Kolory usychania iglaków Cz.1
Sosny brązowieją
Ja mam problem z sosnami. Zaczęły brązowieć od środka.
Przepraszam, że może powtarzam temat, ale jestem tu pierwszy raz
Leszek
Moje Ary
Moje Ary
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
Sądzę, że nie ! Na igłach widać poprzeczne ciemniejsze pasy świadczące o żerowaniu jakiegoś szkodnika. Przydałoby sie zbliżenie igieł.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 500p
- Od: 17 lut 2008, o 22:48
Poprzeczne, ciemniejsze miejsca są także objawami "osutki sosny" i na tę chorobę ja bym postawił - przypominam że nie jestem znawcą a jedynie hobbystą w tym temacie ale proponuję wziąć to pod uwagę!aniawoj pisze:
Sądzę, że nie ! Na igłach widać poprzeczne ciemniejsze pasy świadczące o żerowaniu jakiegoś szkodnika. Przydałoby się zbliżenie igieł.
Być może gospodarz tego obszernego postu znajdzie czas na podpowiedź.
Pozdrawiam
Krzysztof
Krzysztof
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Kontakt:
-
- 200p
- Od: 8 wrz 2008, o 10:05
Podłączam się pod temat, u mnie zjawisko dotyczy różnych roślin Najbardziej martwi mnie duża piękna jodła kalifornijska, która zaczyna żółknąć od środka i gubić igły w dużych ilościach. Choruję rónież koreanka, tujom brązowieją gałązki, świerk kulisty (w donicy) żółknie i gubi igły na końcówkach gałązek, sosna gubi od środka i jeszcze różanecznik zrzuca żółknące liście. W najbliższej okolicy zauważyłam mnóstwo chorych iglaków gównie sosny strasznie pożóżkłe od środka.
Mże to problem wilgotności (mieszkam koło Poznania). Podczepiam zdjęcia wszystkich chorych roślin i bardzo proszę o radę - podlewać, opryskać (ale czym?) czy w ogóle się uspokoić :bezradny:
jodła kalifornijska
jej opadające igły
jodła srebrna
jej igły przed zżołknięciem
jodła koreańska
sosna
świerk kulisty
tuja
różanecznik
Mże to problem wilgotności (mieszkam koło Poznania). Podczepiam zdjęcia wszystkich chorych roślin i bardzo proszę o radę - podlewać, opryskać (ale czym?) czy w ogóle się uspokoić :bezradny:
jodła kalifornijska
jej opadające igły
jodła srebrna
jej igły przed zżołknięciem
jodła koreańska
sosna
świerk kulisty
tuja
różanecznik