Jaką odmianę śliwy wybrać, jaką polecacie? Cz.1
Re: Śliwy do ogrodu.
Polecam śliwę japońską SHIRO - u mnie na mokrej glinie rośnie drugi rok, nie choruje (jako jedyne drzewko, no jeszcze grusza azjatycka daje radę bez oprysków) miała już jeden owoc .
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie też grusze jap. szybko weszły w stan owocowania i jak słyszałem podobno nie chorują. Co do śliw japońskich to mam mieszane odczucia i raczej polecam nasze sprawdzone odmiany.
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jaka odmiana śliwki ?
Wątki połączono.
Polecam 'Renklodę Zieloną'. Bardzo słodka. Nawet przed dojrzałością konsumpcyjną. W sumie bezproblemowa.
Polecam 'Renklodę Zieloną'. Bardzo słodka. Nawet przed dojrzałością konsumpcyjną. W sumie bezproblemowa.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Zdaje się ,że śliwy japońskie potrzebują innej odmiany śliwy japońskiej albo ałyczy jako zapylacza.Lyanna pisze:Polecam śliwę japońską SHIRO - u mnie na mokrej glinie rośnie drugi rok, nie choruje (jako jedyne drzewko, no jeszcze grusza azjatycka daje radę bez oprysków) miała już jeden owoc .
-
- Od: 22 mar 2012, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Polecam Śliwę Cacanska Lepotica zaczyna owocować w 2 roku po posadzeniu i obficie a owoce ma średniej wielkości ok. 40g
Miałem 3 renklody niestety kazały na zbiór czekać 7 lat i niestety 2 Althana zachorowały ale została renkloda Ulena co do smaku to potwierdzam że są pyszne .
Oprócz renklod najbardziej mi smakowała Śliwa japońska Vanier która ma specyficzny aromat co prawda w 3 roku po posadzeniu jak zaowocowała to jeszcze nie miałem zapylacza ale z 60 metrów dalej rosła dziko rosnąca żółta śliwka czyli ałycza .
Śliwy japońskie wymagają oprysku na dziurkowatości i brunatną zgniliznę drzew pestkowych .
Miałem 3 renklody niestety kazały na zbiór czekać 7 lat i niestety 2 Althana zachorowały ale została renkloda Ulena co do smaku to potwierdzam że są pyszne .
Oprócz renklod najbardziej mi smakowała Śliwa japońska Vanier która ma specyficzny aromat co prawda w 3 roku po posadzeniu jak zaowocowała to jeszcze nie miałem zapylacza ale z 60 metrów dalej rosła dziko rosnąca żółta śliwka czyli ałycza .
Śliwy japońskie wymagają oprysku na dziurkowatości i brunatną zgniliznę drzew pestkowych .
Witam.
Od 2 lat opiekuję się działką w ROD, na której rosną Renklody (drzewa ponad 4m )niestety przez dwa sezony drzewka nie owocowały.Co powinienem zrobić by je pobudzić do owocowania?
Wykonać cięcie prześwietlające, czy jakiś oprysk , a może mam dosadzić jakiś zapylacz ?
Od 2 lat opiekuję się działką w ROD, na której rosną Renklody (drzewa ponad 4m )niestety przez dwa sezony drzewka nie owocowały.Co powinienem zrobić by je pobudzić do owocowania?
Wykonać cięcie prześwietlające, czy jakiś oprysk , a może mam dosadzić jakiś zapylacz ?
Pozdrawiam ED.
-
Czy nie było ani jednego owocu ?
Jakie opryski wykonałeś (czym) i dokładnie kiedy ?
Jakie opryski wykonałeś (czym) i dokładnie kiedy ?
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
ED99 jeżeli kwitną i nie owocują i kwiaty są zdrowe,to znaczy,że nie ma zapylacza albo pszczoły strajkują.
http://niepodlewam.blogspot.com/2013/12 ... -sliw.html
http://niepodlewam.blogspot.com/2013/12 ... -sliw.html
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pokrój i zagęszczenie korony nie ma wpływu na zawiązanie owoców.
-
Ja jak renklody nie pryskałem to miałem 5-15 owoców a w następnym roku jak popryskałem w terminie miałem 2 czubate wiadra .
Pryskać to nie pryskałem ,bo nie wiem czym i kiedy .
Owoce były pojedyncze , bodajże zielone.
Chyba dobrym zapylaczem była by tu Królowa Wiktoria,tylko ona owocuje naprzemiennie.
Owoce były pojedyncze , bodajże zielone.
Chyba dobrym zapylaczem była by tu Królowa Wiktoria,tylko ona owocuje naprzemiennie.
Pozdrawiam ED.
Jaką polecacie śliwkę na przetwory oprócz węgierki?
- Ogrodnik88
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
Renkloda Ulena.
A do zwykłych powideł ciężko jest znaleźć coś lepszego niż Węgierka Dąbrownicka,bardzo dobra odmiana tylko ma jedną wadę że potrzebuje zapylacza.
A do zwykłych powideł ciężko jest znaleźć coś lepszego niż Węgierka Dąbrownicka,bardzo dobra odmiana tylko ma jedną wadę że potrzebuje zapylacza.