Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Posty: 23
- Od: 13 kwie 2014, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Lubelskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Robiłam ketchup z cukinii - trochę odjęłam octu i pieprzu, bo mam małe dzieci - wyszedł przepyszny,a także sałatkę z cukinii i buraczków- pychota Dziękuję za przepisy
Może ktoś skorzysta:
Buraki i sok na zimę
2 kg buraków
zalewa :
1/2 l wody
1/2 szklanka octu
1 szklanka cukru
1 łyżeczka soli
3 goździki, 4 liście laurowe, 1/2 łyżeczki gorczycy, 6 ziaren pieprzu, 4 ziarna ziela angielskiego, 3 ząbki czosnku
Buraczki umyć, ugotować w łupinach, przestudzić, obrać i zetrzeć na tartce na grubych oczkach. Do garnka wlać wodę, ocet, dodać pozostałe składniki zalewy, gotować 10 min. od chwili zawrzenia. Następnie zalewę przecedzić na sicie, połączyć ze startymi buraczkami i odstawić na 10 godz. od czasu do czasu przemieszać. Przecedzić buraczki, nałożyć je do słoików, zakręcić, pasteryzować 15 min. Sok zagotować, przelać do butelek i solidnie zamknąć - szybki barszczyk w zimie.
Może ktoś skorzysta:
Buraki i sok na zimę
2 kg buraków
zalewa :
1/2 l wody
1/2 szklanka octu
1 szklanka cukru
1 łyżeczka soli
3 goździki, 4 liście laurowe, 1/2 łyżeczki gorczycy, 6 ziaren pieprzu, 4 ziarna ziela angielskiego, 3 ząbki czosnku
Buraczki umyć, ugotować w łupinach, przestudzić, obrać i zetrzeć na tartce na grubych oczkach. Do garnka wlać wodę, ocet, dodać pozostałe składniki zalewy, gotować 10 min. od chwili zawrzenia. Następnie zalewę przecedzić na sicie, połączyć ze startymi buraczkami i odstawić na 10 godz. od czasu do czasu przemieszać. Przecedzić buraczki, nałożyć je do słoików, zakręcić, pasteryzować 15 min. Sok zagotować, przelać do butelek i solidnie zamknąć - szybki barszczyk w zimie.
Pozdrawiam, Agnieszka
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Posty: 23
- Od: 13 kwie 2014, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Lubelskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
To są moje ulubione sałatki z cukinii.
Sałatka z cukinii
3 kg cukinii (obrana bez miąższu)
1/2 kg cebuli
4 papryki (dodaje czerwone, bo fajnie wygląda)
1 seler
1/4 lub 1/2 główki kapusty
zalewa:
3 szklanki cukru
2 szklanki octu
2 łyżki kurkumy
2 łyżki czubate soli
2 łyżki gorczycy
Obrać cukinię - pokroić w kostkę, cebulę w talarki, paprykę w paski, kapustę poszatkować - zalać wrzątkiem lekko posolonym i jak przestygnie wycisnąć, seler zetrzeć na tartce; następnie wszystkie składniki wymieszać. Dodać składniki zalewy i jeszcze raz wymieszać, odstawić na noc. Rano włożyć do słoików i pasteryzować 25 min.
Sałatka z cukinii - łagodniejsza
2,5 kg cukinii
30 dag cebuli
3 ząbki czosnku
średnia marchewka
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki soli
zalewa:
1/2 szklanki octu
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
Cukinię obieramy i szatkujemy (młodej z miękką skórką nie ubieram) - solimy i odstawiamy na ok. 3 godz. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy, marchewkę ścieramy na tartce o dużych oczkach. Cukinię odciskamy i dodajemy do pozostałych warzyw, dodajemy natkę pietruszki i zalewamy przestudzoną zalewą. Mieszamy i napełniamy słoiczki, które mocno zakręcamy i pasteryzujemy 15 min.
Sałatka z cukinii
3 kg cukinii (obrana bez miąższu)
1/2 kg cebuli
4 papryki (dodaje czerwone, bo fajnie wygląda)
1 seler
1/4 lub 1/2 główki kapusty
zalewa:
3 szklanki cukru
2 szklanki octu
2 łyżki kurkumy
2 łyżki czubate soli
2 łyżki gorczycy
Obrać cukinię - pokroić w kostkę, cebulę w talarki, paprykę w paski, kapustę poszatkować - zalać wrzątkiem lekko posolonym i jak przestygnie wycisnąć, seler zetrzeć na tartce; następnie wszystkie składniki wymieszać. Dodać składniki zalewy i jeszcze raz wymieszać, odstawić na noc. Rano włożyć do słoików i pasteryzować 25 min.
Sałatka z cukinii - łagodniejsza
2,5 kg cukinii
30 dag cebuli
3 ząbki czosnku
średnia marchewka
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki soli
zalewa:
1/2 szklanki octu
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
Cukinię obieramy i szatkujemy (młodej z miękką skórką nie ubieram) - solimy i odstawiamy na ok. 3 godz. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy, marchewkę ścieramy na tartce o dużych oczkach. Cukinię odciskamy i dodajemy do pozostałych warzyw, dodajemy natkę pietruszki i zalewamy przestudzoną zalewą. Mieszamy i napełniamy słoiczki, które mocno zakręcamy i pasteryzujemy 15 min.
Pozdrawiam, Agnieszka
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
A może mi ktoś podać link do tej sałatki z cukini i buraczków , nie mogę jej znależc
- ancyk33
- 200p
- Posty: 448
- Od: 7 sty 2013, o 18:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: malopolska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Mam z 20 kg buraków czerwonych Może ktoś ma przepis na buraki z papryką Kiedyś robiłam ale przepis wcięło
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Ja robiłam właśnie takie buraki,na 4 kilo buraków dawałam 3 duze cebule i 3 papryki,buraki ugotowałam poszatkowałam i posoliłam a cebule pokroiłam w małe piórka i papryke też drobno pokroiłam ,do szklanki wody dodałam ocet ,ja dodaje do swojego smaku,nie lubię zbyt kwaśnej zalewy,do tego listek zielę, pieprz ,cukier sól i gotuję ,smak ma byś winny ,jak się zagotuje zalewa wsypuję pokrojoną papryke i cebulę i gotuję aż cebula się przeszkli ,zagotowana zalewę wlewam do utarkowanych buraków ,i mieszam,zostawiam tak na piętnaście minut i sprawdzam smakowo,jak smak mi odpowiada wkładam do słoików i gotuje 15 minut od zagotowania.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Muszę pójśc do okulisty , bo ostatnio ślepa jestem jak kura
Dziękuje za link do przepisu
Dziękuje za link do przepisu
-
- 100p
- Posty: 149
- Od: 27 kwie 2013, o 15:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Północna Wielkopolska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
A może tak - ja robiłam w ubiegłym roku i wszystko zeszło. Przepis znaleziony w internecie udostępniony przez P. Renię
Składniki
2,5 kg buraczków
2,5 kg cukini
0,5 kg cebuli
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
1 szklanka oleju
sól
pieprz
Buraczki ugotować, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce.
Cukinię obrać, wydrążyć środek, zetrzeć na tarce i posolić.
Cebulę pokroić w kosteczkę i posolić.
Buraczki połączyć z cukinią i cebulą (odcisnąć z cebuli powstały sok -usunie się gorycz), dodać przyprawy, dosmakować. Wkładać do słoików i pasteryzować 15 minut.
Przepis udostępniony przez renia09@poczta.onet.pl
Składniki
2,5 kg buraczków
2,5 kg cukini
0,5 kg cebuli
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
1 szklanka oleju
sól
pieprz
Buraczki ugotować, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce.
Cukinię obrać, wydrążyć środek, zetrzeć na tarce i posolić.
Cebulę pokroić w kosteczkę i posolić.
Buraczki połączyć z cukinią i cebulą (odcisnąć z cebuli powstały sok -usunie się gorycz), dodać przyprawy, dosmakować. Wkładać do słoików i pasteryzować 15 minut.
Przepis udostępniony przez renia09@poczta.onet.pl
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2203
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie-prawie Rzeszów
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
A ja poproszę o pomysły na zagospodarowanie porów, oprócz bieżącego spożycia w zupach, surówkach itp.
Widziałam gdzies przepis na sałatkę do słoików z porów, papryki i nie wiem czego jeszcze ale oczywiście teraz nie mogę znaleźć.
Widziałam gdzies przepis na sałatkę do słoików z porów, papryki i nie wiem czego jeszcze ale oczywiście teraz nie mogę znaleźć.
Pozdrawiam, Marta.
-
- 100p
- Posty: 149
- Od: 27 kwie 2013, o 15:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Północna Wielkopolska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Ja nie zagospodarowuje na dzisiaj bo zostawiam na zimę w ogrodzie i dalej jem na bieżąco. Trochę mrożę by do zupy nie szukać pod śniegiem. Jedyna uwaga musi to być por, który może zimować - tak mi powiedziano. Kiedyś wykopałam pory ze swego stanowiska, wykopałam dołek w innej części ogrodu, pokładłam jedna obok drugiej i przesypałam białe części sporą ilością ziemi i przezimowały.
Pozdrawiam
Roma
Pozdrawiam
Roma
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2203
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie-prawie Rzeszów
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Niestety, nie mam pojęcia, jaką mam odmianę
Swoje pory wyhodowałam co prawda od nasionka ale opakowania już nie posiadam...
Spróbuję sposobu z zadołowaniem, bo miejsce, gdzie obecnie rosną będzie na zimę zaorane.
Dziękuję !
Nadal szukam przepisu na sałatkę
Swoje pory wyhodowałam co prawda od nasionka ale opakowania już nie posiadam...
Spróbuję sposobu z zadołowaniem, bo miejsce, gdzie obecnie rosną będzie na zimę zaorane.
Dziękuję !
Nadal szukam przepisu na sałatkę
Pozdrawiam, Marta.
- lelumpolelum
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1183
- Od: 28 maja 2008, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie cudności
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Pory letnich odmian są generalnie jaśniejsze i bardziej wysmukłe, te zimowe- ciemnozielone i krępe. Ja też nic z porów nie robię, wykopuję, wkładam do skrzynki, zasypuję piaskiem i idą do ziemianki. Długo mogą
- iwek
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1504
- Od: 8 cze 2014, o 14:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Ja porę kroję i zamrażam mam w zimie do sałatek jak znalazł
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki