Super szybkie dania obiadowe
Super szybkie dania obiadowe
Tak mi przyszło dziś do głowy... bo skończyły mi się pomysły
Dzień coraz krótszy więc jak człowiek wraca po 16 do domu, to za wiele w ogródku już nie zrobi.
Mają być jeszcze ciepłe dni, więc warto czas wykorzystać w ogródku a nie w kuchni....
Proszę więc o pomoc i przepisy na super szybkie dania albo na dania które można przygotowac dzień wcześniej wieczorem jak już się z ogródka wróci a na drugi dzień po pracy szybko odgrzać
Żeby nie było, że nic nie daję.... to dam przepis na super szybkie danie, które robię jak już naprawdę nie mam co zrobić .. czyli raz na pół roku
1. Spagetti
- makaron
- mięso mielone
- sos cygański w słoiku
- ser zółty
mięso usmażyć na patelni (jak jest czas to usmażyć przed nm cebulkę), wlać sos ze słoika, polać tym makaron i posypać startym serem żółtym
2. Ogrodowe leczo
- cebula
- cukinia
- fasola szaragowa
- papryka
- pomidory
- kiełbasa
- śmietana 1 łyżka, odrobinę mąki
- koperek
Pokrojone w kostkę warzywa smażę i dodaję kolejne składniki w kolejności jak wyżej
Jak macie inne warzywa w ogródku to można wkroić.
Przygotowuję wieczorem, doskonale się odgrzewa na drugi dzień. Podaję z bagietką:)
Proszę o inne propozycje.
Dzień coraz krótszy więc jak człowiek wraca po 16 do domu, to za wiele w ogródku już nie zrobi.
Mają być jeszcze ciepłe dni, więc warto czas wykorzystać w ogródku a nie w kuchni....
Proszę więc o pomoc i przepisy na super szybkie dania albo na dania które można przygotowac dzień wcześniej wieczorem jak już się z ogródka wróci a na drugi dzień po pracy szybko odgrzać
Żeby nie było, że nic nie daję.... to dam przepis na super szybkie danie, które robię jak już naprawdę nie mam co zrobić .. czyli raz na pół roku
1. Spagetti
- makaron
- mięso mielone
- sos cygański w słoiku
- ser zółty
mięso usmażyć na patelni (jak jest czas to usmażyć przed nm cebulkę), wlać sos ze słoika, polać tym makaron i posypać startym serem żółtym
2. Ogrodowe leczo
- cebula
- cukinia
- fasola szaragowa
- papryka
- pomidory
- kiełbasa
- śmietana 1 łyżka, odrobinę mąki
- koperek
Pokrojone w kostkę warzywa smażę i dodaję kolejne składniki w kolejności jak wyżej
Jak macie inne warzywa w ogródku to można wkroić.
Przygotowuję wieczorem, doskonale się odgrzewa na drugi dzień. Podaję z bagietką:)
Proszę o inne propozycje.
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
Witaj, twoje ogrodowe leczo jest w zasadzie identyczne z moim, z tą różnicą, że zamiast kiełbaski daję pierś kurczaka pokrojoną w kostke,(doprawić przyprawą do kurczaka )i przesmażona na oliwie ,pod koniec odrobina czosnku. Smak zapewne nieco odmienny niż z kiełbaską. Oczywiście z bagietką lub z ryżem (ugotowanym wcześniej "pod poduchą'") . Smacznego.
Pozdrawiam wiosennie
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 13422
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Może ja też dorzucę swoje 3 grosze ???
Moja teściowa nazywa to giwecz - coś niby leczo, ale z powodzeniem na imprezach zastępuje podłoże.
Składniki :
- olej
- cebula
- papryka
- przecier pomidorowy
- każde inne warzywo
- kiełbasa albo mięsko
Na oleju w garnku leciutko zeszklić cebulkę i po kolei dodawać pokrojowe warzywa, co wpadnie pod rękę. Marchewka, seler, pieruszka,cukinia, kapusta, fasolka szparagowa, kalafior, w ogóle każde warzywo się nadaje Koniecznie musi być papryka i jakaś kiełbaska albo mięsko. Uwzględniając kolejność dorzucania warzyw trzeba mieć na uwadze jak długo się gotują....
To razem dusimy podlewajac wodą i dodając przecier pomidorowy. Doprawić do smaku i pamiętać o dużej ilości słodkiej papryki. Ja pod koniec dodaję ziemniaki i mam wtedy jednodaniową potrawę. Ale można też jeść z chlebem, makaronem albo ziemniakami gotowanymi osobno.
W wersji półpłynnej będzie gęsta zupa
Polecam - może się trzeba nakroić trochę warzyw ale wychodzi ciekawa i łatwa do odgrzania potrawa. W zależności od składników może smakować inaczej.
Moja teściowa nazywa to giwecz - coś niby leczo, ale z powodzeniem na imprezach zastępuje podłoże.
Składniki :
- olej
- cebula
- papryka
- przecier pomidorowy
- każde inne warzywo
- kiełbasa albo mięsko
Na oleju w garnku leciutko zeszklić cebulkę i po kolei dodawać pokrojowe warzywa, co wpadnie pod rękę. Marchewka, seler, pieruszka,cukinia, kapusta, fasolka szparagowa, kalafior, w ogóle każde warzywo się nadaje Koniecznie musi być papryka i jakaś kiełbaska albo mięsko. Uwzględniając kolejność dorzucania warzyw trzeba mieć na uwadze jak długo się gotują....
To razem dusimy podlewajac wodą i dodając przecier pomidorowy. Doprawić do smaku i pamiętać o dużej ilości słodkiej papryki. Ja pod koniec dodaję ziemniaki i mam wtedy jednodaniową potrawę. Ale można też jeść z chlebem, makaronem albo ziemniakami gotowanymi osobno.
W wersji półpłynnej będzie gęsta zupa
Polecam - może się trzeba nakroić trochę warzyw ale wychodzi ciekawa i łatwa do odgrzania potrawa. W zależności od składników może smakować inaczej.
O fajne modyfikacje
Z ziemniakami mozebyć bardziej syte a z mięsem mielonym nie trzeba zagęszczać Super !
Szczególnie teraz, kiedy mamy w ogródku tyle wrazyw
Czasem dodaję kapusty świeżej/ młodej na wiosnę.
Wtedy jest taki... podłoże i dodaję szczyptę kwasku i odrobinę cukru.
Leczo jest fajne bo daje się takie warzywa jakei się ma
Z ziemniakami mozebyć bardziej syte a z mięsem mielonym nie trzeba zagęszczać Super !
Szczególnie teraz, kiedy mamy w ogródku tyle wrazyw
Czasem dodaję kapusty świeżej/ młodej na wiosnę.
Wtedy jest taki... podłoże i dodaję szczyptę kwasku i odrobinę cukru.
Leczo jest fajne bo daje się takie warzywa jakei się ma
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- gagawi
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2446
- Od: 20 gru 2007, o 21:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Ja lubię sałatkę z kurczaka w przyprawie gyross
4 piersi kurczaka pokroić w kostkę, obsypać przyprawą 1/2 torebki ( najlepsza KOTANY )i usmażyc na patelni w niewielkiej ilości oleju (łyżka)- wyjąć do miski do przestudzenia.
1 mała kapusta pekińska - pokroić
1 średnia cebula- drobno posiekać
3 ogórki konserwowoe- drobno pokroić
3/4 puszki kukurydzy bonduelle ( inne są paskudne )
W/w składniki wsypujemy do przestygniętego kurczaka, zalewamy sosem i dokładnie mieszamy.
Sos: mały słoiczek majonezu babuni + keczup ( do smaku-wymieszać )
Podajemy z chlebkiem lub bagietką jako obiado-kolację.
4 piersi kurczaka pokroić w kostkę, obsypać przyprawą 1/2 torebki ( najlepsza KOTANY )i usmażyc na patelni w niewielkiej ilości oleju (łyżka)- wyjąć do miski do przestudzenia.
1 mała kapusta pekińska - pokroić
1 średnia cebula- drobno posiekać
3 ogórki konserwowoe- drobno pokroić
3/4 puszki kukurydzy bonduelle ( inne są paskudne )
W/w składniki wsypujemy do przestygniętego kurczaka, zalewamy sosem i dokładnie mieszamy.
Sos: mały słoiczek majonezu babuni + keczup ( do smaku-wymieszać )
Podajemy z chlebkiem lub bagietką jako obiado-kolację.
- tulipanka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 5989
- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: świętokrzyskie
Coś mi się wydaje, że będzie to jeden z moich ulubionych tematów.
Z racji tego, że starsza córka chodzi do 1 klasy a druga dopiero skończyła roczek, mam mnóstwo obowiązków.
W dzień powszedni mam godzinę albo i mniej na przyrządzenie obiadu.
Mój sposób szybki i niezawodny obiad to na przykład kurczak z ryżem.
Filety z kurczaka lekko rozbijam tłuczkiem i takie gołe (przyprawione wg uznania), bez panierki smażę na oleju. Do tego gotuję ryż w torebce i robię jakąś szybką sałatkę. Latem były to pomidory lub ogórki w śmietanie, teraz może być np kapusta pekińska z sosem czosnkowym.
Przyrządzenie takiego obiadu zajmuje mi nawet mniej niż pół godziny a jest naprawdę smaczne.
Z racji tego, że starsza córka chodzi do 1 klasy a druga dopiero skończyła roczek, mam mnóstwo obowiązków.
W dzień powszedni mam godzinę albo i mniej na przyrządzenie obiadu.
Mój sposób szybki i niezawodny obiad to na przykład kurczak z ryżem.
Filety z kurczaka lekko rozbijam tłuczkiem i takie gołe (przyprawione wg uznania), bez panierki smażę na oleju. Do tego gotuję ryż w torebce i robię jakąś szybką sałatkę. Latem były to pomidory lub ogórki w śmietanie, teraz może być np kapusta pekińska z sosem czosnkowym.
Przyrządzenie takiego obiadu zajmuje mi nawet mniej niż pół godziny a jest naprawdę smaczne.
Teraz coś na szybko , raczej gorąca kolacja- z rozbełtanymi jajami.
Patrzysz do lodówki, masz tylko skrawki jakiejś wędliny, resztki zeschniętego żółtego sera, a w chlebowniku czerstwą bagietkę lub bułkę czy chleb. ALE SĄ JAJKA!!! No i w drzwiczkach MLEKO. Teraz wersje:
1. Bułkę moczysz w mleku- i dobrze odciskasz , ser,kielbaskę(parówkę),kroisz drobniutko, dodajesz 1 jajko ,można łyżkę mąki,doprawiasz przyprawami według uznania , klopsiki otaczasz w bułce tartej i na patelnię. Jako dodatek kiszony ogorek lub korniszon i gorąca kolacja gotowa(bez pieczywa)
2. 2 jajka rozbełtujesz z 1/2 szkl. mleka, trochę soli i maggi, maczasz w tym chlebek i na patelnię z 2 stron opiekasz, opieczone skladam po 2, a między to plasterki wędliny i żółtego sera, jeszcze raz na patelnię i przykrywam pokrywka, pieknie się połączy.
Moje córki nazywały to specialite a la maison w czasach , gdy o wszystko było bardzo trudno., a mąż mawiał, że potrafię z piasku bicz ukręcić.
Patrzysz do lodówki, masz tylko skrawki jakiejś wędliny, resztki zeschniętego żółtego sera, a w chlebowniku czerstwą bagietkę lub bułkę czy chleb. ALE SĄ JAJKA!!! No i w drzwiczkach MLEKO. Teraz wersje:
1. Bułkę moczysz w mleku- i dobrze odciskasz , ser,kielbaskę(parówkę),kroisz drobniutko, dodajesz 1 jajko ,można łyżkę mąki,doprawiasz przyprawami według uznania , klopsiki otaczasz w bułce tartej i na patelnię. Jako dodatek kiszony ogorek lub korniszon i gorąca kolacja gotowa(bez pieczywa)
2. 2 jajka rozbełtujesz z 1/2 szkl. mleka, trochę soli i maggi, maczasz w tym chlebek i na patelnię z 2 stron opiekasz, opieczone skladam po 2, a między to plasterki wędliny i żółtego sera, jeszcze raz na patelnię i przykrywam pokrywka, pieknie się połączy.
Moje córki nazywały to specialite a la maison w czasach , gdy o wszystko było bardzo trudno., a mąż mawiał, że potrafię z piasku bicz ukręcić.
Pozdrawiam wiosennie
Jesteście kochane! Mnie pomysłów też brakuje, a tak między nami, to wolę na działce siedzieć niż przy garach i na pięciu gotować + pies oczywiście, ktory też gotowane lubi.
Ja polecam pierś kurczaka:
- 2-3 piersi
-śmietanka 30%
-pęczek koperku
sól, pieprz, pieprz ziołowy.
Piersi pokroić w nieduże paseczki, obsmażyć, przyprawić, zaciągnąć śmietabnką, dodać posiekany koperek.
Gotowe.
I pyyyyyyszne aczkolwiek kaloryczne... Ta śmietanka.... Ale bez niej nie ma potrawy!
Podawać z bagietką lub ryżem.
Ja polecam pierś kurczaka:
- 2-3 piersi
-śmietanka 30%
-pęczek koperku
sól, pieprz, pieprz ziołowy.
Piersi pokroić w nieduże paseczki, obsmażyć, przyprawić, zaciągnąć śmietabnką, dodać posiekany koperek.
Gotowe.
I pyyyyyyszne aczkolwiek kaloryczne... Ta śmietanka.... Ale bez niej nie ma potrawy!
Podawać z bagietką lub ryżem.
Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę
- tulipanka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 5989
- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: świętokrzyskie
Szybko można również przyrządzić wątróbkę.
Obtaczam ją w mące i wkładam na parę sekund na rozgrzany olej. Podsmażam z obydwóch stron. Dolewam tyle zimnej wody aby całkowicie przykryła wątróbkę, dodaję 1 - 2 pokrojone cebule, przyprawy i duszę na wolnym ogniu, od zagotowania mniej więcej 10 minut. Gdy już jest miękka, na powstałym wywarze robię sos, czyli zagęszczam mąką.
Wątróbkę z sosem podaję z kaszą jęczmienną lub gryczaną i kiszonym ogórkiem.
Też trochę kaloryczne, ale dobre (mąż bardzo lubi):D
Przygotowanie tego dania zajmuje mi ok 20 - 30 minut.
Zupa pomidorowa
Przeważnie zawsze na niedzielny obiad robię rosół. Kiedy zostaje, nie wylewam go, lecz zostawiam w lodówce na następny dzień.
Zimny rosół trzeba zagotować. Potem dodaję do niego podrobione na kawałeczki mięso z którego gotowany był ten rosół, dodaję koncentrat pomidorowy, śmietanę i posiekaną natkę pietruszki. Do zupy dodaję jeszcze ugotowany ryż lub cienki makaron i pomidorowa gotowa
Obtaczam ją w mące i wkładam na parę sekund na rozgrzany olej. Podsmażam z obydwóch stron. Dolewam tyle zimnej wody aby całkowicie przykryła wątróbkę, dodaję 1 - 2 pokrojone cebule, przyprawy i duszę na wolnym ogniu, od zagotowania mniej więcej 10 minut. Gdy już jest miękka, na powstałym wywarze robię sos, czyli zagęszczam mąką.
Wątróbkę z sosem podaję z kaszą jęczmienną lub gryczaną i kiszonym ogórkiem.
Też trochę kaloryczne, ale dobre (mąż bardzo lubi):D
Przygotowanie tego dania zajmuje mi ok 20 - 30 minut.
Zupa pomidorowa
Przeważnie zawsze na niedzielny obiad robię rosół. Kiedy zostaje, nie wylewam go, lecz zostawiam w lodówce na następny dzień.
Zimny rosół trzeba zagotować. Potem dodaję do niego podrobione na kawałeczki mięso z którego gotowany był ten rosół, dodaję koncentrat pomidorowy, śmietanę i posiekaną natkę pietruszki. Do zupy dodaję jeszcze ugotowany ryż lub cienki makaron i pomidorowa gotowa
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6512
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Kurczak w kawałeczkach, obsypany ulubionymi przyprawami, opanierowany w bułce tartej i usmażony na oleju - max 10 min.
Gorące chrupiące kawałki kurczaka na jeden kęs ułożone na sałacie lodowej pokrojonej w kawałki i pokropionej sokiem z cytryny i oliwą, albo jakimś sosem typu vinegret - max. 5 min.
Można dodać zioła świeże, albo suszone, pomidory duże albo koktajlowe, oliwki zielone, albo czarne, ogórki kiszone, jabłka w cieniutkich plasterkach, śliwki bez pestek, gruszki krojone w kostkę, młody szpinak (surowy), rzodkiewki, ananasa, czy brzoskwinkę, kukurydzę, fasolkę z puszki, jajka na twardo, dowolne dodatki dodające koloru i smaku - max. 5 min.
Smacznego!
Gorące chrupiące kawałki kurczaka na jeden kęs ułożone na sałacie lodowej pokrojonej w kawałki i pokropionej sokiem z cytryny i oliwą, albo jakimś sosem typu vinegret - max. 5 min.
Można dodać zioła świeże, albo suszone, pomidory duże albo koktajlowe, oliwki zielone, albo czarne, ogórki kiszone, jabłka w cieniutkich plasterkach, śliwki bez pestek, gruszki krojone w kostkę, młody szpinak (surowy), rzodkiewki, ananasa, czy brzoskwinkę, kukurydzę, fasolkę z puszki, jajka na twardo, dowolne dodatki dodające koloru i smaku - max. 5 min.
Smacznego!
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."