Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Wekowanie na sucho pomidorów udaje się tylko z pomidorami o super twardej/mocnej skórce. Na razie udało mi się zawekować 1 szt Perły Kaszub (reszta pożarta). Z całodniowych eksperymentów wychodzi że należy wekować w piekarniku ustawionym na 90 st ok. 15-20 min. I studzić stopniowo.
Jaki będzie pomidor za jakiś miesiąc dam znać (jak nie zapomnę o nim bo słoik wstawiłam do szafki). Na razie jest twardy i nie puszcza soku. Ale to pewnie będzie do wykorzystania w przyszłym roku.
W eksperymencie użyte pomidory nadawały się tylko na przetworzenie - po Waszych postach poszłam na łatwiznę i zrobiłam leczo. Część pożarta od razu a część do słoików.
Zastanawiam się także nad próżniowym przechowywaniem pomidorów? Jak długo dają radę?
Sosów różnych i leczo jest już full - co jeszcze można z pomidorów zrobić
Po prostu mam ich troszkę za dużo i brak już pomysłów co z nimi zrobić a jeść to już nikt nie chce
Jaki będzie pomidor za jakiś miesiąc dam znać (jak nie zapomnę o nim bo słoik wstawiłam do szafki). Na razie jest twardy i nie puszcza soku. Ale to pewnie będzie do wykorzystania w przyszłym roku.
W eksperymencie użyte pomidory nadawały się tylko na przetworzenie - po Waszych postach poszłam na łatwiznę i zrobiłam leczo. Część pożarta od razu a część do słoików.
Zastanawiam się także nad próżniowym przechowywaniem pomidorów? Jak długo dają radę?
Sosów różnych i leczo jest już full - co jeszcze można z pomidorów zrobić
Po prostu mam ich troszkę za dużo i brak już pomysłów co z nimi zrobić a jeść to już nikt nie chce
Pozdrawiam Asia
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Neko
Chodzi o taki sos do słoików na zimę? Dodaj oregano do tych zblendowanych. Podczas pasteryzacji uwolnią się aromaty .
_________________
Pozdrawiam,
Agnieszka
Oregano ma być suche czy świeże - akurat mam taki piękny łan na ogródku?kaLo
Oprócz oregano ,dopraw też ,solą,czosnkiem , odrobiną pieprzu i ew.odrobiną cukru,jeżeli pomidory są za mało dojrzałe.Ja dodaję też trochę oleju ,zamykam w słoiczkach po koncentracie pomidorowym o pojemności 185 g.W sam raz na pizzę wielkości ok 30 cm.Nie pasteryzuj zbyt długo,bo oregano zgorzknieje!
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Robiłam i z suszonego i ze świeżego, ale z suszonego jednak sos był bardziej aromatyczny .
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Ok, więc jutro suszę oregano, a potem - do dzieła
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
W 1 cz wątku znalazłam przepis na dżem dyniowo pomarańczowy.Czy go ktoś robił?Bo wygląda bardzo apetycznie,aż ślinka leci.....Nigdy nie jadłam dżemu dyniowego i aż mnie korci żeby wypróbować.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p2559120
w ogóle to mam ochote zrobić dynie marynowana,taka łagodna żeby dzieci jadły.Ma może ktoś sprawdzony przepis?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p2559120
w ogóle to mam ochote zrobić dynie marynowana,taka łagodna żeby dzieci jadły.Ma może ktoś sprawdzony przepis?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Jak dla dzieci,to raczej chipsy z dyni,będą jeszcze prosiły o dokładkę .Tylko marnie z przepisem na to danie
-
- 100p
- Posty: 149
- Od: 27 kwie 2013, o 15:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Północna Wielkopolska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Witam
Robiłam w tym roku Grochowie z dyni - super i dzem podobny ale z pomaranczami i sokiem z cytryny. Po zbledowaniu wydawalam mi sie niezbyt gesty wiec dodałam jeszcze galaretka pomarańczowa. Nawet dobry wyszedł. Zrobiłam z 2kg. Mam jeszcze dynię do przerobienia to jeszcze będę robiła, ale najpierw zjemy te 5 sloiczkow.
Roma
Robiłam w tym roku Grochowie z dyni - super i dzem podobny ale z pomaranczami i sokiem z cytryny. Po zbledowaniu wydawalam mi sie niezbyt gesty wiec dodałam jeszcze galaretka pomarańczowa. Nawet dobry wyszedł. Zrobiłam z 2kg. Mam jeszcze dynię do przerobienia to jeszcze będę robiła, ale najpierw zjemy te 5 sloiczkow.
Roma
-
- 50p
- Posty: 91
- Od: 6 cze 2011, o 14:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Tarnowskie Góry - Śląsk
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Dziewczyny ratujcie, pomóżcie odnaleźć przepis.
W tamtym roku zrobiłam sałatkę z białej kapusty, i tak szybko ją zjedliśmy, że nie pamiętam czy dodawałam koperek czy natkę pietruszki.
Wiem, że było mało składników, gorącą wkładało się do słoików, może ktoś ma przepis na białą kapustę z koperkiem lub natką pietruszki, to baaardzo proszę.
Gdzieś włożyłam przepis i nie mogę go znaleźć
W tamtym roku zrobiłam sałatkę z białej kapusty, i tak szybko ją zjedliśmy, że nie pamiętam czy dodawałam koperek czy natkę pietruszki.
Wiem, że było mało składników, gorącą wkładało się do słoików, może ktoś ma przepis na białą kapustę z koperkiem lub natką pietruszki, to baaardzo proszę.
Gdzieś włożyłam przepis i nie mogę go znaleźć
Pozdrawiam z Tarnowskich Gór
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Beatko w sałatce z kapusty nie pomogę,bo u mnie jakoś nie idzie.
Ale zrobiłam taka,pierwszy raz.Rodzince zasmakowała.Tylko ciekawie czy bedą jeść w zimie czy tylko tak powiedzieli na odczepke.
Sa jeszcze ogórki i papryka też ,wiec może jeszcze ktoś skorzysta.
sałatka Ogórki z koncentratem
4 kg ogórków
1 kg cebuli
1 kg papryki
2 łyżki soli
1 szkl cukru
Ogórki ze skóra w plasterki.cebule i papryke w kostke.Zasypa solą i cukrem.Odstawić na 2 godziny.
Odcedzić.
zalewa
360g koncentratu łowicz,ja dałam pudliszki
tyle samo wody co koncentratu
1 szkl cukru
3/4 szkl octu
2 łyżki oleju
Zalewe zagotować dodać warzywa.Gotować od zagotowania 15 minut.Gorące wlewać do słoików.Odwracać do góry dnem.
SMACZNEGO
Teraz mocza sie w zalewie ogórki.Będą z ziołowym pieprzem.Też pierwszy raz robione.Tak z połowy porcji na próbe.
Ale zrobiłam taka,pierwszy raz.Rodzince zasmakowała.Tylko ciekawie czy bedą jeść w zimie czy tylko tak powiedzieli na odczepke.
Sa jeszcze ogórki i papryka też ,wiec może jeszcze ktoś skorzysta.
sałatka Ogórki z koncentratem
4 kg ogórków
1 kg cebuli
1 kg papryki
2 łyżki soli
1 szkl cukru
Ogórki ze skóra w plasterki.cebule i papryke w kostke.Zasypa solą i cukrem.Odstawić na 2 godziny.
Odcedzić.
zalewa
360g koncentratu łowicz,ja dałam pudliszki
tyle samo wody co koncentratu
1 szkl cukru
3/4 szkl octu
2 łyżki oleju
Zalewe zagotować dodać warzywa.Gotować od zagotowania 15 minut.Gorące wlewać do słoików.Odwracać do góry dnem.
SMACZNEGO
Teraz mocza sie w zalewie ogórki.Będą z ziołowym pieprzem.Też pierwszy raz robione.Tak z połowy porcji na próbe.
- iwek
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1504
- Od: 8 cze 2014, o 14:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
W tym roku mam klęskę urodzaju malin robiłam soki i dżemy czy ktoś może ma jakiś fajny przepis na malinowe przetwory i czy może ktoś suszył w suszarce maliny ?
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki
-
- 100p
- Posty: 149
- Od: 27 kwie 2013, o 15:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Północna Wielkopolska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
U mnie to samo. Soki już zaprawiam w litrowych slojach bo małych zabrakło. Ale robiłam galaretki z soku z mieta a także fruzeline . Soków robię dużo bo dodaje do galaretki, zupy owocowej a wiosna do kompotu lub zupy z rabarbaru. Oczywiście tez mroze. Suszylam na jednym sicie suszarki, wyszły takie ładne leciutkie, ale suszenie trwało bardzo długo. Wiecej suszyc nie będę bo doczytalam sie , ze do herbatek owocowych mozna wykorzystać liście z malin a to suszy sie znacznie szybciej . Zadowolona jestem tez z ubiegłorocznej nalewki i w tym roku tez sie już robi.iwek pisze:W tym roku mam klęskę urodzaju malin robiłam soki i dżemy czy ktoś może ma jakiś fajny przepis na malinowe przetwory i czy może ktoś suszył w suszarce maliny ?
Tez jestem ciekawa co jeszcze mozna robić oprócz rozdania sąsiadom.
Pozdrawiam
Roma
- iwek
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1504
- Od: 8 cze 2014, o 14:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Romo oj z tym rozdawaniem sąsiadom to też masz tak jak ja,tylko że muszę obrać musimy zacząć handlować bo w sklepach bardzo drogie właśnie pytałam o suszenie bo słyszałam o herbatkach malinowych ale jak się długo suszy to nie jest to opłacalne.Nalewkę też robię i galaretki pychotka a jak robisz fruzelinę??????????????
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Posty: 686
- Od: 29 lip 2008, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: opolskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Podam przepis na pomidory z oliwkami i kaparami. Pochodzi z gazetki dołączonej do "Dobre rady"
2 kg pomidorów
1 szkl. czarnych oliwek
6 łyżek czerwonego octu winnego
6 ząbków czosnku
1 szkl. oliwy
6 łyżek kaparów
1 łyżeczka chilli
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. Oliwki i czosnek posiekać i wszystko wymieszać. Dodać kapary, posiekaną natkę pietruszki oraz oliwę wymieszaną z octem. Doprawić i wymieszać. Przełożyć do słoików i pasteryzować 15 min.
Zrobiłam na próbę z połowy porcji bez kaparów bo nie miałam. Zasmakowała mi i dzisiaj będę robiła jeszcze jedną porcję, ta będzie już z kaparami.
2 kg pomidorów
1 szkl. czarnych oliwek
6 łyżek czerwonego octu winnego
6 ząbków czosnku
1 szkl. oliwy
6 łyżek kaparów
1 łyżeczka chilli
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. Oliwki i czosnek posiekać i wszystko wymieszać. Dodać kapary, posiekaną natkę pietruszki oraz oliwę wymieszaną z octem. Doprawić i wymieszać. Przełożyć do słoików i pasteryzować 15 min.
Zrobiłam na próbę z połowy porcji bez kaparów bo nie miałam. Zasmakowała mi i dzisiaj będę robiła jeszcze jedną porcję, ta będzie już z kaparami.