Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
- zuzola11
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 sty 2013, o 10:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
roma333 waga buraczków podana jest przed gotowaniem czy juz po ugotowaniu i obraniu i to samo cukinia 2.5 kg przed obraniem czy już po obraniu i starkowaniu? Przymierzam się do zrobienia i nie wiem jak z tą wagą?
zuzola11 zapraszam - Moje pierwsze "kroki" na działce
Kasia
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 27&start=1" onclick="window.open(this.href);return false;
Kasia
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 27&start=1" onclick="window.open(this.href);return false;
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No to chyba jednak mam jakąś zimową odmianę, bo moje są raczej krótkie, grube i ciemnozielone...
Część zamrożę, część zadołuję gdzieś w ogródku, trochę wykorzystam w słoiki (jeśli znajdę w końcu przepis) a resztę zjemy na bieżąco już za mną *chodzi* zupka-krem...
Część zamrożę, część zadołuję gdzieś w ogródku, trochę wykorzystam w słoiki (jeśli znajdę w końcu przepis) a resztę zjemy na bieżąco już za mną *chodzi* zupka-krem...
Pozdrawiam, Marta.
-
- 100p
- Od: 27 kwie 2013, o 15:05
Tez sie zastanawiałam i robię tak:zuzola11 pisze:roma333 waga buraczków podana jest przed gotowaniem czy juz po ugotowaniu i obraniu i to samo cukinia 2.5 kg przed obraniem czy już po obraniu i starkowaniu? Przymierzam się do zrobienia i nie wiem jak z tą wagą?
Cukinie po obraniu i wydrazeniu miąższu z pestkami,
Buraczki surowe po odcięciu ogonków i liści.
Dzisiaj zrobiona druga porcja. Wyrwalam trochę wiecej buraków niż miałam cukinii i tak zrobiłam. Pierwsza porcja już po degustacji a teraz opisze słoiczki"druga seria " i pewnie wielkiej różnicy nie bedzie - tylko muszę pamietać by dając komuś przepis dać spróbować z tej pierwszej .
-
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
Czy robi ktoś seler konserwowy ?Taki co to sie kupuje do sałatki,starty na tarce.
Czy ktoś z Was pasteryzował pomidory na sucho????
Znalazłam taki przepis: pomidory suchutkie w całości do wyparzonych słoików do tego po ząbku czosnku, zamknąć i pasteryzować 25-30 min?
Próbował ktoś tak? Jakie wychodzą?
Znalazłam taki przepis: pomidory suchutkie w całości do wyparzonych słoików do tego po ząbku czosnku, zamknąć i pasteryzować 25-30 min?
Próbował ktoś tak? Jakie wychodzą?
Pozdrawiam Asia
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
I tak się rozciapią i będziesz miała po pół słoika.Lepiej zalewać przecierem ,jeżeli już.
- lelumpolelum
- Od: 28 maja 2008, o 20:09
Też uważam, że się rozciapią Albo zalać przecierem albo sparzyć, obrać ze skórki i ciasno ułożyć, przekładając czosnkiem i bazylią- mniam
Ja robiłam z koktajlówek, wychodzą popękane, ciapowate i tak jak KaLo pisze, pół słoika.
Za to zapach mają bardziej zbliżony do świeżych pomidorów niż typowy przecier .
Za to zapach mają bardziej zbliżony do świeżych pomidorów niż typowy przecier .
-
W ten sposób robiła moja babcia jeszcze w '60.Zamiast się męczyć ze ściąganiem skórki, rozgotowywaniem i przecieraniem,po prostu kroiła na kawałki ,upychała w słoikach i gotowała.Potem tylko na sitko, nad garnkiem ,i zupa gotowa.
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie lepiej pokroić na kawłki do gara z grubym dnem, pogotować, przetrzeć przez sitko, wlać do słoików i zapasteryzować?
Po co przed każdym robieniem zupy przecierać, brudzić sitko, tracić czas.
A jaki pyszny do picia jest taki sok. (A jaki skuteczny na kaca.)
Zupa pomidorowa to najszybsza z zup. Trochę rosołu lub wody z odrobiną masełka, sok ze słoika (wypłukany wodą z zupy). trochę jarzyn suszonych, przypraw (koniecznie odrobina cukru). Zabielić i gotowe.
*Najgłupszy przepis jak spotkałam, to obrać ze skórki , rozgotować w garnku, przetrzeć przez sitko .
Zupa pomidorowa to najszybsza z zup. Trochę rosołu lub wody z odrobiną masełka, sok ze słoika (wypłukany wodą z zupy). trochę jarzyn suszonych, przypraw (koniecznie odrobina cukru). Zabielić i gotowe.
*Najgłupszy przepis jak spotkałam, to obrać ze skórki , rozgotować w garnku, przetrzeć przez sitko .
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja też nie obieram, tylko przecieram, potem do słoika i pasteryzuję ( bez soli). Często zimą pijemy taki przecier jak sok - pycha.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- joannamm
- 500p
- Od: 27 lut 2013, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tylko przełożyć czosnkiem i bazylią czy jeszcze uzupełnić np. wodą?lelumpolelum pisze:Też uważam, że się rozciapią Albo zalać przecierem albo sparzyć, obrać ze skórki i ciasno ułożyć, przekładając czosnkiem i bazylią- mniam
*Najgłupszy przepis jak spotkałam, to obrać ze skórki , rozgotować w garnku, przetrzeć przez sitko...
No nie wiem czy najgłupszy, ja tam wolę najpierw obrać i rozgotować, a przez sitko nie zawsze przecieram, lubię kawałki pomidorów w zupie a nie papkę. Nie lubię przecierać pomidorów ze skórką, zajmuje to więcej czasu
-
Każdy ma inne priorytety.Ktoś inny może uważać,że babranie się z całym garem przecieru,stracony dzień , zasmarkana cała kuchnia i jeszcze na koniec pasteryzacja tego całego dobra ,to ponad ich siły.Jak ma słoiczek z poćwiartowanymi,to wrzuci na sitko,zabełta łyżką i te dwa,trzy razy w miesiącu zrobi tę najprostszą zupkę pod słońcem.Obieranie pomidorów nie jest głupie,jeżeli mają być zastosowane do pizzy.Prawda?ostatnia szansa pisze:Nie lepiej pokroić na kawłki do gara z grubym dnem, pogotować, przetrzeć przez sitko, wlać do słoików i zapasteryzować?