Ale tez pamiętaj o tym, że dzisiejsi emeryci muszą świadczenia otrzymywać, a składki, które przez całe życie płacili, przepasły m. in. trafione w dziesiatke inwestycje gospodarcze końca lat 70-tych . Pieniądze ZUSu były w czasach Gierka inwestowane w rózne "pomniki przyrody", po których została kupa rdzewiejacego żelastwa, a to, co zostało w ZUSie zdewaluowało się prawie do zera. My przez cały czas pracujemy na emerytury, które wypłacane są naszym rodzicom i dziadkom, bo oni ze swej kilkudziesiecioletniej ciężkiej pracy nie mają w tej chwili nic lub prawie nic.
Ściślej - o ile wiem, choc mogę sie mylić - z naszych podatków państwo dotuje wypłaty bieżących emerytur. Co prawda NFZ stara sie jak może, żeby część z tych ludzi wpędzić do grobu wcześniej i Dzięki temu trochę oszczędzić
Naprawdę, gorycz przeze mnie przemawia w tym momencie, jak widzę poziom życia emerytów i to, jak oni w ogóle nikogo nie obchodzą
Jak to śpiewał Kazik -
Bardzo bolesne, i bardzo prawdziweW barze mlecznym starszy człowiek je kartofle z ogórkami
całe zycie tyrał w hucie, a do huty dokładali
cała jego ciężka praca, wszystko było &*&^ warte,
gdyby całe życie leżał, mniejszą czyniłby on stratę