Parzydło leśne
- anym
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Parzydło leśne

Witam
Parzydło leśne uprawiam już kilka lat. Jest to roślina stosunkowo łatwa w uprawie. Nie sprawia większych problemów i rośnie dosyć szybko. polecam tę roślinę bo jej uprawa sprawia wiele radości. Zerknijcie na moje okazy. Zdjęcia zamieszczono na tej stronie: nie umieszczamy linków do stron z artykułami o roślinach/KaRo. Moim zdaniem jest jedna z najfajniejszych roślin ogrodowych. Uprawiam też sporo traw ozdobnych.
Jurek
Parzydło leśne uprawiam już kilka lat. Jest to roślina stosunkowo łatwa w uprawie. Nie sprawia większych problemów i rośnie dosyć szybko. polecam tę roślinę bo jej uprawa sprawia wiele radości. Zerknijcie na moje okazy. Zdjęcia zamieszczono na tej stronie: nie umieszczamy linków do stron z artykułami o roślinach/KaRo. Moim zdaniem jest jedna z najfajniejszych roślin ogrodowych. Uprawiam też sporo traw ozdobnych.
Jurek
Niektóre odmiany mają takie zwieszające się kwiatostany zakończone bardziej szpiczasto niż gatunku.Przypominają zimne ognie
Ostatnio jestem nimi zauroczona.

Czy parzydło ma tylko białe kwiaty?
Tak tylko białe, ale jest to roślina dwupienna.Kwiaty męskie i żeńskie wyrastają jednak na różnych roślinach, a osobniki męskie mają ładniejsze, śnieżnobiałe kwiaty.Żeńskie są bardziej kremowe.
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Moje parzydło w pełnym słońcu, ale przy oczku wodnym jednak ładnie zakwitło

Zauroczona jestem tą rośliną, czy sadzi się ją na jesień czy wiosną?
Można i jesienią i wiosną.Odkopane sadziłam we wrześniu, ale nie obcinałam pędów przez zimą.
- karlos
- 100p
- Od: 19 wrz 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ze względu na remont rabaty, muszę przesadzić dość duże parzydło. Można to zrobić teraz ??? Jest dość duże i zastanawiam się nad podziałem na pół, ale nie wiem jak
Po prostu ciachnąć szpadlem karpę, czy w jakiś inny sposób ???

-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ciachnąć szpadlem
Przed przystąpieniem do wykopania karpy
zjedz porządny obiad.
,
bo dużo siły będzie Ci potrzebne.

Przed przystąpieniem do wykopania karpy
zjedz porządny obiad.

bo dużo siły będzie Ci potrzebne.
-
- 100p
- Od: 21 paź 2008, o 18:43
Czy można rozmnażać parzydło leśne przez odcięcie odpowiednich gałązek zanurzeniu ich w ukorzeniaczu i wsadzeniu do ziemi? Podobnie jak pęcherznicę.
-
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
Z patyka , to próbowałbym utrzymac wilgoć w ziemi i najlepiej trzymać sadzonkę w cieniu. boję się że teraz na takie eksperymenty jest za ciepło, ale trzymam kciuki. Jeaienią mógłbym Ci dac kawałek karpy, bo będę rozsadzał