Achocha / Cyklantera / Dziki ogórek(Cyklantera pedata)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2014, o 12:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Achocha / Cyklantera / Dziki ogórek
Też tak myślałem.Posadziłem przy słonecznikach.Niestety chyba słoneczniki zjadają całe papu.Roślinka wyrosła słaba.Już po liściach widać,bo są dużo jaśniejsze.Pnie się po słoneczniku,ale do tej pory miała aż ...4 owoce.Wielkością też nie powala-jakieś 2 metry,słabo rozgałęzione.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Racja Trzeba się zastanowić na nowo
-
Można zrobić zielona altankę ,ukryć brzydki płot lub zakryć jakąś brzydką ścianę.Achocha tworzy zwartą ścianę liści.U mnie dobrze rośnie w sąsiedztwie fasoli tycznej .Fasola przechodzi na tyki od ogórka i odwrotnie.Mam od razu mieszankę
-
- 50p
- Od: 20 kwie 2013, o 13:55
Dawno nie zamieszczałam wpisu w tym wątku ale tak szczerze to nie miałam czym się chwalić Moje 2 cyklantery rosły bujnie, kwitły obficie lecz nie zawiązywały owoców. niedawno zauważyłam owoce ale chcę żeby dojrzały na nasionka żeby mieć swoje na przyszły rok . Tak wyglądają:
pozdrawiam serdecznie - Fela
- BobejGS
- Kontakt:
Ja też na początku miałem słabe odczucia co do zbiorów. Zostawiłem pierwsze owoce na nasiona i to chyba był błąd. Teraz twierdzę, że te pierwsze owoce trzeba było jak najszybciej zerwać, aby krzak się szybciej rozrósł Wydaje mi się, że one zbytnio obciążyły krzak na początku Ale tak to jest jak się myśli o wysłaniu nasion na akcje, jak jeszcze się samemu nie spróbowało
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 wrz 2014, o 16:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie.Mam pytanie czy Achocha konserwowa też posiada jakiekolwiek właściwości lecznicze?
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
myszko miła myszko toć właśnie przy tyczkach fasolowych posadziłem,takich ponad 2 metrowych,a ta cholera poszła jeszcze wyżej.Lewituje czy co?myszka pisze:KaLo podstawą sukcesu jest posadzenie we właściwym miejscu,żeby później nie skakać po drzewach.Achocha musi mieć dobre podpórki .Można ja prowadzić jak fasolę Piękny Jaś lub przy płocie. U mnie wymieszała się z fasolką i tworzą daszek,a owoce ładnie zwisają.Wystarczy tylko sięgnąć ręką.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie z takiej tyczki "wskoczyła" na 10m orzech włoski i naprawdę nie widzę końca jej pędów, a o zebraniu stamtąd owoców nie mam co marzyć.
Mam jeszcze takie pytanie: czy ktoś z Was robił cyklanterę faszerowaną czosnkiem w lekkiej zalewie octowej, zobaczyłam to gdzieś w necie a teraz znaleźć nie mogę. Czas mi się kończy bo owocków masa i trzeba je zagospodarować. Jak nie znajdę dokładnego przepisu to jutro robię "na czuja" i już.
Mam jeszcze takie pytanie: czy ktoś z Was robił cyklanterę faszerowaną czosnkiem w lekkiej zalewie octowej, zobaczyłam to gdzieś w necie a teraz znaleźć nie mogę. Czas mi się kończy bo owocków masa i trzeba je zagospodarować. Jak nie znajdę dokładnego przepisu to jutro robię "na czuja" i już.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- 50p
- Od: 20 kwie 2013, o 13:55
Błażeju, te pierwsze dwa największe owoce zostaną na nasionka a resztę będę konsumować o ile zdażą urosnąć bo jesień tuż, tuż.... Spóźnione u mnie te owocowanie - niby rośliny rozrośnięte - może należało je czymś podkarmić albo pszczółki wybierały smaczniejsze roślinki:)
pozdrawiam serdecznie - Fela
-
Można nadmiar owoców suszyć.
One w ubiegłym roku dosyć długo u mnie leżały w chłodzie-chyba ze 2 miesiące.Dokładnie nie pamiętam.
KaLo trzeba było ją ukierunkować na drugą tyczkę ,a nie na drzewo.Ona całkiem dobrze rośnie podwójnie,dobrze też się obwija z fasolą.
Jak pójdzie na wysokie drzewo to tylko ptaszki będą miały pożytek.
One w ubiegłym roku dosyć długo u mnie leżały w chłodzie-chyba ze 2 miesiące.Dokładnie nie pamiętam.
KaLo trzeba było ją ukierunkować na drugą tyczkę ,a nie na drzewo.Ona całkiem dobrze rośnie podwójnie,dobrze też się obwija z fasolą.
Jak pójdzie na wysokie drzewo to tylko ptaszki będą miały pożytek.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Czy Wy w ogóle czytacie poprzednie posty? Na drzewo poszła u Białej Damy.Moja lewituje pół metra ponad tyczkami.
- BobejGS
- Kontakt:
Ja czytam Pod słonecznikami i drzewami nie posadzę A moja jedna również lewitowała, ale nad kukurydzą. Przyszła burza i wszystko legło Niestety podnieść tego nie szło. A teraz to już za późno.
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
To jak zrywacie owoce z tych lewitujacych? Chyba trzeba jakiś statek powietrzny do zrywania cyklantery skonstruować
Pozdrawiam serdecznie- Ela