Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Ja też ją robiłam ,ale dodałam do niej 1 szkl. cukru i 2łyzki soli dopiero uzyskała jakiś smak!,aha i dałam połowę porcji oleju.Wracajac do tego koncentratu pomidorowego ,to wydaje mi się ,ze osoba pisząca miała na myśli malutkie słoiczki , bo jak dałam ten litr przecieru to musiałam pół dnia gotować ,zeby odparowała woda ,ale moze ktoś już robił i podzieli się bardziej precyzyjnym przepisem...
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Jak dodaję swoje pomidory zamiast koncentratu,to zagotowane odsączam na sitku i odparowuję sam klarowny sok.Jak już jest zagęszczony ,dodaję zmiksowane pomidory.Nie trzeba stać i mieszać,żeby się nie przypaliło.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Chodzi mi głównie o ilość tego przecieru w tym przepisie.
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Posty: 686
- Od: 29 lip 2008, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: opolskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Robiłam ajwar w/g tego przepisu http://smaker.pl/przepis-ketchup-ajwar,102541.html . Słoiczek już zjadłam. Przecieru dałam malutki słoiczek. Na początku stwierdziłam, że jest za ostry przez te małe papryczki i byłam zła że dałam zgodnie z przepisem ale jak się wszystko przegryzło jest smaczny. Zapisuję w swoim kajecie do zrobienia w przyszłym roku.
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
W zupełnie innym wątku acia1065 podała przepis:
Zrobiłam w piątek 12 słoików, do dziś nie ma już połowy. Konsystencja wspaniała, smak i zapach cudowny. Jedyna różnica, że ja dodałam octu do smaku i nie dawałam całej porcjii cukru. Polecam!
Adżika - pasta z czerwonej papryki z dodatkiem m.in. pomidorów i czosnku. Dodatek kulinarny wywodzący się z kuchni kaukaskiej i popularny w Gruzji, Abchazji, Turcji oraz Rosji.
3 kg pomidorów
1/2 kg marchwi
1/2 kg jabłek
1/2 kg czerwonej papryki
1/2 kg cebuli
6 główek czosnku
10 ostrych papryczek
1/2 szklanki cukru
1 szklanka oleju (lub oliwy)
2 łyżki soli
Warzywa pokroić w kostkę - i wszystkie razem - udusić, (pomidory w całości - ze skórą, jabłka też ze skórką, tylko pozbawione gniazd nasiennych, papryka bez gniazd nasiennych, ostre papryczki - w całości).
Dusić ok. 3 godziny, a pod koniec dodać olej.
Po ostudzeniu całość zmiksować, podgrzać mocno - i do słoiczków.
Pasteryzować 10 - 15 min.
Zrobiłam w piątek 12 słoików, do dziś nie ma już połowy. Konsystencja wspaniała, smak i zapach cudowny. Jedyna różnica, że ja dodałam octu do smaku i nie dawałam całej porcjii cukru. Polecam!
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Ja Adzike robiłam tak
5kg pomidorów
2kg papryki czerwonej
1kg papryczki chili
1kg marchewki
przekręcić przez maszynkę.Gotować 1,5 godz-2 godz.
dodać
1szkl cukru
1szkl.czosnku
4 łyżki soli
200ml oleju
gotować jeszcze 30 min
Ja dodałam jeszcze
1kg przetartych jabłek
[na poczatku ten kg ostrej papryki mnie przeraził ,ale po spróbowaniu gotowego produktu jest smaczna-polecam!]
Cały czas przypominam sie o proporcjach przecieru pomidorowego do przepisu na koncentrat paprykowy.
5kg pomidorów
2kg papryki czerwonej
1kg papryczki chili
1kg marchewki
przekręcić przez maszynkę.Gotować 1,5 godz-2 godz.
dodać
1szkl cukru
1szkl.czosnku
4 łyżki soli
200ml oleju
gotować jeszcze 30 min
Ja dodałam jeszcze
1kg przetartych jabłek
[na poczatku ten kg ostrej papryki mnie przeraził ,ale po spróbowaniu gotowego produktu jest smaczna-polecam!]
Cały czas przypominam sie o proporcjach przecieru pomidorowego do przepisu na koncentrat paprykowy.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Dziękuję , jak zawsze zakręcona jestem
-
- 0p - Nowonarodzony
- Posty: 6
- Od: 19 kwie 2013, o 15:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Dorohusk
- Kontakt:
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Ja zawsze dodaję trochę octu do smaku, chociaż robi on niewielką różnicę to i tak zawsze dodam.whitedame pisze: Zrobiłam w piątek 12 słoików, do dziś nie ma już połowy. Konsystencja wspaniała, smak i zapach cudowny. Jedyna różnica, że ja dodałam octu do smaku i nie dawałam całej porcjii cukru. Polecam!
Reklama usunięta/Adm.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Co przerabiacie teraz do słoików?
Ja dziś obrałam całą dużą reklamówkę jabłek przywiezionych z mazur od kuzynki,
pokroiłam w kostkę i podpróżyłam w garku i włożyłam gorące do słoików i tak odstawiłam
na ściereczke do góry denkiem. Bedzie na szarlotki i naleśniki.
Szkoda mi było wyrzucać skórki i środki króre zostały po obieraniu jabłek i zasypałam je cukrem
dodałam kilka goździków, zalałam wodą i tak oto powstał syrop jabłkowy, który będzie super dodatkiem
do zimowej herbaty - musze, jeszcze odcedzić i zalać na gorąco w słoiki i butelki.
Pozdrwiam w tą piękną jesień
Ja dziś obrałam całą dużą reklamówkę jabłek przywiezionych z mazur od kuzynki,
pokroiłam w kostkę i podpróżyłam w garku i włożyłam gorące do słoików i tak odstawiłam
na ściereczke do góry denkiem. Bedzie na szarlotki i naleśniki.
Szkoda mi było wyrzucać skórki i środki króre zostały po obieraniu jabłek i zasypałam je cukrem
dodałam kilka goździków, zalałam wodą i tak oto powstał syrop jabłkowy, który będzie super dodatkiem
do zimowej herbaty - musze, jeszcze odcedzić i zalać na gorąco w słoiki i butelki.
Pozdrwiam w tą piękną jesień
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
- iwek
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1504
- Od: 8 cze 2014, o 14:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Jeśli chodzi o jabłka ja obieram kroję drobno dowolnie raczej w takie grubsze małe plasterki zasypuję cukrem ,nie za dużo cukru.Odstawiam na 2 godz by jabłka zmiękły i lepiej się je upychało do słoików i pasteryzuję 15 min też mam na szarlotkę
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Ja obecnie robię sok z winogrona,przepuszczam przez sokownik,będę też robiła malutkie buraczki w zalewie jak do korniszonów tylko więcej chrzanu i ma się rozumieć bez kopru,a w kolejce czeka pigwa,ja juz nie nadążam z przerobem.
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Można skropić jabłka przygotowane wg przepisu kolegi/koleżanki 2 posty wyżej sokiem z cytryny, mają wtedy ładniejszy kolor.
Jeśli chodzi o Adżikę to robię już 4 porcję sosu i zupełnie nie trzymam się przepisu, a w garze dusi się to co akurat zebrałam z działki. Świetny sposób na zagospodarowanie resztek, których o tym czasie każdy ma dość sporo. Rewelacyjnie wyszedł mi sos Adżikopodobny na bazie śliwek węgierek, było ich około 1/3 wsadu i nie trzeba było dodawać ani cukru ani octu.
Jeśli chodzi o Adżikę to robię już 4 porcję sosu i zupełnie nie trzymam się przepisu, a w garze dusi się to co akurat zebrałam z działki. Świetny sposób na zagospodarowanie resztek, których o tym czasie każdy ma dość sporo. Rewelacyjnie wyszedł mi sos Adżikopodobny na bazie śliwek węgierek, było ich około 1/3 wsadu i nie trzeba było dodawać ani cukru ani octu.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- iwek
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1504
- Od: 8 cze 2014, o 14:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Iwona jestem miło mi ,ale czy ten sos jest w wątku bo może bym spróbowała
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki