Ogórki gruntowe-cz.2 uprawa,choroby,szkodniki
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogórki gruntowe-cz.2 uprawa,choroby,szkodniki
Przychylam sie ku Izydowi, pozostaje u mnie w przyszłym roku.
Pozdrawiam, Marta.
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rzepka - mniam, mniam
W dalszym ciągu jem mizerię z Julianów - końce pędów zielone, skórka na owocach miękka, owoce kształtne.
W dalszym ciągu jem mizerię z Julianów - końce pędów zielone, skórka na owocach miękka, owoce kształtne.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
U mnie było kilka odmian; różniły się wyglądem, smakiem, plennością itp., ale mącznik dopadł je tego samego dnia. Jeszcze jakieś pojedyncze zostały, ale generalnie były do końca sierpnia. Ale siane do gruntu 20 maja, więc to nie było długie owocowanie.
-
- 100p
- Od: 28 mar 2013, o 18:02
Jaka odmiana poziomek? Czy sam siałeś?forumowicz pisze:Miałem Cezara łącznie z Krakiem. Prawie 2 miesiące zbioru bez żadnej chemii. Może jeszcze coś bym z nich zebrał ,ale w kolejce czekały do wysadzenia poziomki.
Poziomki wysiała córka do skrzynek na balkonie w ramach pierwszych kroków w ogrodnictwie. Odmiana Regina. Ponieważ wnuczęta bardzo lubią owoce poziomek postanowiłem przesadzić je na działkę.
U mnie były:
Rufus, Krak, Citron, Hela i Andrus.
Miały różny smak, różny wygląd, plenność i wygląd krzaka były inne.
Ale mączniak zaatakował je w tym samym dniu i tak samo szybko padły. Przedwczoraj zebrałam miskę ogórków i to by było na tyle.
Rufus, Krak, Citron, Hela i Andrus.
Miały różny smak, różny wygląd, plenność i wygląd krzaka były inne.
Ale mączniak zaatakował je w tym samym dniu i tak samo szybko padły. Przedwczoraj zebrałam miskę ogórków i to by było na tyle.
Krzaki ogórków już wyrwane.
Z odmian Sremski /padł pierwszy/, Farigyno, Sander, Royal, ten ostatni trzymał się najdłużej.
Natomiast najdelikatniejszą, jasną skórkę miał Sander.
Z odmian Sremski /padł pierwszy/, Farigyno, Sander, Royal, ten ostatni trzymał się najdłużej.
Natomiast najdelikatniejszą, jasną skórkę miał Sander.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 23 sie 2014, o 07:02
Widzę że większość forumowiczów zakończyła już uprawę ogórka, w związku z tym moje pytanie jakie poplony siejecie? ja wybrałem owies (podobno owies ma dobroczynny wpływ na glebę jeśli wystąpił jakieś choroby odglebowe ) jak myślicie dobrze robię? Może ktoś jeszcze podpowie jak na następny sezon skutecznie walczyć z chwastami w ogórkach jakaś chemia czy tylko motyka? pozdrawiam i czekam na odpowiedzi
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
Ja nadal zbieram ogórki, choć oczywiście już nie tyle co w lipcu-sierpniu, a pomiedzy rzędami wysiałam gorczycę i łubin.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeszcze kilka krzaczków Juliana i Kraka zostawiłem.W wolnych miejscach posiana gorczyca,jako chyba najlepszy poplon oczyszczający glebę z nicieni.PODOBNO !Jest jedno ale:
http://www.kws.pl/aw/KWS/poland/Agroser ... _siew_gor/ jak to się ma do innych upraw,nie wiem.Należy też pamiętać,że gorczyca to "kapusta" i nie powinna być przedplonem dla innych kapustowatych.Gorczyca to roślina szybkich wschodów - nawet przy niewielkiej wilgotności gleby. Rozwijająca się masa zielona gorczycy zacienia glebę i ogranicza rozwój chwastów. Jej głęboki system korzeniowy penetrując glebę powoduje jej rozluźnienie
i zwiększa możliwości gromadzenia wody. Uprawa gorczycy antymątwikowej przyczynia się do ograniczenia populacji nicieni w glebie o 30-50%. W sprzyjających warunkach, przy długim okresie wegetacji i zastosowaniu nowoczesnych odmian, redukcja cyst nicieni w glebie może wynieść nawet 70-90%. Jednak podstawowym i najważniejszym warunkiem jej korzystnego zastosowania jest zastosowanie nasion gorczycy antymątwikowej pochodzących z pewnego źródła. Użycie zwykłej gorczycy lub gorczycy antymątwikowej, która była reprodukowana dłużej niż 2-3 lata wywołuje skutek odwrotny do oczekiwanego, doprowadzając do wzrostu zawartości cyst w glebie, co odbije się spadkiem plonu buraków i zainfekuje glebę tym szkodnikiem na długie lata.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 23 sie 2014, o 07:02
Rozmawiałem z gościem z odr-u na temat poplonów pod przyszłoroczną uprawę warzyw, pan powiedział mi że o tej porze siać można jedynie zboża w charakterze poplonu najlepiej właśnie owies ze względu na szybkie wschody oraz to że enzymy wytwarzane przez korzenie owsa skutecznie ograniczają choroby odglebowe np. wertecizilioze, zgorzele itp. Jednak jeśli chodzi o poprawe struktury gleby wypada średnio, do około połowy sierpnia najlepiej w charakterze poplonów siać peluszkę facelię i gorczyce z tym że gorczycy nie należy siać na polach gdzie w przyszłym roku ma być kapusta. Stanowczo odradził mi nawożenie jesienne obornikiem na polu pod ogórki ze względu że taki obornik przyciąga śmietki. Na temat analizy gleby kazał ją zrobić na wiosnę. Miejmy nadzieje że w przyszłym roku plon ogórków będzie większy niż w tym jest łatwy zbyt to trzeba się rozwijać
Wszystko to jest najprawdziwsza prawda.
A ile Ty uprawiasz tych ogórków ?
A ile Ty uprawiasz tych ogórków ?