Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
W tych samych czasach wykorzystywało się w tym celu smoczki bez dziurki.Nie wiem,czy teraz takie smoczki są w sprzedaży.
Gdy smoczek zassał się do środka wiadomo było,że sok jest "zawekowany".
Gdy smoczek zassał się do środka wiadomo było,że sok jest "zawekowany".
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1494
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice stolicy
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Szukam dobrego ,sprawdzonego przepisu na słodką paprykę marynowaną . Kiedyś miałam fajny przepis,ale przekopałam swoje szpargały i nic nie znalażłam 

Pozdrawiam serdecznie- Ela
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
A ja szukam przepisu na ogórki lub cukinię z kurkumą , znajoma chwaliła że są bardzo dobre 

-
- 50p
- Posty: 91
- Od: 6 cze 2011, o 14:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Tarnowskie Góry - Śląsk
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
pa-ni pisze:A ja szukam przepisu na ogórki lub cukinię z kurkumą , znajoma chwaliła że są bardzo dobre
Jest w 2 części wątku, przepis nr 9

Jako, że ja nie lubię cukini


No i znalazłam przepis którego szukałam na sałatkę z pietruszką i koperkiem, dla mnie super, w tym roku zrobiłam z podwójnej porcji ( nr 85) tylko dałam troszkę mniej octu
i przez moje lenistwo wszystko wrzuciłam do wielkiego gara zagotowałam i gorącą kładłam w słoiki
Pozdrawiam z Tarnowskich Gór
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Witam ,aja mam taką prośbę -moze któraś z Was robiła ten koncentrat paprykowy z pierwszej częśći nr 197 i doprecyzowała przepis odnośnie ilośći przecieru pomidorowego [w przepisie jest -3 słoiczki??] ja dolałam 1l sugerując ,ze słoiczek ma poj. 330ml,ale w/g mnie koncentrat wyszedł wodnisty i nie wiem jak to się ma do ilości pozostałych składników[cukier,ocet...]
aha -ja zmiksowałam tą paprykę w kielichu do koktaili z sokowirówki dodając trochę przecieru-szybko i sprawnie ,tylko martwi mnie ta konsystencja...jaka powinna być??
aha -ja zmiksowałam tą paprykę w kielichu do koktaili z sokowirówki dodając trochę przecieru-szybko i sprawnie ,tylko martwi mnie ta konsystencja...jaka powinna być??
- MalgosiaR
- 200p
- Posty: 343
- Od: 11 lut 2013, o 18:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Okolice Częstochowy
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Robilam ostatnio podobną pastę pod nazwą ajwar.Dalam swoje pomidory więc też wyszedl rzadki.Ja postawilam na malym gazie i dlugo ogrzewalam ,staralam się żeby się nie gotowal.Woda odparowala i zgęstnial.
Malgosia
Malgosia
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Ja też ją robiłam ,ale dodałam do niej 1 szkl. cukru i 2łyzki soli dopiero uzyskała jakiś smak!,aha i dałam połowę porcji oleju.Wracajac do tego koncentratu pomidorowego ,to wydaje mi się ,ze osoba pisząca miała na myśli malutkie słoiczki , bo jak dałam ten litr przecieru to musiałam pół dnia gotować ,zeby odparowała woda ,ale moze ktoś już robił i podzieli się bardziej precyzyjnym przepisem...
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Jak dodaję swoje pomidory zamiast koncentratu,to zagotowane odsączam na sitku i odparowuję sam klarowny sok.Jak już jest zagęszczony ,dodaję zmiksowane pomidory.Nie trzeba stać i mieszać,żeby się nie przypaliło.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Chodzi mi głównie o ilość tego przecieru w tym przepisie.
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Posty: 688
- Od: 29 lip 2008, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: opolskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Robiłam ajwar w/g tego przepisu http://smaker.pl/przepis-ketchup-ajwar,102541.html . Słoiczek już zjadłam. Przecieru dałam malutki słoiczek. Na początku stwierdziłam, że jest za ostry przez te małe papryczki i byłam zła że dałam zgodnie z przepisem ale jak się wszystko przegryzło jest smaczny. Zapisuję w swoim kajecie do zrobienia w przyszłym roku.
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
W zupełnie innym wątku acia1065 podała przepis:
Zrobiłam w piątek 12 słoików, do dziś nie ma już połowy. Konsystencja wspaniała, smak i zapach cudowny. Jedyna różnica, że ja dodałam octu do smaku i nie dawałam całej porcjii cukru. Polecam!
Adżika - pasta z czerwonej papryki z dodatkiem m.in. pomidorów i czosnku. Dodatek kulinarny wywodzący się z kuchni kaukaskiej i popularny w Gruzji, Abchazji, Turcji oraz Rosji.
3 kg pomidorów
1/2 kg marchwi
1/2 kg jabłek
1/2 kg czerwonej papryki
1/2 kg cebuli
6 główek czosnku
10 ostrych papryczek
1/2 szklanki cukru
1 szklanka oleju (lub oliwy)
2 łyżki soli
Warzywa pokroić w kostkę - i wszystkie razem - udusić, (pomidory w całości - ze skórą, jabłka też ze skórką, tylko pozbawione gniazd nasiennych, papryka bez gniazd nasiennych, ostre papryczki - w całości).
Dusić ok. 3 godziny, a pod koniec dodać olej.
Po ostudzeniu całość zmiksować, podgrzać mocno - i do słoiczków.
Pasteryzować 10 - 15 min.
Zrobiłam w piątek 12 słoików, do dziś nie ma już połowy. Konsystencja wspaniała, smak i zapach cudowny. Jedyna różnica, że ja dodałam octu do smaku i nie dawałam całej porcjii cukru. Polecam!

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Ja Adzike robiłam tak
5kg pomidorów
2kg papryki czerwonej
1kg papryczki chili
1kg marchewki
przekręcić przez maszynkę.Gotować 1,5 godz-2 godz.
dodać
1szkl cukru
1szkl.czosnku
4 łyżki soli
200ml oleju
gotować jeszcze 30 min
Ja dodałam jeszcze
1kg przetartych jabłek
[na poczatku ten kg ostrej papryki mnie przeraził ,ale po spróbowaniu gotowego produktu jest smaczna-polecam!]
Cały czas przypominam sie o proporcjach przecieru pomidorowego do przepisu na koncentrat paprykowy.
5kg pomidorów
2kg papryki czerwonej
1kg papryczki chili
1kg marchewki
przekręcić przez maszynkę.Gotować 1,5 godz-2 godz.
dodać
1szkl cukru
1szkl.czosnku
4 łyżki soli
200ml oleju
gotować jeszcze 30 min
Ja dodałam jeszcze
1kg przetartych jabłek
[na poczatku ten kg ostrej papryki mnie przeraził ,ale po spróbowaniu gotowego produktu jest smaczna-polecam!]
Cały czas przypominam sie o proporcjach przecieru pomidorowego do przepisu na koncentrat paprykowy.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Dziękuję , jak zawsze zakręcona jestem 

-
- 0p - Nowonarodzony
- Posty: 6
- Od: 19 kwie 2013, o 15:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Dorohusk
- Kontakt:
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Ja zawsze dodaję trochę octu do smaku, chociaż robi on niewielką różnicę to i tak zawsze dodam.whitedame pisze: Zrobiłam w piątek 12 słoików, do dziś nie ma już połowy. Konsystencja wspaniała, smak i zapach cudowny. Jedyna różnica, że ja dodałam octu do smaku i nie dawałam całej porcjii cukru. Polecam!
Reklama usunięta/Adm.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Co przerabiacie teraz do słoików?
Ja dziś obrałam całą dużą reklamówkę jabłek przywiezionych z mazur od kuzynki,
pokroiłam w kostkę i podpróżyłam w garku i włożyłam gorące do słoików i tak odstawiłam
na ściereczke do góry denkiem.
Bedzie na szarlotki i naleśniki.
Szkoda mi było wyrzucać skórki i środki króre zostały po obieraniu jabłek i zasypałam je cukrem
dodałam kilka goździków, zalałam wodą i tak oto powstał syrop jabłkowy, który będzie super dodatkiem
do zimowej herbaty - musze, jeszcze odcedzić i zalać na gorąco w słoiki i butelki.
Pozdrwiam w tą piękną jesień

Ja dziś obrałam całą dużą reklamówkę jabłek przywiezionych z mazur od kuzynki,
pokroiłam w kostkę i podpróżyłam w garku i włożyłam gorące do słoików i tak odstawiłam
na ściereczke do góry denkiem.

Szkoda mi było wyrzucać skórki i środki króre zostały po obieraniu jabłek i zasypałam je cukrem
dodałam kilka goździków, zalałam wodą i tak oto powstał syrop jabłkowy, który będzie super dodatkiem
do zimowej herbaty - musze, jeszcze odcedzić i zalać na gorąco w słoiki i butelki.
Pozdrwiam w tą piękną jesień

"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7