Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Malgostek
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Posty: 23
Od: 13 kwie 2014, o 23:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Lubelskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Robiłam ketchup z cukinii - trochę odjęłam octu i pieprzu, bo mam małe dzieci - wyszedł przepyszny,a także sałatkę z cukinii i buraczków- pychota :) Dziękuję za przepisy :)

Może ktoś skorzysta:
Buraki i sok na zimę
2 kg buraków
zalewa :
1/2 l wody
1/2 szklanka octu
1 szklanka cukru
1 łyżeczka soli
3 goździki, 4 liście laurowe, 1/2 łyżeczki gorczycy, 6 ziaren pieprzu, 4 ziarna ziela angielskiego, 3 ząbki czosnku

Buraczki umyć, ugotować w łupinach, przestudzić, obrać i zetrzeć na tartce na grubych oczkach. Do garnka wlać wodę, ocet, dodać pozostałe składniki zalewy, gotować 10 min. od chwili zawrzenia. Następnie zalewę przecedzić na sicie, połączyć ze startymi buraczkami i odstawić na 10 godz. od czasu do czasu przemieszać. Przecedzić buraczki, nałożyć je do słoików, zakręcić, pasteryzować 15 min. Sok zagotować, przelać do butelek i solidnie zamknąć - szybki barszczyk w zimie.
Pozdrawiam, Agnieszka :)
Malgostek
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Posty: 23
Od: 13 kwie 2014, o 23:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Lubelskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

To są moje ulubione sałatki z cukinii.

Sałatka z cukinii

3 kg cukinii (obrana bez miąższu)
1/2 kg cebuli
4 papryki (dodaje czerwone, bo fajnie wygląda)
1 seler
1/4 lub 1/2 główki kapusty

zalewa:
3 szklanki cukru
2 szklanki octu
2 łyżki kurkumy
2 łyżki czubate soli
2 łyżki gorczycy

Obrać cukinię - pokroić w kostkę, cebulę w talarki, paprykę w paski, kapustę poszatkować - zalać wrzątkiem lekko posolonym i jak przestygnie wycisnąć, seler zetrzeć na tartce; następnie wszystkie składniki wymieszać. Dodać składniki zalewy i jeszcze raz wymieszać, odstawić na noc. Rano włożyć do słoików i pasteryzować 25 min.

Sałatka z cukinii - łagodniejsza

2,5 kg cukinii
30 dag cebuli
3 ząbki czosnku
średnia marchewka
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki soli

zalewa:
1/2 szklanki octu
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru

Cukinię obieramy i szatkujemy (młodej z miękką skórką nie ubieram) - solimy i odstawiamy na ok. 3 godz. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy, marchewkę ścieramy na tartce o dużych oczkach. Cukinię odciskamy i dodajemy do pozostałych warzyw, dodajemy natkę pietruszki i zalewamy przestudzoną zalewą. Mieszamy i napełniamy słoiczki, które mocno zakręcamy i pasteryzujemy 15 min.
Pozdrawiam, Agnieszka :)
pa-ni
100p
100p
Posty: 137
Od: 27 sty 2014, o 09:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

A może mi ktoś podać link do tej sałatki z cukini i buraczków , nie mogę jej znależc :twisted:
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 13420
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wrocław

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Awatar użytkownika
ancyk33
200p
200p
Posty: 448
Od: 7 sty 2013, o 18:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: malopolska

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Mam z 20 kg buraków czerwonych Może ktoś ma przepis na buraki z papryką Kiedyś robiłam ale przepis wcięło
"Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Philip Otto Runge ----Pozdrawiam -Nula
Moje parapetowce
Awatar użytkownika
smirka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 987
Od: 6 lut 2009, o 12:44
Lokalizacja: Białogard

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Ja robiłam właśnie takie buraki,na 4 kilo buraków dawałam 3 duze cebule i 3 papryki,buraki ugotowałam poszatkowałam i posoliłam a cebule pokroiłam w małe piórka i papryke też drobno pokroiłam ,do szklanki wody dodałam ocet ,ja dodaje do swojego smaku,nie lubię zbyt kwaśnej zalewy,do tego listek zielę, pieprz ,cukier sól i gotuję ,smak ma byś winny ,jak się zagotuje zalewa wsypuję pokrojoną papryke i cebulę i gotuję aż cebula się przeszkli ,zagotowana zalewę wlewam do utarkowanych buraków ,i mieszam,zostawiam tak na piętnaście minut i sprawdzam smakowo,jak smak mi odpowiada wkładam do słoików i gotuje 15 minut od zagotowania.
pa-ni
100p
100p
Posty: 137
Od: 27 sty 2014, o 09:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Muszę pójśc do okulisty , bo ostatnio ślepa jestem jak kura ;:oj
Dziękuje za link do przepisu ;:196
roma333
100p
100p
Posty: 149
Od: 27 kwie 2013, o 15:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Północna Wielkopolska

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

A może tak - ja robiłam w ubiegłym roku i wszystko zeszło. Przepis znaleziony w internecie udostępniony przez P. Renię
Składniki
2,5 kg buraczków
2,5 kg cukini
0,5 kg cebuli
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
1 szklanka oleju
sól
pieprz

Buraczki ugotować, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce.
Cukinię obrać, wydrążyć środek, zetrzeć na tarce i posolić.
Cebulę pokroić w kosteczkę i posolić.

Buraczki połączyć z cukinią i cebulą (odcisnąć z cebuli powstały sok -usunie się gorycz), dodać przyprawy, dosmakować. Wkładać do słoików i pasteryzować 15 minut.
Przepis udostępniony przez renia09@poczta.onet.pl
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2203
Od: 24 maja 2013, o 08:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpacie-prawie Rzeszów

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

A ja poproszę o pomysły na zagospodarowanie porów, oprócz bieżącego spożycia w zupach, surówkach itp.
Widziałam gdzies przepis na sałatkę do słoików z porów, papryki i nie wiem czego jeszcze ale oczywiście teraz nie mogę znaleźć.
Pozdrawiam, Marta.
roma333
100p
100p
Posty: 149
Od: 27 kwie 2013, o 15:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Północna Wielkopolska

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Ja nie zagospodarowuje na dzisiaj bo zostawiam na zimę w ogrodzie i dalej jem na bieżąco. Trochę mrożę by do zupy nie szukać pod śniegiem. Jedyna uwaga musi to być por, który może zimować - tak mi powiedziano. Kiedyś wykopałam pory ze swego stanowiska, wykopałam dołek w innej części ogrodu, pokładłam jedna obok drugiej i przesypałam białe części sporą ilością ziemi i przezimowały.
Pozdrawiam
Roma
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2203
Od: 24 maja 2013, o 08:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpacie-prawie Rzeszów

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Niestety, nie mam pojęcia, jaką mam odmianę :(
Swoje pory wyhodowałam co prawda od nasionka ale opakowania już nie posiadam...
Spróbuję sposobu z zadołowaniem, bo miejsce, gdzie obecnie rosną będzie na zimę zaorane.
Dziękuję !
Nadal szukam przepisu na sałatkę :D
Pozdrawiam, Marta.
Awatar użytkownika
lelumpolelum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1183
Od: 28 maja 2008, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: zachodniopomorskie cudności

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Pory letnich odmian są generalnie jaśniejsze i bardziej wysmukłe, te zimowe- ciemnozielone i krępe. Ja też nic z porów nie robię, wykopuję, wkładam do skrzynki, zasypuję piaskiem i idą do ziemianki. Długo mogą :D
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1504
Od: 8 cze 2014, o 14:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Ja porę kroję i zamrażam mam w zimie do sałatek jak znalazł :D
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”