Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

Paprykę zapisuję i chętnie wypróbuję,podobnie jak nadziewaną serkiem ;:333
Muszę poszukać przepisu na ciasto z cukinii tak zachwalane-mam siatkę cukinii już obranej do zrobienia ketchupu,ale.... ;:224 :wink:
Jarzynkę chętnie ...przyjęłabym w prezencie ;:306 to mnóstwo roboty,a u mnie z czasem już tak ciężko...suszarki nie mam...
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Halinko daj znać jak smakuje :D

Andziu ja też paprykę kupuję, bo swojej mam malutko, tylko do bieżącego jedzenia. A na tę pieczoną bardzo namawiam, bo naprawdę jest pyszna... u nas teraz wędlinka i serek poszły w odstawkę, tak smakuje nam chlebek z masłem i tą papryczką....albo pomidorkami suszonymi, bo wczoraj też robiłam.... pycha 8-) :lol:

Asiu tak tylko się wydaje, że to dużo roboty. Tak naprawdę to tylko chwila, jeśli jest robot kuchenny. Starcie i rozłożenie w suszarce warzyw to dosłownie kilka minut. Następnie zmiksowanie w robocie to kolejne kilka. Wymieszanie i gotowe :D
Na zakup suszarki namawiam, u mnie w sezonie chodzi praktycznie na okrągło..... suszę mnóstwo owoców....jabłka, gruszki, śliwki, brzoskwinie, wiśnie, czereśnie nawet truskawki pocięte w plasterki - pyszne do musli :D Grzyby, warzywa, a także zioła wszelakie ..... warto w nią zainwestować, naprawdę :D
Przepis na cukiniowe ciasto jest na 4 stronie.... czekoladowa wilgotna pyszność :D
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

Dziękuję,już zerkam,a ...rachunki za prąd jak wyglądają przy takim suszeniu na okrągło?
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Od: 23 sty 2014, o 15:51

Post »

Aguś wczoraj zrobiłam tę paprykę. Co się naklęłam przy jej obieraniu to moje, ale wyszła super. Ten sok z cytryny nadaje jej taki fajny smak. Oczywiście nie wytrzymałam i już dzisiaj otworzyłam słoiczek. Fakt, że się jeszcze dobrze nie przegryzło, ale już smakuje wyśmienicie. Dużo lepiej niż taka zwykła marynowana. Ja takie dodatki bardzo lubię do twarogu lub serka topionego. Moi chłopcy nie ruszają takich wynalazków, ale nie narzekam. Będzie więcej dla mnie ;:204 Suszone pomidorki też robię i sama konsumuję :D Moim zdaniem najlepiej jako suszone smakują pomidorki koktajlowe. Pychota :) W tym roku nie robię bo pomidorki koktajlowe okazały się zwykłymi, pomimo że sama robiłam sadzonki z nasion z torebki, a suszonych mam jeszcze niewielki zapas zeszłoroczny. Akurat do przyszłego lata je zjem :D Idę poszperać co masz jeszcze ciekawego w swoich przepisach bo są warte podpatrzenia :)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu suszarka do warzyw bardzo mało prąd zużywa :wink: Na rachunkach nie widać jakiejś szczególnej różnicy 8-) :lol:

Aniu a czemu miałaś problemy ze ściąganiem skórki ? ona powinna schodzić bardzo łatwo, podobnie jak ze sparzonych pomidorków.... czasami za jednym pociągnięciem schodziła z całej papryczki. Może zbyt krótko się piekła i dobrze nie odeszła... Z moich obserwacji - znacznie wygodniej obierać palcami, niż nożykiem 8-)
Ale fajny pomysł mi dałaś z jedzeniem jej z serkiem topionym, na pewno jest pyszna, ja to wcinam ją z samym masełkiem na chlebie, ale z serkiem już jutro wypróbuję 8-)
Ja najlepiej lubię suszyć te pomidorki takie podłużne, one są bardzo mięsiste, z minimalną ilością pestek.
Cieszę się bardzo, że przepisy , które podaję, przypadły Ci do gustu ;:196
Ja wstawiam tylko te, które najbardziej smakują mojej rodzince i szczególnie je lubimy :D
Awatar użytkownika
kris11
200p
200p
Od: 28 lut 2012, o 20:17

Post »

Dziękuję za przepis na sok aroniowy, w sobotę spróbuję :)
w sumie i z soku można zrobić nalewkę jeśli wyjdzie go sporo.
Pozdrawiam- Marzena
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzenko aronia to bomba witaminowa, w każdej postaci.... naleweczki również 8-) :D
A soczkiem już się raczymy, jest pyszny i nie wytrzymamy do zimnych jesiennych dni, ale w spiżarce zostało kilka słoiczków na teraz, nie wszystkie dałam znieść do piwnicy :lol:

Oto przepis , z którego robię powidła śliwkowe bez mieszania, już kilka lat..... ależ ten czas leci, już 6 rok ;:oj Dawno temu podawała go Hania 1...... szkoda, że nie ma już jej na forum :(

POWIDŁA ŚLIWKOWE BEZ MIESZANIA

* 3 kg śliwek węgierek
* 0,5 kg cukru
* 3 łyżki octu

Śliwki wypestkować, włożyć do garnka w którym będziemy smażyć, zasypać cukrem, wlać ocet wszystko wymieszać i zostawić na 24 godz.
Postawić garnek -( nie mieszać )- na średnim ogniu i gotować 3 godziny ( jeśli powidła wydają nam się zbyt rzadkie, możemy przedłużyć gotowanie nawet do 4 godzin ) .Garnek ma być odkryty
NIE WOLNO MIESZAĆ jak postawimy tak go nie dotykamy - to bardzo ważne !!!

Po trzech godzinach mieszamy, jak kto woli słodsze można dodać cukier i smażyć jeszcze 10 min mieszając.Przełożyć gorące powidła do słoików i do góry dnem do ostygnięcia.

Garnek się nie przypali- gwarantuję, ale nie wolno choćby raz zamieszać.Garnek nie musi być specjalny, nadaje się każdy .
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

:wit
Wątek zaznaczam dla pysznych przepisów
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

te powidła robię też już kilka lat :) a tylko dodam, że możecie użyć każdych jesiennych śliwek :)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu miło mi bardzo, mam nadzieję, że jakiś przepis przypadnie Ci do gustu i skorzystasz ;:196

Beatko, pyszne są prawda ? i zero przy nich pracy ze smażeniem :D
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

Aguś przepis rewelacyjny tak mnie dręczy żeby spróbować jak czasu mi wystarczy bo teraz przerabiamy jabłka a póżniej ogórek perski muszę konserwować bo trochę go urosło a nigdy go nie miałam i nie robiłam ,może ktoś wspomoże przepisem ;:180
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
Malagenia
100p
100p
Od: 1 lut 2011, o 22:48

Post »

AGNESS, a po co ten ocet w powidłach śliwkowych, czy wiesz co on daje ? Czy można by zastąpić go cytryną, nie używam octu do gotowania.
Pozdrawiam serdecznie, Iza
Najmilsza kołysanka - kocia mruczanka
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Robiłam te powidła śliwkowe i mimo iż wiedziałam że dałam ocet, nie potrafiłam go zupełnie wyczuć w powidłach.
Awatar użytkownika
BOGULENKA
500p
500p
Od: 23 lis 2012, o 13:28

Post »

Aga, zrobiłam paprykę pieczoną, super wyszła. Skórka schodziła palcami bez problemu, ale pilnowałam by przypieczona była. Teraz chyba się skuszę na te powidła.
Pozdrawiam i serdecznie zapraszam do siebie, Bogna
Żabia Łąka
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Przyleciałam od Agatki na powidla śliwkowe i już zostanę, bo Twoje przepisy sa w moim smaku
Pozdrawiam. Ewa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”