40 Doniczkowych Historii Miłosnych

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: 40 Doniczkowych Historii Miłosnych

Post »

Ewo chodzi mi o tego co trzynastka pytała czy to ten trzeci. :oops:
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasiu - tak jak pisałam --> jego ponoć tylko przez podział bryły korzeniowej.
Dostosuję się do rad Celinki i ulokuję go może nie w terrarium, ale w donicy z takim mixem jak sugerowała - piasek, żwir, torf.
Jak do wiosny go nie ukatrupię, to będę pamiętać o Tobie :lol:
Ale jednego uciętego pompona - pożólkłego, przystrzygłam nieco i włożyłam do wody jak te dwie pozostałe odmiany.
Nie sądzę, żeby coś z tego wyszło ...
To tylko taki mój experyment na potwierdzenie, że z pomponów sadzonek zrobić się nie da ;:306
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No,ewo,jak go ukochasz to wyrośnie ;:108
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tulapek - sam dobrze wiesz, że miłość potrafi być ... zabójcza ;:306
Mam nadzieję, że się ogarnąłeś po stracie, i że ją - w sensie odeszłą przedwcześnie w kwiecie wieku ;:145 tillandsię abditę zamówisz jednak ponownie ;:215
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Eeee,no chyba tak ;:108 No bo przyniesienie przez tate 100 po 5 minutach od namysłu,czy kupic ponownie,cos oznacza ;:108
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Ewuś, nie miej stracha tylko zawsze utrzymuj mu odpowiednią wilgotność podłoża a i one lubią spryskiwanie, a będzie dobrze. ;:196
Awatar użytkownika
Katiusha
1000p
1000p
Od: 24 kwie 2014, o 13:09

Post »

Obrazek No to Kobietko zaszalałaś z komuna kwitnących ;:138 Jak zaatakują kolorkami i zapachami to będzie cudnie ;:170
Powiedz Belli, ze ma być grzeczna i nie zrzucać pączków bo ciocia Kasia zabierze ja na przesłuchanie i karny obóz Obrazek
Papiruski cudo ;:167 Moja Babcia miała kiedyś ten pierwszy. Chyba sobie zapodam, bo będę mogła bezczelnie i z szałem w oczach w końcu nie hamować się przy podlewaniu ;:183
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tulapek - znaczy, znaczy ;:108 więc zamawiaj i dużo nie gadaj ;:306

Celinko - dzięki za cały instruktaż ;:196
Z Twoim wsparciem to może nie polegnę na pierwszym zakręcie - w sensie na pierwszej zimie :;230

Kasiulka - bella nikogo nie słucha, i chyba zdecydowała, że będzie zrzucać, bo cały żółty się zrobił ;:145
No, popłakałam, to teraz czekam cierpliwie na nowy pąk kwiatowy :lol:
A co do cibory - to one są takie wdzięczne, takie oryginalne, i takie proste w obsłudze !!
Przynajmniej co niektóre ;:306
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Gra-tu-la-cje i to wieelkie ;:77 ;:cm ;:1
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mati - bardzo dziękuję i odwzajemniam --> ;:196 <-- tylko zdradź jeszcze czego mi gratulujesz, bo nie wiem za co dziękuję ;:306

Na to FO trafiłam niby to przypadkiem ? bo z powodu problemów zdrowotnych mojego beloperone guttata ? strzałkowca grzechotkowego.
Teraz wiem, że nie był to przypadek !!
Strzałkowiec wyzdrowiał i dzisiaj, po całej kuracji zdrowotnej ? dzięki Forumkom oczywiście - ma się świetnie, a z kolei dzięki niemu i mojej obecności na FO zakochałam się bez pamięci i kompletnie zwariowałam na punkcie ? tillandsii !!
No i jeszcze ostatnio dostrzegłam pomiędzy nimi pewne podobieństwo ? zarówno strzałkowiec, jak i tillandsie mają ? przykwiatki, tak zwane kłoski, z których to przykwiatków wyrastają dopiero kwiatuszki właściwe :lol:
Może się powtórzę ? ale jak dotąd żaden kwiatek i wszystkie doniczkowce razem wzięte nie sprawiły mi aż takiej frajdy, jaką mam z powodu oplątw ;:108

No i efekt jest taki, że przybyła do mnie parę dni temu kolejna - nowa - przecudna piąteczka maluszków !!

Jedyne co teraz mogę, to zacytować słowa piosenki - klasyki polskiego rocka :;230 ? ? im więcej ciebie, tym mniej ...?, bo oczywiście na tej piąteczce, a w sumie piętnasteczce, się nie skończy.
Lista przecudnych gatunków, które chciałabym, nie ? które muszę mieć - zamiast się skracać, dziwnie się wydłuża ?
Z 11 ?moich ulubionych gatunków? zrobiło się jakoś tak niespodziewanie 26 ?moich ulubionych gatunków?.

A oto moi nowi oplątwowi podopieczni :heja

T. brachycaulos var. abdita - myślałam, że dostanę maluszka w powijaczkach, ale na szczęście przyjechała już zgrabnie podrośnięta panienka ?
Mam nadzieję, że dam sobie z nią radę.
Niby fochowata nie jest ale wiem, że można się na tym przejechać.
Ale za to śliczniutka jest, a będzie jeszcze piękniejsza, jak z tej zieleni przemieni się w czerwień !!
Może przed zimowaniem zdąży ?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

T. butzii - tej się boję jak żadnej innej ? oplątwowy postrach !!
Bo fachowe źródła donoszą, że ona jest ?niezwykle interesująca ale niełatwa w uprawie, zbyt często zraszana zaczyna gnić, zbyt rzadko - usycha, trudno jej dogodzić. Można ją uprawiać "do góry nogami" w ten sposób często zraszana nie obraża się o nadmiar wody.?
I tak zrobię ? powieszę małpę do góry nogami ;:306
Strasznie mi się podobają te jej ciemne kropeczki na zielonym tle !!
Ale malutka jest !! Tak jakby mini,mini, tym bardziej będzie z nią jazda ?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

T. circinata - kolejny słodziak tillandsiowy ?
Troszkę przypomina t. selerianę, ale tylko troszkę, bo jest dużo smuklejsza. Fajniutka !!
No i ma jeszcze jeden atut - nie jest mini, mini :lol:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

T. seleriana - dorosły egzemplarz przypomina faktycznie troszeczkę bulwę selera, ale moja na razie niczego nie przypomina ?
Czekam na wizytę mmudant - Madzi, która mnie uspokoi lub nie, bo według mnie coś z wyglądem seleriany jest nie tak.
Na wszystkich fotkach, które widziałam w necie, to ona jest w całości zielono-szara.
A u tej ? część liści u nasady ma dziwnie brązowy kolor !!
Poza tym ledwo zdążyłam wyjąć ją z pudełka, a dosłownie spadł z niej jeden liść !!
Nie wiem czy z nią wszystko jest OK, czy nie powinnam jednak interweniować w sklepie.
Bo bidulka taka jakaś ;:145

Obrazek

Obrazek

Obrazek

T. usenoides - szara gwatemalska - ta jest wręcz mega-zjawiskowa !!
Nie dość, że tillandsie same w sobie są ? dziwne, a raczej oryginalne, to ta jest według mnie najbardziej oryginalną z oryginalnych :lol:
Nie miałam pomysłu na zimową konstrukcję dla moich oplątw, ale ta to już kompletnie mnie załatwiła !!
Miałam dostać ?malutką jej część?, a ta malutka część okazała się jednak sporym kawałkiem !!
No i problem z nią jest taki, że biedactwo stać nie może ? jedynie leżeć lub wisieć, wygodnisia jedna ?
Ale jak dla mnie ? jedna z najpiękniejszych tillandsii ;:167

Obrazek

Obrazek

Tak rozłożona - przypomina troszkę łańcuchy choinkowe ;:306

Obrazek

Obrazek

A tu, tak dla porównania - taką "kupę" ... :;230 dostałam

Obrazek

A tu już po częściowym rozplątaniu

Obrazek

Obrazek

A tu gwiazdy razem ? na czerwonym dywanie ;:306

Obrazek

I na swoich miejscówkach - troszkę się miseczka zagęściła, starsze musiały się ścieśnić na rzecz nowych koleżanek :lol:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No i szarą gwatemalską, którą trzeba ?wspierać? - staruszka jedna :;230 powiesiłam tak

Obrazek

A tu na swoim stanowisku balkonowym.

Obrazek

Obrazek

Chociaż pierwsza wersja miała być w zasadzie taka - na stoliku przy miseczkach.

Obrazek

Ale doszłam do wniosku, że mi się w niej młode gołębie mogą zalęgnąć, i nie będę ryzykować jej odejścia ;:185

Miłego wieczoru i udanego tygodnia Wam życzę + byle do piątku ;:172
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Nowe tło :D a te sznurki super . Gratuluję złota ;:196
Awatar użytkownika
mmudant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 11:15

Post »

;:138 ;:138 ;:138
Są cudeńka :) Fajnie, normalnie wkręcona ma maxa jesteś ... he he ;:138 ;:138 ;:138
T. butzii - super, też się jej bałam ale nie mam z nią żadnych problemów :) i chociaż nie jest srebrzysta przez swoje ciapki i powykręcane liście jest super :)
A co do T. seleriana to Ewcia normalnie nie wiem ... Ale powiem tak - moje też mają od dołu brązowawe nasady liści, mam dwie saleriany i dwie są podobne pod tym względem do siebie i do tej Twojej, ale żaden liść z moich nigdy nie odpadł, choć faktem jest że te dolne "trzymają" się najsłabiej i powiedzmy, że mają tendencję do odchylania się jak się im w tym jeszcze pomoże. Czy mogło być tak, że np zbyt mocno jego ruszyłaś?? Moje mają też trochę inny kształt nasady, takie bardziej bulwiaste są ... ale faktem jest też że oplątwy są dość zmienne, bo jak mam też np dwie circinaty to obie się trochę różnią, więc może i saleriana tak ma? Jutro zrobię fotki mojej to porównasz. Nie podlewaj jej za mocno. Teraz już zrezygnowałam z całościowych kąpieli moich bo mam wrażenie że zbyt długo są mokre ...
Dla T. usenoides wieszaczek z podpórki jest idealny :) Ona ponoć wyjątkowo lubi przewiew, i tak jak wyczytałam gdzieś nie należy do najłatwieszych w uprawie... Myślę że dlatego że ma takie cieniutkie gałązki, które są bardziej narażone na wysychanie lub zalanie... ;)
Abdita też cudna, zielona gwiazda :)
I tak o tym liściu seleriany jeszcze myślę - może wyślij to foto do sklepu i zapytaj się czy to normalne?? hm ...
Awatar użytkownika
Bogsaf
500p
500p
Od: 1 kwie 2014, o 13:40
Kontakt:

Post »

Super, ta szara gwatemalska jest niesamowita, powodzenia w uprawie ;:333
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”