Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zuzola11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1214
Od: 14 sty 2013, o 10:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: zachodniopomorskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

roma333 waga buraczków podana jest przed gotowaniem czy juz po ugotowaniu i obraniu i to samo cukinia 2.5 kg przed obraniem czy już po obraniu i starkowaniu? Przymierzam się do zrobienia i nie wiem jak z tą wagą?
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2203
Od: 24 maja 2013, o 08:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpacie-prawie Rzeszów

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

No to chyba jednak mam jakąś zimową odmianę, bo moje są raczej krótkie, grube i ciemnozielone...
Część zamrożę, część zadołuję gdzieś w ogródku, trochę wykorzystam w słoiki (jeśli znajdę w końcu przepis) a resztę zjemy na bieżąco :D już za mną *chodzi* zupka-krem...
Pozdrawiam, Marta.
roma333
100p
100p
Posty: 149
Od: 27 kwie 2013, o 15:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Północna Wielkopolska

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

zuzola11 pisze:roma333 waga buraczków podana jest przed gotowaniem czy juz po ugotowaniu i obraniu i to samo cukinia 2.5 kg przed obraniem czy już po obraniu i starkowaniu? Przymierzam się do zrobienia i nie wiem jak z tą wagą?
Tez sie zastanawiałam i robię tak:
Cukinie po obraniu i wydrazeniu miąższu z pestkami,
Buraczki surowe po odcięciu ogonków i liści.
Dzisiaj zrobiona druga porcja. Wyrwalam trochę wiecej buraków niż miałam cukinii i tak zrobiłam. Pierwsza porcja już po degustacji a teraz opisze słoiczki"druga seria " i pewnie wielkiej różnicy nie bedzie - tylko muszę pamietać by dając komuś przepis dać spróbować z tej pierwszej .
Monika79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 956
Od: 16 kwie 2012, o 16:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Czy robi ktoś seler konserwowy ?Taki co to sie kupuje do sałatki,starty na tarce.
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA
Awatar użytkownika
Johna
200p
200p
Posty: 261
Od: 10 wrz 2013, o 12:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Pomorskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Czy ktoś z Was pasteryzował pomidory na sucho????
Znalazłam taki przepis: pomidory suchutkie w całości do wyparzonych słoików do tego po ząbku czosnku, zamknąć i pasteryzować 25-30 min?
Próbował ktoś tak? Jakie wychodzą?
Pozdrawiam Asia
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11334
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

I tak się rozciapią i będziesz miała po pół słoika.Lepiej zalewać przecierem ,jeżeli już.
Awatar użytkownika
lelumpolelum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1183
Od: 28 maja 2008, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: zachodniopomorskie cudności

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Też uważam, że się rozciapią :!: Albo zalać przecierem albo sparzyć, obrać ze skórki i ciasno ułożyć, przekładając czosnkiem i bazylią- mniam :D
Neko
---
Posty: 482
Od: 23 wrz 2013, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Ja robiłam z koktajlówek, wychodzą popękane, ciapowate i tak jak KaLo pisze, pół słoika.
Za to zapach mają bardziej zbliżony do świeżych pomidorów niż typowy przecier :).
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11334
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

W ten sposób robiła moja babcia jeszcze w '60.Zamiast się męczyć ze ściąganiem skórki, rozgotowywaniem i przecieraniem,po prostu kroiła na kawałki ,upychała w słoikach i gotowała.Potem tylko na sitko, nad garnkiem ,i zupa gotowa.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2984
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: podkarpacie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Nie lepiej pokroić na kawłki do gara z grubym dnem, pogotować, przetrzeć przez sitko, wlać do słoików i zapasteryzować?
Po co przed każdym robieniem zupy przecierać, brudzić sitko, tracić czas.
A jaki pyszny do picia jest taki sok. (A jaki skuteczny na kaca.)

Zupa pomidorowa to najszybsza z zup. Trochę rosołu lub wody z odrobiną masełka, sok ze słoika (wypłukany wodą z zupy). trochę jarzyn suszonych, przypraw (koniecznie odrobina cukru). Zabielić i gotowe.


*Najgłupszy przepis jak spotkałam, to obrać ze skórki ;:oj , rozgotować w garnku, przetrzeć przez sitko :;230 .
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3456
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wojkowice 6B

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Ja też nie obieram, tylko przecieram, potem do słoika i pasteryzuję ( bez soli). Często zimą pijemy taki przecier jak sok - pycha.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
joannamm
500p
500p
Posty: 577
Od: 27 lut 2013, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: pomorskie, nad rzeką Brdą

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

lelumpolelum pisze:Też uważam, że się rozciapią :!: Albo zalać przecierem albo sparzyć, obrać ze skórki i ciasno ułożyć, przekładając czosnkiem i bazylią- mniam :D
Tylko przełożyć czosnkiem i bazylią czy jeszcze uzupełnić np. wodą?

*Najgłupszy przepis jak spotkałam, to obrać ze skórki ;:oj , rozgotować w garnku, przetrzeć przez sitko...

No nie wiem czy najgłupszy, ja tam wolę najpierw obrać i rozgotować, a przez sitko nie zawsze przecieram, lubię kawałki pomidorów w zupie a nie papkę. Nie lubię przecierać pomidorów ze skórką, zajmuje to więcej czasu :D
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11334
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

ostatnia szansa pisze:Nie lepiej pokroić na kawłki do gara z grubym dnem, pogotować, przetrzeć przez sitko, wlać do słoików i zapasteryzować?
Po co przed każdym robieniem zupy przecierać, brudzić sitko, tracić czas.
A jaki pyszny do picia jest taki sok. (A jaki skuteczny na kaca.)

Zupa pomidorowa to najszybsza z zup. Trochę rosołu lub wody z odrobiną masełka, sok ze słoika (wypłukany wodą z zupy). trochę jarzyn suszonych, przypraw (koniecznie odrobina cukru). Zabielić i gotowe.


*Najgłupszy przepis jak spotkałam, to obrać ze skórki ;:oj , rozgotować w garnku, przetrzeć przez sitko :;230 .
Każdy ma inne priorytety.Ktoś inny może uważać,że babranie się z całym garem przecieru,stracony dzień , zasmarkana cała kuchnia i jeszcze na koniec pasteryzacja tego całego dobra ,to ponad ich siły.Jak ma słoiczek z poćwiartowanymi,to wrzuci na sitko,zabełta łyżką i te dwa,trzy razy w miesiącu zrobi tę najprostszą zupkę pod słońcem.Obieranie pomidorów nie jest głupie,jeżeli mają być zastosowane do pizzy.Prawda?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”