Lilie z nasion .
- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nasiona lilii
Czy nasiona lilii szybko tracą zdolność kiełkowania? W zeszłym roku pozapylałam moje azjatki i wyszło mi całekiem sporo nasion z zarodkiem, ale jakoś czasu i głowy nie miałam do ich wysiewania...
Myślicie, że na wiosnę przyszłego roku coś z nich jeszcze wykiełkuje ?
Czy może skusić się na wcześniejsze wysiewanie (mam growbox i mogę siewki doświetlać przez całą zimę)? Jeśli tak to kiedy polecacie?
Myślicie, że na wiosnę przyszłego roku coś z nich jeszcze wykiełkuje ?
Czy może skusić się na wcześniejsze wysiewanie (mam growbox i mogę siewki doświetlać przez całą zimę)? Jeśli tak to kiedy polecacie?
Wysiej próbną porcję teraz,a resztę nasion przetrzymaj do wiosny w lodówce. Suche
w woreczku foliowym.Nawet mogą być zamrożone.Trzymam tak swoje, kiełkują nawet
wieloletnie,po rozmrożeniu.
w woreczku foliowym.Nawet mogą być zamrożone.Trzymam tak swoje, kiełkują nawet
wieloletnie,po rozmrożeniu.
- Marcoo16
- 1000p
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
Okej. Ale nawet gdyby wyszły same trąbki to przecież płakać nie będę, bo może coś ciekawego z nich wyrośnie.
Dzięki
Dzięki
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Dzień dobry!
Również jestem fanką lilii. W tym roku na wiosnę posadziłam w doniczce kilka cebul lilii orientalnych. Wszystkie wyrosły i a dwie nawet zakwitły (przekwitły kilka dni temu). Ostatnio zauważyłam, że na łodygach lilii, w kącikach liści, wyrosły takie jakby wąsy z cebuleczkami. Czy ktoś spotkał z czymś takim? czy mogą to być nasiona?
Również jestem fanką lilii. W tym roku na wiosnę posadziłam w doniczce kilka cebul lilii orientalnych. Wszystkie wyrosły i a dwie nawet zakwitły (przekwitły kilka dni temu). Ostatnio zauważyłam, że na łodygach lilii, w kącikach liści, wyrosły takie jakby wąsy z cebuleczkami. Czy ktoś spotkał z czymś takim? czy mogą to być nasiona?
Ale mało prawdopodobne,aby były to orientalne.Cebulki powietrzne tworzą azjatyckie. Innym,może się zdarzyć,ale w nietypowych warunkach,np lilia przełamana,przemrożona.
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Wczoraj...udało mi się zebrać nasiona ( lilie w koszykach - stały w foliaczku; wg wcześniejszej rady) lilii. Nie wiem, czy są to orientalne, czy trąbkowe. Ale mieszałam kolory... Dla mnie najważniejsze było, żeby uzyskać nasiona z pachnących lilii. Bo uwielbiam pachnące lilie...
Z 9 nasienników - jest około tysiąc nasion. Pewnie połowa, to plewy. na razie je delikatnie podsuszam.
Pytanie: One muszą być stratyfikowane?
Chciałabym zimą, je na parapecie wysiać. Tylko nie wiem, czy je przemrozić w zamrażalniku? I jak długo w tej zamrażarce je trzymać?
Planuję wysiewy gdzieś na początek stycznia...
Z 9 nasienników - jest około tysiąc nasion. Pewnie połowa, to plewy. na razie je delikatnie podsuszam.
Pytanie: One muszą być stratyfikowane?
Chciałabym zimą, je na parapecie wysiać. Tylko nie wiem, czy je przemrozić w zamrażalniku? I jak długo w tej zamrażarce je trzymać?
Planuję wysiewy gdzieś na początek stycznia...
- garden11
- 1000p
- Od: 3 gru 2014, o 10:16
A to miła niespodzianka, nie wiedziałam że lilie można wysiewać z ziarna. W przyszłym sezonie zrobię próbę jeśli tylko doczekam się ziaren. Pozdrawiam
Nasiona lilii nie są ziarnem,ziarno jest produktem zbóż. Zboża to trawy, a lilie, to byliny cebulowe.
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
Mnie wzeszła ładnie lilia królewska,a wczoraj posiałam lilię candidum. i czekam...
Czy sama zebrałaś nasiona z candidum?
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
Tak,sama.Na każdej łodydze pousuwałam zbędne torebki nasienne i pozostawiłam po 3 sztuki.Dojrzały,zebrałam,podsuszyłam.Wysiałam dopiero co Myślisz,że może się nie udać?