Dendrobium hybrydy - warunki uprawy

ODPOWIEDZ
Kuriczka
200p
200p
Od: 3 paź 2012, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Hybrydy Dendrobium nobile

Post »

Witam myślę, że trzeba odświeżyć wątek bo na pewno macie okwiecone dendrobia ! ;:63
A oto kilka moich pytań:
1. Dlaczego ta ucięta pseudobulwka jest taka soczyście zielona i nabrzmiała ? I w ogóle dlaczego są ucięte ;:131 ....
Obrazek
Obrazek
2. Moje dendrobium kwitnie, a jeden liść(na kwitniącej PSB) już usechł a drugi zaczyna. Czy to oznaka, że wszystkie liście za niedługo oblęcą ?

Obrazek
3. Przy małym pączku lub czymś innym jest czarne nie da się zmyć... czy to przyczyna gnicia? Tylko w tym miejscu (chyba) jest to coś.
Obrazek
4. Myślicie że to dobre podłoże ? Tam jest trochę mchu i jest tam ziemia....
Obrazek
OGÓLNE KWITNIENIE ;:134 ;:134
Obrazek
Obrazek
Aha i jeszcze... pomiędzy liśćmi było czarne coś... i dało się to zmyć.. jakby taki czarny proszek. Nie wiecie co to może być ?
Z mojego aparatu jak widać sa bardzo mdłe zdjęcia. Tak naprawę jest to soczysty żółty.
,,Wiem, że nic nie wiem"
Radosław
Awatar użytkownika
Russski
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lut 2013, o 13:32

Post »

1 ta pseudobulwa jest jedną z najstarszych, często jest ucinana aby rozmnożyć dendrobium i wyprodukować więcej roślin do sprzedaży. W tej chwili służy jako magazyn wody i związków odżywczych.
2) Nie wszystkie liście opadną,roślina pozbędzie się tych najstarszych.
3) Być może zebrała się tam woda i przez jakiś czas zalegała, jeśli jest suche nie powinno stwarzać niebezpieczeństwa.
4) To raczej nie ziemia a włókno kokosowe, długo trzyma wilgoć, ale nie jest zbyt przewiewne. Jeśli nie będziesz przelewać rośliny będzie dobre.
A co do proszku to nie mam pojęcia.
Piękne dendrobium, życzę powodzenia w uprawie.
kasia84
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 lut 2009, o 13:06

Post »

Witam, chciałam wam przedstawić wam moje dendrobium. dostałam je w prezencie na nowe mieszkanie. Długo pięknie kwitło, potem zrzuciło kwiatki i wystawiłam je na balkon. stoi tam sobie spokojnie wypuszcza nowe keiki ma też nowe przyrosty zraszam go co jakiś czas.
Dużo czytałam o tym jak pielęgnować tego kwiatka i bardzo chce, że było mu dobrze. Z związku z tym mam pytanie do was ponieważ te przyrosty są bardzo młode więc myślę że nie zakwitną teraz i nie wiem czy robić mu okres spoczynku czy podlewać i nawozić dalej aby przyrosty podrosły bardziej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Lady H
500p
500p
Od: 7 sie 2014, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mnie doradzono żeby zacząć ograniczać podlewanie i trzymać na balkonie aż do pierwszych przymrozków.Żółte i opadające liście to podobno normalna sprawa.Ja też mam dopiero pierwsze dendrobium i robię wszystko żeby się z nim dogadać :)
kasia84
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Liśćmi się nie przejmuje bo czytałam o nim dużo i wiem że to normalna rzecz. ale nie wiem czy ograniczyć podlewanie czy dalej podlewać skoro nowe pseudobulwy są jeszcze takie małe i prawdopodobnie nie zakwitną prędko
Awatar użytkownika
Russski
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, przy przechładzaniu psb mają jeszcze czas podrosnąć, ale także nie wydaje mi się aby zakwitły w tym roku. Ja na Twoim miejscu bym nie przechładzał. Zrobisz to w następnym sezonie kiedy psb będzie więcej i będą większe.
kasia84
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dzięki Russki za odpowiedź tak też myślałam zrobić ale wolałam się poradzić
dorota126
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 paź 2014, o 12:41

Post »

Witam na imie mi Dorota moja przygoda z Dendrobium zaczela sie 3 miesiace temu.
Obecnie stare pedy zrobiły sie takie jak widoczne na zdjeciu a kożenie jakby biało brązowe, co moge zrobic zeby kwiatek odżył? Czy może to normalne??
Pozdrawiam
Z góry dziekuje za odpowiedz :)

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Russski
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli już uprawiasz je w keramzycie to co ile podlewasz?, keramzyt szybko wysycha więc musisz to robić dość często.
Dlaczego zdecydowałaś się na takie podłoże?
Twoje dendrobium chce pić i widać nie wystarcza mu to co mu serwujesz. Keiki potęgują odwodnienie bo wyciągają ze starych pseudo bulw wodę.
Awatar użytkownika
aniag78
200p
200p
Od: 7 sie 2013, o 22:07

Post »

Jeśli uprawiasz w keramzycie, to musisz pamiętać o częstszym podlewaniu, dobrze też zwiększyć wilgotność wokół rośliny (chociażby podstawkami z wodą, oczywiście kwiat nie może stać bezpośrednio w wodzie). Dendrobia wolą drobne podłoże, ja bym keramzyt dała na same dno doniczki.
Kwiat jest uśmiechem rośliny.
Peter Hille
Niedaleko stoi dom...
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Tak naprawdę większość Dendrobiów musi przechodzić okres spoczynku :wink: . Jeżeli jest to Dendrobium nobile, to jak najbardziej. Powinno mu się ograniczyć temperaturę i wodę, ale nie światło. W okresie spoczynku może wyglądać właśnie jak na zdjęciu powyżej, nawet z możliwością porzucenia liści, do momentu pojawienia się oznak wzrostu, czyli ..... a tu nie napiszę do końca :twisted: . Takie narzędzie jak wyszukiwarka, proszę wpisać Dendrobium nobile i wyskoczy mnóstwo wiadomości o uprawie ;:224 . Nie na darmo Dendrobia nazywane są uszczypliwie suchymi patolami :lol: .
Awatar użytkownika
maryjan13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2010, o 22:57

Post »

W 2012 roku dostałem kilka odrostów pewnego Dendrobium.
Posadziłem do podłoża dla storczyków i tak sobie rosło.
Pierwszy raz zakwitło w kwietniu 2013 roku ( zdj. 1.).Pęd kwiatowy pojawił się na szczycie rośliny.
Po kilkumiesięcznej przerwie zakwitło po raz drugi pod koniec 2013 roku i kwitło nieprzerwanie przez ponad 6 miesięcy.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Przeglądałem wszystkie znane mi strony o storczykach i nie znalazłem nic podobnego.
Wg mnie kwiaty najbardziej podobne są do kwiatów Dendrobium brymerianum,ale czy to jest to ?
A może to po prostu jest jakaś hybryda i trudno ją zidentyfikować ?
Marian - pozdrawiam i zapraszam.
Kwiaty kaktusów cz.1, cz.2, cz.3
Kilka roślin
x-A-k
ZBANOWANY
Od: 22 kwie 2013, o 09:37

Post »

Bo to nie dendrobium tylko hybryda epidendrum :)
Awatar użytkownika
maryjan13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2010, o 22:57

Post »

No to teraz jestem już oświecony.
Dziękuję Adek za rozpoznanie.
Widać szukałem tam,gdzie nie ma tej rośliny,więc nie znalazłem.
Marian - pozdrawiam i zapraszam.
Kwiaty kaktusów cz.1, cz.2, cz.3
Kilka roślin
x-A-k
ZBANOWANY
Od: 22 kwie 2013, o 09:37

Post »

Nie ma za co.
Przepiękny ma kolor.
Dawniej można je było dostać na giełdach kwiatowych i w marketach,a teraz już ich nigdzie nie ma w sprzedaży,ciekawe czemu.
Od 2 lat się rozglądam za jakąś hybrydą,ale nigdzie nie widziałem.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”