Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
betiglo
100p
100p
Posty: 140
Od: 5 mar 2013, o 17:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Ja też ją robiłam ,ale dodałam do niej 1 szkl. cukru i 2łyzki soli dopiero uzyskała jakiś smak!,aha i dałam połowę porcji oleju.Wracajac do tego koncentratu pomidorowego ,to wydaje mi się ,ze osoba pisząca miała na myśli malutkie słoiczki , bo jak dałam ten litr przecieru to musiałam pół dnia gotować ,zeby odparowała woda ,ale moze ktoś już robił i podzieli się bardziej precyzyjnym przepisem...
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11334
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Jak dodaję swoje pomidory zamiast koncentratu,to zagotowane odsączam na sitku i odparowuję sam klarowny sok.Jak już jest zagęszczony ,dodaję zmiksowane pomidory.Nie trzeba stać i mieszać,żeby się nie przypaliło.
betiglo
100p
100p
Posty: 140
Od: 5 mar 2013, o 17:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Chodzi mi głównie o ilość tego przecieru w tym przepisie.
Barbara2000
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Posty: 686
Od: 29 lip 2008, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: opolskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Robiłam ajwar w/g tego przepisu http://smaker.pl/przepis-ketchup-ajwar,102541.html . Słoiczek już zjadłam. Przecieru dałam malutki słoiczek. Na początku stwierdziłam, że jest za ostry przez te małe papryczki i byłam zła że dałam zgodnie z przepisem ale jak się wszystko przegryzło jest smaczny. Zapisuję w swoim kajecie do zrobienia w przyszłym roku.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3456
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wojkowice 6B

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

W zupełnie innym wątku acia1065 podała przepis:
Adżika - pasta z czerwonej papryki z dodatkiem m.in. pomidorów i czosnku. Dodatek kulinarny wywodzący się z kuchni kaukaskiej i popularny w Gruzji, Abchazji, Turcji oraz Rosji.
3 kg pomidorów
1/2 kg marchwi
1/2 kg jabłek
1/2 kg czerwonej papryki
1/2 kg cebuli
6 główek czosnku
10 ostrych papryczek
1/2 szklanki cukru
1 szklanka oleju (lub oliwy)
2 łyżki soli
Warzywa pokroić w kostkę - i wszystkie razem - udusić, (pomidory w całości - ze skórą, jabłka też ze skórką, tylko pozbawione gniazd nasiennych, papryka bez gniazd nasiennych, ostre papryczki - w całości).
Dusić ok. 3 godziny, a pod koniec dodać olej.
Po ostudzeniu całość zmiksować, podgrzać mocno - i do słoiczków.
Pasteryzować 10 - 15 min.

Zrobiłam w piątek 12 słoików, do dziś nie ma już połowy. Konsystencja wspaniała, smak i zapach cudowny. Jedyna różnica, że ja dodałam octu do smaku i nie dawałam całej porcjii cukru. Polecam!
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
betiglo
100p
100p
Posty: 140
Od: 5 mar 2013, o 17:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Ja Adzike robiłam tak
5kg pomidorów
2kg papryki czerwonej
1kg papryczki chili
1kg marchewki
przekręcić przez maszynkę.Gotować 1,5 godz-2 godz.
dodać
1szkl cukru
1szkl.czosnku
4 łyżki soli
200ml oleju
gotować jeszcze 30 min
Ja dodałam jeszcze
1kg przetartych jabłek
[na poczatku ten kg ostrej papryki mnie przeraził ,ale po spróbowaniu gotowego produktu jest smaczna-polecam!]
Cały czas przypominam sie o proporcjach przecieru pomidorowego do przepisu na koncentrat paprykowy.
pa-ni
100p
100p
Posty: 137
Od: 27 sty 2014, o 09:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Dziękuję , jak zawsze zakręcona jestem ;:224
sapcio
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Posty: 6
Od: 19 kwie 2013, o 15:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Dorohusk
Kontakt:

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

whitedame pisze: Zrobiłam w piątek 12 słoików, do dziś nie ma już połowy. Konsystencja wspaniała, smak i zapach cudowny. Jedyna różnica, że ja dodałam octu do smaku i nie dawałam całej porcjii cukru. Polecam!
Ja zawsze dodaję trochę octu do smaku, chociaż robi on niewielką różnicę to i tak zawsze dodam.
Reklama usunięta/Adm.
Awatar użytkownika
Anpio7
500p
500p
Posty: 715
Od: 7 lut 2009, o 23:34
Lokalizacja: 3city / Pomorze
Kontakt:

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Co przerabiacie teraz do słoików? :D

Ja dziś obrałam całą dużą reklamówkę jabłek przywiezionych z mazur od kuzynki,
pokroiłam w kostkę i podpróżyłam w garku i włożyłam gorące do słoików i tak odstawiłam
na ściereczke do góry denkiem. :heja Bedzie na szarlotki i naleśniki.

Szkoda mi było wyrzucać skórki i środki króre zostały po obieraniu jabłek i zasypałam je cukrem
dodałam kilka goździków, zalałam wodą i tak oto powstał syrop jabłkowy, który będzie super dodatkiem
do zimowej herbaty
- musze, jeszcze odcedzić i zalać na gorąco w słoiki i butelki.

Pozdrwiam w tą piękną jesień ;:3
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1504
Od: 8 cze 2014, o 14:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Jeśli chodzi o jabłka ja obieram kroję drobno dowolnie raczej w takie grubsze małe plasterki zasypuję cukrem ,nie za dużo cukru.Odstawiam na 2 godz by jabłka zmiękły i lepiej się je upychało do słoików i pasteryzuję 15 min też mam na szarlotkę ;:108
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Awatar użytkownika
smirka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 987
Od: 6 lut 2009, o 12:44
Lokalizacja: Białogard

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Ja obecnie robię sok z winogrona,przepuszczam przez sokownik,będę też robiła malutkie buraczki w zalewie jak do korniszonów tylko więcej chrzanu i ma się rozumieć bez kopru,a w kolejce czeka pigwa,ja juz nie nadążam z przerobem.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3456
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wojkowice 6B

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Można skropić jabłka przygotowane wg przepisu kolegi/koleżanki 2 posty wyżej sokiem z cytryny, mają wtedy ładniejszy kolor.
Jeśli chodzi o Adżikę to robię już 4 porcję sosu i zupełnie nie trzymam się przepisu, a w garze dusi się to co akurat zebrałam z działki. Świetny sposób na zagospodarowanie resztek, których o tym czasie każdy ma dość sporo. Rewelacyjnie wyszedł mi sos Adżikopodobny na bazie śliwek węgierek, było ich około 1/3 wsadu i nie trzeba było dodawać ani cukru ani octu.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1504
Od: 8 cze 2014, o 14:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Iwona jestem miło mi :D ,ale czy ten sos jest w wątku bo może bym spróbowała ;:108
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”