Moje sukulenty, kaktusy i inne roślinki :-) - brombiel
- brombiel
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 cze 2014, o 13:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje sukulenty, kaktusy i inne roślinki :-) - brombiel
Dziękuję Halinko za dobre słowo, przykro mi że masz problem z drzewami, u mnie jest podobnie...drzewa sięgają czwartego piętra, a ja jestem na pierwszym, więc trzy z pięciu okien mam przesłonięte. Właśnie dla tego też sporą część kwiatów po przeprowadzce straciłam, w pokoju i przedpokoju stosunkowo szybko robi się ciemno do okien dociera światło słoneczne ale jest ono przepuszczone przez korony drzew....na oknach więc są idealne warunki dla Epiphyllum Gymno i inne muszę trzymać na oknie w sypialni tam jest światło słoneczne od rana do wieczora
- Bogsaf
- 500p
- Od: 1 kwie 2014, o 13:40
- Kontakt:
dla Euphorbia meloformis za odwagę kwitnięcia przy takiej niestabilnej pogodzie
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Euforbie niegdyś były dla mnie nr 1. Bardzo je lubiłam, i dość dużo zgromadziłam, teraz jednak troszkę ten zbiorek odchudzam. Nadal jednak - i zawsze będą - dla mnie wzruszające ich kwiaty - takie niepozorne, takie małe, a śliczne. Nie inaczej jest u Ciebie
- brombiel
Dziękuję wszystkim za odwiedziny i za dobre słowa
Od kilku dni jestem dość zajęta nie tylko w pracy ale i w domu...sporo roślin do posadzenia, przy okazji część do przesadzenia itp. ....ale co dziennie zaglądam i staram się być na bierząco ....
Dziś kilka nowych zdjęć z relacji co robię i co się dzieje....
Ponieważ jakiś czas temu spadły mi trzy odrosty Mammillaria gracilis v. Arizona snow, a następnie zaczęły z nich wyrastać korzonki, postanowiłam wsadzić je do osobnej doniczki. Mam też dwa Ferocactusy horridus i dwie Euphorbie meloformis....
.....i prezent gotowy
Oczywiście na zdjęciu widoczne są też nasiona Gymnocalycium moserianum B53-cordoba, które dosłownie dwa dni temu spadły z kaktusika.
.....do tego dołożę rozsadzoną już Bilbergię zwisłą i wszystko to wręczę mojej mamie ...na pewno się ucieszy.
Przy okazji przesadziłam Tephrocactusa papyracanthus....przewracał się biedaczek....
...i wreszcie posadziłam grudnika,
korzonki rosną więc był ku temu czas najwyższy
Od kilku dni jestem dość zajęta nie tylko w pracy ale i w domu...sporo roślin do posadzenia, przy okazji część do przesadzenia itp. ....ale co dziennie zaglądam i staram się być na bierząco ....
Dziś kilka nowych zdjęć z relacji co robię i co się dzieje....
Ponieważ jakiś czas temu spadły mi trzy odrosty Mammillaria gracilis v. Arizona snow, a następnie zaczęły z nich wyrastać korzonki, postanowiłam wsadzić je do osobnej doniczki. Mam też dwa Ferocactusy horridus i dwie Euphorbie meloformis....
.....i prezent gotowy
Oczywiście na zdjęciu widoczne są też nasiona Gymnocalycium moserianum B53-cordoba, które dosłownie dwa dni temu spadły z kaktusika.
.....do tego dołożę rozsadzoną już Bilbergię zwisłą i wszystko to wręczę mojej mamie ...na pewno się ucieszy.
Przy okazji przesadziłam Tephrocactusa papyracanthus....przewracał się biedaczek....
...i wreszcie posadziłam grudnika,
korzonki rosną więc był ku temu czas najwyższy
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wciąż się tutaj coś nowego dzieje... Aż miło popatrzeć.
- maryjan13
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak patrzę na tą doniczkę i myślę,że chyba zbyt " tłuste " to podłoże.brombiel pisze:Przy okazji przesadziłam Tephrocactusa papyracanthus....przewracał się biedaczek....
Przydałoby się trochę dosypać do tego gruboziarnistego piasku i jakiegoś żwirku.
- brombiel
Dziękuję serdecznie wszystkim odwiedzającym, zarówno tym zostawiającym ślad jak i nie
Henryku dziękuję, u mnie nie ma tak zapierających dech w piersi informacji i zdjęć, ale staram się...
Marianie taaak, żwirku mi zabrakło, a gruboziarnistego piasku były resztki dosłownie dwie łyżki..więc jest jak jest...w sklepie będzie dostawa jutro, złożyłam zamówienie i po pracy odbiorę
Swoją drogą w życiu nie pomyślałabym, że w sklepie zoologicznym, może zabraknąć żwirku czy piasku...choć z drugiej strony czemu nie...jeśli nie zamawia się przed zakończeniem zapasu tak jak np. ja
Henryku dziękuję, u mnie nie ma tak zapierających dech w piersi informacji i zdjęć, ale staram się...
Marianie taaak, żwirku mi zabrakło, a gruboziarnistego piasku były resztki dosłownie dwie łyżki..więc jest jak jest...w sklepie będzie dostawa jutro, złożyłam zamówienie i po pracy odbiorę
Swoją drogą w życiu nie pomyślałabym, że w sklepie zoologicznym, może zabraknąć żwirku czy piasku...choć z drugiej strony czemu nie...jeśli nie zamawia się przed zakończeniem zapasu tak jak np. ja
-
- Od: 18 sie 2010, o 21:53
U mnie w zoologicznym to już się śmieją jak wchodzę,bo proszę kilka worków pod fundamenty na dom.
Ciągle się pytają jak idzie budowa.
Ciągle się pytają jak idzie budowa.
- brombiel
Grażynko mnie wczoraj Pani poinformowała, że dostawa będzie w piątek...ale przecież jak czyszczę akwarium to żwirek i piasek mogę wygotować, a następnie wykorzystać ponownie....
Powiedziałam, że zakładam nowe bo w starym wszystkie rybki się nie zmieszczą
Powiedziałam, że zakładam nowe bo w starym wszystkie rybki się nie zmieszczą
Pani w moim zoologicznym już mnie zna i zawsze gdy przychodzę pyta czy nowe kaktusiki się pojawiły
- brombiel
Halinko dobrze mieć sklep gdzie Cię rozpoznają i wiedzą po co przyszłaś. Ja wczoraj poszłam po odbiór piasku i żwirku, już od wejścia miłe zaskoczenie...w sklepie była osoba która już wcześniej mi sprzedawała żwirek...od razu poszła po interesujące mnie torebki...pamiętała, że nie przejdę obok terrarium z paskudnym pająkiem wlepiającym we mnie gały
Dziś od rana wzięłam się do pracy...posadziłam dwie ostatnie sadzonki Epiphyllum, przesadziłam Mammiliaria elongata (przy okazji oddzieliłam dwa odrosty do podsuszenia i ukorzenienia - będzie kolejna niespodzianka ) i Astrophytum ornatum.
Dziś też wypadł drugi oprysk roślin przeciw szkodnikom, po opryskach dosypałam wszystkim potrzebującym mieszanki ziemi i żwirku.
Kilka zdjęć nowych sadzonek:
Wszystkie Epi posadzone są w mieszance ziemi i żwirku drobnego, grubego, lub tylko drobnego. Cztery sadzonki mają mają dodaną do mieszanki resztkę podłoża dla storczyków - taki mały eksperyment - moje kwitnące Epi cały czas rośnie sobie w ziemi uniwersalnej, dziś dosypałam mu mieszanki ze żwirkiem, do wiosny starczy...
Z wiadomych względów zrobiłam zbiorówki, a teraz nazwy:
Epiphyllum:
maientraum x 2, lovely melody szary liść, lovely melody zielony liść, myrah, Adam, żółte, oxypetalum, różowe, deutsche kaiserin, curly, urahne, tinseltown, biało żółty x 2, anguliger, golden octopus, cryptocereus, southern pride, weisser riese, wc clark, pxypetalum.....
Większość tych wspaniałości mam od Bożenki (Bena). .....Bożenko jeszcze raz bardzo dzękuję i polecam się na przyszłość
Dziś od rana wzięłam się do pracy...posadziłam dwie ostatnie sadzonki Epiphyllum, przesadziłam Mammiliaria elongata (przy okazji oddzieliłam dwa odrosty do podsuszenia i ukorzenienia - będzie kolejna niespodzianka ) i Astrophytum ornatum.
Dziś też wypadł drugi oprysk roślin przeciw szkodnikom, po opryskach dosypałam wszystkim potrzebującym mieszanki ziemi i żwirku.
Kilka zdjęć nowych sadzonek:
Wszystkie Epi posadzone są w mieszance ziemi i żwirku drobnego, grubego, lub tylko drobnego. Cztery sadzonki mają mają dodaną do mieszanki resztkę podłoża dla storczyków - taki mały eksperyment - moje kwitnące Epi cały czas rośnie sobie w ziemi uniwersalnej, dziś dosypałam mu mieszanki ze żwirkiem, do wiosny starczy...
Z wiadomych względów zrobiłam zbiorówki, a teraz nazwy:
Epiphyllum:
maientraum x 2, lovely melody szary liść, lovely melody zielony liść, myrah, Adam, żółte, oxypetalum, różowe, deutsche kaiserin, curly, urahne, tinseltown, biało żółty x 2, anguliger, golden octopus, cryptocereus, southern pride, weisser riese, wc clark, pxypetalum.....
Większość tych wspaniałości mam od Bożenki (Bena). .....Bożenko jeszcze raz bardzo dzękuję i polecam się na przyszłość
O qurczę Aga ale masz tego .Pierwszy raz widzę rośliny poopisywane na żywym "ciele"..Nie zmywa się przy opryskiwaniu?
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- bardzo ciekawe "etykiety" roślin, nie ulegną unicestwieniu przy "wilgotnej" pogodzie ?
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V