40 Doniczkowych Historii Miłosnych
- ewa321
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lip 2014, o 17:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: 40 Doniczkowych Historii Miłosnych
Raflezja - no to widzę, że dzisiaj na FO atak zmasowany - razem z Katiushą uskuteczniacie i jestem z tego powodu niezmiernie szczęśliwa !!
A poza tym już się nie mogę doczekać Twojego strzałkowca, i strrrasznie Ci dziękuję za pamięć !!
I bardzo dziękuję również za identyfikację !!
Obawiam się, że moja miłość, a zwłaszcza do crassul nie minie, niestety ...
Dostałam od tesi39 linka do Twojej strony właśnie z sukulentami - do identyfikacji, ale mnie w tym ubiegłaś
Z tymi sucholubkami w fikusie - to tak na początek.
Poza tym on ma bardzo mało korzeni i to wszystko w dole ... i stoi przy oknie wschodnio-południowym.
A o oleandra białego to się przypomnę bliżej wiosny, bo teraz mam 3 dość spore do przezimowania, ale chyba je zgilotynuję,
no bo jak inaczej wniosę do sypialni ??
A poza tym już się nie mogę doczekać Twojego strzałkowca, i strrrasznie Ci dziękuję za pamięć !!
I bardzo dziękuję również za identyfikację !!
Obawiam się, że moja miłość, a zwłaszcza do crassul nie minie, niestety ...
Dostałam od tesi39 linka do Twojej strony właśnie z sukulentami - do identyfikacji, ale mnie w tym ubiegłaś
Z tymi sucholubkami w fikusie - to tak na początek.
Poza tym on ma bardzo mało korzeni i to wszystko w dole ... i stoi przy oknie wschodnio-południowym.
A o oleandra białego to się przypomnę bliżej wiosny, bo teraz mam 3 dość spore do przezimowania, ale chyba je zgilotynuję,
no bo jak inaczej wniosę do sypialni ??
Pozdrawiam i zapraszam
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Hahahaha! Ja sie chcę tego oleandra pozbyć przed zimą, myslałam, że ci go wcisnę. Mam dwa białe.
A o beloperone na razie nie wspominajmy. Jest dla Ciebie, ale czy się ukorzeni....
A o beloperone na razie nie wspominajmy. Jest dla Ciebie, ale czy się ukorzeni....
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- ewa321
Iwona - to w takim razie, w podzięce za Twoje wieeelkie ja się zaopiekuje tym białym oleandrem, choćbym miała go postwić
w nogach naszego łóżka !!
Bo do wiosny to a nuż się jeszcze rozmyślisz
No i o beloperone na razie absolutnie nie wspominam
A czy według Ciebie oleandry można już tak radykalnie ściąć przed zimą, czy jeszcze poczekać ??
w nogach naszego łóżka !!
Bo do wiosny to a nuż się jeszcze rozmyślisz
No i o beloperone na razie absolutnie nie wspominam
A czy według Ciebie oleandry można już tak radykalnie ściąć przed zimą, czy jeszcze poczekać ??
Pozdrawiam i zapraszam
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Tak, można. Właśnie niektórzy wolą przedzimowe przycinanie, bo wtedy roślina się szybciej zbiera na wiosnę.
Tylko tak. Jeśli zetniesz teraz, wstawisz do ciepłego mieszkania to on zacznie rosnąć. A wiadomo, zimą ma mało światła, więc będzie się wyciągać i te młode wypłonione gałązki źle rokują. Dlatego ja przycinam po zimie, co jednak zdecydowanie opóźnia kwitnienie.
Tylko tak. Jeśli zetniesz teraz, wstawisz do ciepłego mieszkania to on zacznie rosnąć. A wiadomo, zimą ma mało światła, więc będzie się wyciągać i te młode wypłonione gałązki źle rokują. Dlatego ja przycinam po zimie, co jednak zdecydowanie opóźnia kwitnienie.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
OJJ!Crassuloza!Dopadło mnie zabije was!Ewo,buddhas temple jest meeega Popatrzę,czy niebieskiej nie ma Ojojoj,niebieskawa jest ej,chwila,crassula to drzewko szczęcia przeciez?A,no to mi już przeszło
- patusia336
- 1000p
- Od: 31 sty 2011, o 19:42
Ależ Twój wątek śmiga, tak jak Twoje kwiaty, kilka dni mnie nie było, a tu kilka stron do nadrobienia
- ewa321
Iwona - wielkie dzięki za instruktaż !! Bo korci mnie, żeby już je ściąć ...
Tulap - oooj tak --> buddha's temple to jest to !!
Kasia - a nie boisz się all... bo ja już tyyyle słyszę na ten temat, że ciarki na samą myśl ...
Pati - a to oznacza tylko jedno - nie możesz robić sobie tak długich przerw od FO !!
Bo potem to jest nie do nadrobienia, i trzeba będzie brać korki z wątków
Tulap - oooj tak --> buddha's temple to jest to !!
Kasia - a nie boisz się all... bo ja już tyyyle słyszę na ten temat, że ciarki na samą myśl ...
Pati - a to oznacza tylko jedno - nie możesz robić sobie tak długich przerw od FO !!
Bo potem to jest nie do nadrobienia, i trzeba będzie brać korki z wątków
Pozdrawiam i zapraszam
- ewa321
W dzisiejszym odcinku w rolach głównych występują ?-> hoje & papirus
A gościnnie, tak przy okazji --> eszynantus NN
Zaczęło się od eszynantusa mona lisa, a do niego dołączyły dwie piękne hoje ? i tak powstała moja kolejna zielona komuna.
eszynantus NN ? szczepek było mnóstwo, chyba ze 12 sztuk, ale przyjęło się tylko parę
hoja bella ? wróciła do mnie po prawie 12 latach rozłąki
i to w jakim stylu ?-> nadlatuje
? malusieńki pąk kwiatowy !! może go nie zrzuci, chociaż po długiej podróży i w nowej ziemi to wszystko się zdarzyć może ...
hoja retusa ? pierwszy raz mam z tą ślicznotką do czynienia, ale już ją kocham na zabój !!
jak mi nie zakwitnie, to płakać nie będę
tak oryginalne i piękne liście zaspokoją mój hojkowy apetyt
i jeszcze rzut oka na cały kwitnący - potencjalnie oczywiście mix
No to hoje, które mnie kręcą - już mam
Może chciałabym jeszcze tak max dodatkowo ze dwa gatunki i tyle !!
Wielkiego ciśnienia na hoje to ja nie mam
No i teraz polecą na mnie gromy
Niby taki sobie papirus, a występuje w tyyyyylu odmianach !! A u mnie dokładnie w ? trzech
Chociaż bywa trudny w obejściu, ciężko mu czasem dogodzić, bo a to za sucho, a to za ciepło, to nigdy w życiu nie zrezygnuję z jego hodowli !!
Cyperus altenifolius - cibora zmienna
To najstarszy z moich okazów, najbardziej popularny, ale piękny !!
Jakoś na co dzień nie zwracam na niego większej uwagi, poza tym, że go podlewam, podcinam grzywkę
Dlatego dopiero ustawiając donicę do zdjęcia zobaczyłam ? jak bardzo urósł !! W sensie - przybyło go wszerz.
Cyperus diffusus - cibora przemiennolistna ? cibora rozpierzchła ? trawa nilowa ? papirusik
To drugi z moich gatunków - odmiana kwitnąca.
Chociaż moim zdaniem kwiaty nie są zbyt atrakcyjne, szybko z zielonych robią się brązowe ? suche, i sterczą tak na tym kwiatku w nieskończoność.
Ale za to ten gatunek jest bardzo różnorodny ? dół donicy to tak jakby trawka, która nie ma nic wspólnego z typowymi ?parasolkami?, i dopiero z niej wyrastają kwitnące łodyżki roślinki.
Z moich obserwacji - potrzebuje dużo więcej wody niż poprzednia odmiana.
Cyperus papirus ? cibora papirusowa ? papirus egipski
Nowość u mnie ? mam go od 3 dni ...
Ten gatunek najbardziej mi się podoba, no zjawiskowy jest !!
Ale poszukując w goo... informacji na jego temat dowiedziałam się, że jest ?o wiele bardziej wymagający niż inne odmiany ... W domu często marnieje. Do uprawy w mieszkaniach raczej się nie nadaje.?
No to pięknie !!
A ja go kupiłam w markecie ogrodniczym z lakoniczną informacją, żeby go dużo podlewać, i tyle !!
Jeden z pióropuszy jest całkiem żółty ? do obcięcia, jeden ma lekko zaschnięte końcówki.
A w sumie jest raptem 5 pędów w doniczce - dlatego też pewnie był w promocji ? 50% ceny ?
To teraz tylko czekam kiedy mi padnie, skoro w domu się nie da hodować
Ale jeszcze póki co oko cieszy
super są te duże pompony - pompon najstarszy
pompon średniak
no i młodziutki słodziak
Pozdrawiam & cdn
A gościnnie, tak przy okazji --> eszynantus NN
Zaczęło się od eszynantusa mona lisa, a do niego dołączyły dwie piękne hoje ? i tak powstała moja kolejna zielona komuna.
eszynantus NN ? szczepek było mnóstwo, chyba ze 12 sztuk, ale przyjęło się tylko parę
hoja bella ? wróciła do mnie po prawie 12 latach rozłąki
i to w jakim stylu ?-> nadlatuje
? malusieńki pąk kwiatowy !! może go nie zrzuci, chociaż po długiej podróży i w nowej ziemi to wszystko się zdarzyć może ...
hoja retusa ? pierwszy raz mam z tą ślicznotką do czynienia, ale już ją kocham na zabój !!
jak mi nie zakwitnie, to płakać nie będę
tak oryginalne i piękne liście zaspokoją mój hojkowy apetyt
i jeszcze rzut oka na cały kwitnący - potencjalnie oczywiście mix
No to hoje, które mnie kręcą - już mam
Może chciałabym jeszcze tak max dodatkowo ze dwa gatunki i tyle !!
Wielkiego ciśnienia na hoje to ja nie mam
No i teraz polecą na mnie gromy
Niby taki sobie papirus, a występuje w tyyyyylu odmianach !! A u mnie dokładnie w ? trzech
Chociaż bywa trudny w obejściu, ciężko mu czasem dogodzić, bo a to za sucho, a to za ciepło, to nigdy w życiu nie zrezygnuję z jego hodowli !!
Cyperus altenifolius - cibora zmienna
To najstarszy z moich okazów, najbardziej popularny, ale piękny !!
Jakoś na co dzień nie zwracam na niego większej uwagi, poza tym, że go podlewam, podcinam grzywkę
Dlatego dopiero ustawiając donicę do zdjęcia zobaczyłam ? jak bardzo urósł !! W sensie - przybyło go wszerz.
Cyperus diffusus - cibora przemiennolistna ? cibora rozpierzchła ? trawa nilowa ? papirusik
To drugi z moich gatunków - odmiana kwitnąca.
Chociaż moim zdaniem kwiaty nie są zbyt atrakcyjne, szybko z zielonych robią się brązowe ? suche, i sterczą tak na tym kwiatku w nieskończoność.
Ale za to ten gatunek jest bardzo różnorodny ? dół donicy to tak jakby trawka, która nie ma nic wspólnego z typowymi ?parasolkami?, i dopiero z niej wyrastają kwitnące łodyżki roślinki.
Z moich obserwacji - potrzebuje dużo więcej wody niż poprzednia odmiana.
Cyperus papirus ? cibora papirusowa ? papirus egipski
Nowość u mnie ? mam go od 3 dni ...
Ten gatunek najbardziej mi się podoba, no zjawiskowy jest !!
Ale poszukując w goo... informacji na jego temat dowiedziałam się, że jest ?o wiele bardziej wymagający niż inne odmiany ... W domu często marnieje. Do uprawy w mieszkaniach raczej się nie nadaje.?
No to pięknie !!
A ja go kupiłam w markecie ogrodniczym z lakoniczną informacją, żeby go dużo podlewać, i tyle !!
Jeden z pióropuszy jest całkiem żółty ? do obcięcia, jeden ma lekko zaschnięte końcówki.
A w sumie jest raptem 5 pędów w doniczce - dlatego też pewnie był w promocji ? 50% ceny ?
To teraz tylko czekam kiedy mi padnie, skoro w domu się nie da hodować
Ale jeszcze póki co oko cieszy
super są te duże pompony - pompon najstarszy
pompon średniak
no i młodziutki słodziak
Pozdrawiam & cdn
Pozdrawiam i zapraszam
- mati1999
- 1000p
- Od: 3 maja 2013, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Papirus piękny a hoja pewnie zrobi na złośc i ci go zrzuci
Co wy w tych hojach widzicie?
Papirusków zazdroszczę.zawsze mnie kręcily.A w domu to niby gardenie trudno hodować,amoja ma paki,była przestawiona i nic W ogóle to dziwna ona,on grudnia robila te pąki,pod koniec lata 2 otworzyła...
Cholera wie,ze ja bardzo kocham Ale mamie tez sie podoba,i tacie....energi życiowej do brania to ona ma Ej,chwila,PODOBA SIĘ MAMIE I TACIE No,to już ona wie,ze jej nikt nie pobije
Papirusków zazdroszczę.zawsze mnie kręcily.A w domu to niby gardenie trudno hodować,amoja ma paki,była przestawiona i nic W ogóle to dziwna ona,on grudnia robila te pąki,pod koniec lata 2 otworzyła...
Cholera wie,ze ja bardzo kocham Ale mamie tez sie podoba,i tacie....energi życiowej do brania to ona ma Ej,chwila,PODOBA SIĘ MAMIE I TACIE No,to już ona wie,ze jej nikt nie pobije
- Bogsaf
- 500p
- Od: 1 kwie 2014, o 13:40
- Kontakt:
Nie wiem co w hoyach widzimy, ale chyba za to czujemy. Piękny zapach kwiatów wynagradza wszystko
- duju
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
Piękny ten nowy papirus, poczekamy zobaczymy, bo u Ciebie wszystko rośnie ;)
Pozdrawiam - Justyna