Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Johna
200p
200p
Posty: 261
Od: 10 wrz 2013, o 12:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Pomorskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Wekowanie na sucho pomidorów udaje się tylko z pomidorami o super twardej/mocnej skórce. Na razie udało mi się zawekować 1 szt Perły Kaszub (reszta pożarta). Z całodniowych eksperymentów wychodzi że należy wekować w piekarniku ustawionym na 90 st ok. 15-20 min. I studzić stopniowo.
Jaki będzie pomidor za jakiś miesiąc dam znać (jak nie zapomnę o nim bo słoik wstawiłam do szafki). Na razie jest twardy i nie puszcza soku. Ale to pewnie będzie do wykorzystania w przyszłym roku.
W eksperymencie użyte pomidory nadawały się tylko na przetworzenie - po Waszych postach poszłam na łatwiznę i zrobiłam leczo. Część pożarta od razu a część do słoików.
Zastanawiam się także nad próżniowym przechowywaniem pomidorów? Jak długo dają radę?
Sosów różnych i leczo jest już full - co jeszcze można z pomidorów zrobić
Po prostu mam ich troszkę za dużo i brak już pomysłów co z nimi zrobić a jeść to już nikt nie chce :?
Pozdrawiam Asia
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3456
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wojkowice 6B

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Neko
Chodzi o taki sos do słoików na zimę? Dodaj oregano do tych zblendowanych. Podczas pasteryzacji uwolnią się aromaty ;:152.

_________________
Pozdrawiam,
Agnieszka
kaLo
Oprócz oregano ,dopraw też ,solą,czosnkiem , odrobiną pieprzu i ew.odrobiną cukru,jeżeli pomidory są za mało dojrzałe.Ja dodaję też trochę oleju ,zamykam w słoiczkach po koncentracie pomidorowym o pojemności 185 g.W sam raz na pizzę wielkości ok 30 cm.Nie pasteryzuj zbyt długo,bo oregano zgorzknieje!
Oregano ma być suche czy świeże - akurat mam taki piękny łan na ogródku?
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Neko
---
Posty: 482
Od: 23 wrz 2013, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Robiłam i z suszonego i ze świeżego, ale z suszonego jednak sos był bardziej aromatyczny :).
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3456
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wojkowice 6B

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Ok, więc jutro suszę oregano, a potem - do dzieła :wit
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Monika79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 956
Od: 16 kwie 2012, o 16:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

W 1 cz wątku znalazłam przepis na dżem dyniowo pomarańczowy.Czy go ktoś robił?Bo wygląda bardzo apetycznie,aż ślinka leci.....Nigdy nie jadłam dżemu dyniowego i aż mnie korci żeby wypróbować.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p2559120
w ogóle to mam ochote zrobić dynie marynowana,taka łagodna żeby dzieci jadły.Ma może ktoś sprawdzony przepis?
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11334
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Jak dla dzieci,to raczej chipsy z dyni,będą jeszcze prosiły o dokładkę ;:306 .Tylko marnie z przepisem na to danie ;:185
roma333
100p
100p
Posty: 149
Od: 27 kwie 2013, o 15:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Północna Wielkopolska

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Witam
Robiłam w tym roku Grochowie z dyni - super i dzem podobny ale z pomaranczami i sokiem z cytryny. Po zbledowaniu wydawalam mi sie niezbyt gesty wiec dodałam jeszcze galaretka pomarańczowa. Nawet dobry wyszedł. Zrobiłam z 2kg. Mam jeszcze dynię do przerobienia to jeszcze będę robiła, ale najpierw zjemy te 5 sloiczkow.
Roma
Beata1971
50p
50p
Posty: 91
Od: 6 cze 2011, o 14:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Tarnowskie Góry - Śląsk

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Dziewczyny ratujcie, pomóżcie odnaleźć przepis.
W tamtym roku zrobiłam sałatkę z białej kapusty, i tak szybko ją zjedliśmy, że nie pamiętam czy dodawałam koperek czy natkę pietruszki.
Wiem, że było mało składników, gorącą wkładało się do słoików, może ktoś ma przepis na białą kapustę z koperkiem lub natką pietruszki, to baaardzo proszę.
Gdzieś włożyłam przepis i nie mogę go znaleźć ;:223
Pozdrawiam z Tarnowskich Gór
Monika79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 956
Od: 16 kwie 2012, o 16:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Beatko w sałatce z kapusty nie pomogę,bo u mnie jakoś nie idzie.

Ale zrobiłam taka,pierwszy raz.Rodzince zasmakowała.Tylko ciekawie czy bedą jeść w zimie czy tylko tak powiedzieli na odczepke.
Sa jeszcze ogórki i papryka też ,wiec może jeszcze ktoś skorzysta.

sałatka Ogórki z koncentratem
4 kg ogórków
1 kg cebuli
1 kg papryki
2 łyżki soli
1 szkl cukru
Ogórki ze skóra w plasterki.cebule i papryke w kostke.Zasypa solą i cukrem.Odstawić na 2 godziny.
Odcedzić.

zalewa
360g koncentratu łowicz,ja dałam pudliszki
tyle samo wody co koncentratu
1 szkl cukru
3/4 szkl octu
2 łyżki oleju


Zalewe zagotować dodać warzywa.Gotować od zagotowania 15 minut.Gorące wlewać do słoików.Odwracać do góry dnem.

SMACZNEGO :wink:

Teraz mocza sie w zalewie ogórki.Będą z ziołowym pieprzem.Też pierwszy raz robione.Tak z połowy porcji na próbe.
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1504
Od: 8 cze 2014, o 14:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

W tym roku mam klęskę urodzaju malin robiłam soki i dżemy czy ktoś może ma jakiś fajny przepis na malinowe przetwory i czy może ktoś suszył w suszarce maliny ?
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
roma333
100p
100p
Posty: 149
Od: 27 kwie 2013, o 15:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Północna Wielkopolska

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

iwek pisze:W tym roku mam klęskę urodzaju malin robiłam soki i dżemy czy ktoś może ma jakiś fajny przepis na malinowe przetwory i czy może ktoś suszył w suszarce maliny ?
U mnie to samo. Soki już zaprawiam w litrowych slojach bo małych zabrakło. Ale robiłam galaretki z soku z mieta a także fruzeline . Soków robię dużo bo dodaje do galaretki, zupy owocowej a wiosna do kompotu lub zupy z rabarbaru. Oczywiście tez mroze. Suszylam na jednym sicie suszarki, wyszły takie ładne leciutkie, ale suszenie trwało bardzo długo. Wiecej suszyc nie będę bo doczytalam sie , ze do herbatek owocowych mozna wykorzystać liście z malin a to suszy sie znacznie szybciej . Zadowolona jestem tez z ubiegłorocznej nalewki i w tym roku tez sie już robi.
Tez jestem ciekawa co jeszcze mozna robić oprócz rozdania sąsiadom.
Pozdrawiam
Roma
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1504
Od: 8 cze 2014, o 14:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Romo oj z tym rozdawaniem sąsiadom to też masz tak jak ja,tylko że muszę obrać musimy zacząć handlować bo w sklepach bardzo drogie :D właśnie pytałam o suszenie bo słyszałam o herbatkach malinowych ale jak się długo suszy to nie jest to opłacalne.Nalewkę też robię i galaretki pychotka a jak robisz fruzelinę??????????????
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Barbara2000
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Posty: 686
Od: 29 lip 2008, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: opolskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Podam przepis na pomidory z oliwkami i kaparami. Pochodzi z gazetki dołączonej do "Dobre rady"
2 kg pomidorów
1 szkl. czarnych oliwek
6 łyżek czerwonego octu winnego
6 ząbków czosnku
1 szkl. oliwy
6 łyżek kaparów
1 łyżeczka chilli
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. Oliwki i czosnek posiekać i wszystko wymieszać. Dodać kapary, posiekaną natkę pietruszki oraz oliwę wymieszaną z octem. Doprawić i wymieszać. Przełożyć do słoików i pasteryzować 15 min.
Zrobiłam na próbę z połowy porcji bez kaparów bo nie miałam. Zasmakowała mi i dzisiaj będę robiła jeszcze jedną porcję, ta będzie już z kaparami.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”