Moje sukulenty, kaktusy i inne roślinki :-) - brombiel

Zablokowany
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje sukulenty, kaktusy i inne roślinki :-) - brombiel

Post »

Dziękuję Halinko za dobre słowo, przykro mi że masz problem z drzewami, u mnie jest podobnie...drzewa sięgają czwartego piętra, a ja jestem na pierwszym, więc trzy z pięciu okien mam przesłonięte. Właśnie dla tego też sporą część kwiatów po przeprowadzce straciłam, w pokoju i przedpokoju stosunkowo szybko robi się ciemno do okien dociera światło słoneczne ale jest ono przepuszczone przez korony drzew....na oknach więc są idealne warunki dla Epiphyllum :wink: Gymno i inne muszę trzymać na oknie w sypialni tam jest światło słoneczne od rana do wieczora :-)
Awatar użytkownika
Bogsaf
500p
500p
Od: 1 kwie 2014, o 13:40
Kontakt:

Post »

;:63 dla Euphorbia meloformis za odwagę kwitnięcia przy takiej niestabilnej pogodzie :wink:
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Euforbie niegdyś były dla mnie nr 1. Bardzo je lubiłam, i dość dużo zgromadziłam, teraz jednak troszkę ten zbiorek odchudzam. Nadal jednak - i zawsze będą - dla mnie wzruszające ich kwiaty - takie niepozorne, takie małe, a śliczne. Nie inaczej jest u Ciebie ;:215
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję wszystkim za odwiedziny i za dobre słowa ;:196
Od kilku dni jestem dość zajęta nie tylko w pracy ale i w domu...sporo roślin do posadzenia, przy okazji część do przesadzenia itp. ....ale co dziennie zaglądam i staram się być na bierząco ....
Dziś kilka nowych zdjęć z relacji co robię i co się dzieje....

Ponieważ jakiś czas temu spadły mi trzy odrosty Mammillaria gracilis v. Arizona snow, a następnie zaczęły z nich wyrastać korzonki, postanowiłam wsadzić je do osobnej doniczki. Mam też dwa Ferocactusy horridus i dwie Euphorbie meloformis....

Obrazek

.....i prezent gotowy ;:215
Oczywiście na zdjęciu widoczne są też nasiona Gymnocalycium moserianum B53-cordoba, które dosłownie dwa dni temu spadły z kaktusika.
Obrazek

.....do tego dołożę rozsadzoną już Bilbergię zwisłą i wszystko to wręczę mojej mamie ...na pewno się ucieszy.

Przy okazji przesadziłam Tephrocactusa papyracanthus....przewracał się biedaczek....

Obrazek

...i wreszcie posadziłam grudnika,

Obrazek

korzonki rosną więc był ku temu czas najwyższy ;:215
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wciąż się tutaj coś nowego dzieje... Aż miło popatrzeć. ;:173
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
maryjan13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2010, o 22:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

brombiel pisze:Przy okazji przesadziłam Tephrocactusa papyracanthus....przewracał się biedaczek....
Tak patrzę na tą doniczkę i myślę,że chyba zbyt " tłuste " to podłoże.
Przydałoby się trochę dosypać do tego gruboziarnistego piasku i jakiegoś żwirku.
Marian - pozdrawiam i zapraszam.
Kwiaty kaktusów cz.1, cz.2, cz.3
Kilka roślin
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję serdecznie wszystkim odwiedzającym, zarówno tym zostawiającym ślad jak i nie ;:196

Henryku dziękuję, u mnie nie ma tak zapierających dech w piersi informacji i zdjęć, ale staram się...

Marianie taaak, żwirku mi zabrakło, a gruboziarnistego piasku były resztki dosłownie dwie łyżki..więc jest jak jest...w sklepie będzie dostawa jutro, złożyłam zamówienie i po pracy odbiorę :-)
Swoją drogą w życiu nie pomyślałabym, że w sklepie zoologicznym, może zabraknąć żwirku czy piasku...choć z drugiej strony czemu nie...jeśli nie zamawia się przed zakończeniem zapasu :?: tak jak np. ja :;230 :;230 :;230
Gaga1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2010, o 21:53

Post »

U mnie w zoologicznym to już się śmieją jak wchodzę,bo proszę kilka worków pod fundamenty na dom.
Ciągle się pytają jak idzie budowa.
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko mnie wczoraj Pani poinformowała, że dostawa będzie w piątek...ale przecież jak czyszczę akwarium to żwirek i piasek mogę wygotować, a następnie wykorzystać ponownie....
Powiedziałam, że zakładam nowe bo w starym wszystkie rybki się nie zmieszczą :;230 :;230 :;230
Lady H
500p
500p
Od: 7 sie 2014, o 18:39

Post »

Pani w moim zoologicznym już mnie zna i zawsze gdy przychodzę pyta czy nowe kaktusiki się pojawiły ;:109
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko dobrze mieć sklep gdzie Cię rozpoznają i wiedzą po co przyszłaś. Ja wczoraj poszłam po odbiór piasku i żwirku, już od wejścia miłe zaskoczenie...w sklepie była osoba która już wcześniej mi sprzedawała żwirek...od razu poszła po interesujące mnie torebki...pamiętała, że nie przejdę obok terrarium z paskudnym pająkiem wlepiającym we mnie gały :evil:

Dziś od rana wzięłam się do pracy...posadziłam dwie ostatnie sadzonki Epiphyllum, przesadziłam Mammiliaria elongata (przy okazji oddzieliłam dwa odrosty do podsuszenia i ukorzenienia - będzie kolejna niespodzianka ;:7 ) i Astrophytum ornatum.
Dziś też wypadł drugi oprysk roślin przeciw szkodnikom, po opryskach dosypałam wszystkim potrzebującym mieszanki ziemi i żwirku.
Kilka zdjęć nowych sadzonek:
ObrazekObrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wszystkie Epi posadzone są w mieszance ziemi i żwirku drobnego, grubego, lub tylko drobnego. Cztery sadzonki mają mają dodaną do mieszanki resztkę podłoża dla storczyków - taki mały eksperyment - moje kwitnące Epi cały czas rośnie sobie w ziemi uniwersalnej, dziś dosypałam mu mieszanki ze żwirkiem, do wiosny starczy...

Z wiadomych względów zrobiłam zbiorówki, a teraz nazwy:
Epiphyllum:
maientraum x 2, lovely melody szary liść, lovely melody zielony liść, myrah, Adam, żółte, oxypetalum, różowe, deutsche kaiserin, curly, urahne, tinseltown, biało żółty x 2, anguliger, golden octopus, cryptocereus, southern pride, weisser riese, wc clark, pxypetalum..... ;:215
Większość tych wspaniałości mam od Bożenki (Bena). ;:196 .....Bożenko jeszcze raz bardzo dzękuję i polecam się na przyszłość ;:108
Lady H
500p
500p
Od: 7 sie 2014, o 18:39

Post »

O qurczę Aga ale masz tego ;:oj .Pierwszy raz widzę rośliny poopisywane na żywym "ciele"..Nie zmywa się przy opryskiwaniu?
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

brombiel pisze:Obrazek
- bardzo ciekawe "etykiety" roślin, :wit nie ulegną unicestwieniu przy "wilgotnej" pogodzie ?
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”