lepsze miejsce i podniesioną rabatę dla dyniowatych. Zaczynam już przygotowania i rekultywację tego miejsca. Jeszcze tylko 2 z 3 leszczyn muszę wyciąć w pień, bo to paskudne pasożyty zabierające słońce i składniki pokarmowe w zamian z skrzyneczkę orzechów.Ika2008 pisze:Widzę,że problem z małą ilością owoców nie tylko mnie dotknął...Z 3 krzaków zerwałam po jednym owocu.
ogrodowo
Zapraszam
Zapraszam
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
A u mnie cukinie rosną bez oprysków i nawożenia. Na oborniku lub kompoście. Jedynie podlewam ale oczywiście nie w tym roku. Odmiana Atena Polka, nasiona kupuję bo to mieszaniec.
W tym roku pierwszy raz miałem problem ze ślimakami, które usilnie zjadały liście jak krzaki były małe. Teraz nadgryzają owoce.
W tym roku pierwszy raz miałem problem ze ślimakami, które usilnie zjadały liście jak krzaki były małe. Teraz nadgryzają owoce.
-
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
No faktycznie - na pryzmie kompostowej to bez nawożenia...
Ja robię osobne małe pryzmy (no może nie aż tak małe...), specjalnie dla dyń, a w tym roku również jedną długaśną dla cukinii. Uwielbiają to. Niestety, w tym roku więcej ślimaków niż cukinii, cukinie w dużej części zostały pożarte, chociaż dzielnie walczyły.
Ja robię osobne małe pryzmy (no może nie aż tak małe...), specjalnie dla dyń, a w tym roku również jedną długaśną dla cukinii. Uwielbiają to. Niestety, w tym roku więcej ślimaków niż cukinii, cukinie w dużej części zostały pożarte, chociaż dzielnie walczyły.
Zielonym do góry!!!
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Nawożę ziemię kompostem a nie sadzę na pryźmie kompostowej.
Ja też mam przyzmę kompostową i na drugi rok planowałam tam cukinie posadzić , druga połówka stwierdziła że z chwastów to on cukini nie zamierza jeść , mam ogródek to tam mam sadzić