Termin sadzenia cebul tulipanów
Re: Cebulki tulipanow
Cebulki zamocz w preparacie grzybobójczym.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziś namocz ich w nadmanganianie, kup zaprawę do cebul , albo kaptan w ogrodniczym, i przed posadzeniem namocz.
Czyli dzis nadmanganian a przy sadzeniu Kaptan, tak?
Dzięki.
Dzięki.
-
Nadmanganian rozprawi sie z syfem, który jest teraz na cebulkach, ale nie zabezpiecza na przyszłość. Już kjakub tu o tym pisał. Kaptan zabezpiecza cebulki na dłużej.
Jak długo należy moczyć cebulki w roztworze nadmanganianiu i ile tabeletek rozpuscic w 1l wody?
-
- 100p
- Od: 5 lut 2012, o 11:15
Tyle nadmanganianu, żeby roztwór był wyraźnie filoletowo-różowy, a nie bladoróżowy, ani mocno fioletowy - coś pomiędzy tymi dwoma środkowymi (ze wskazaniem na trzeci od prawej): http://www.oxidationsystems.com/product ... ganate.JPG
Moczyć wystarczy 2-3 minuty, tak aby łuski nasiąkły. Jeśli jednak musisz kupować nadmanganian, to moim zdaniem już samo wymoczenie w funabenie, kaptanie, topsinie czy innym fungicydzie stosowanym do zaprawiania skutecznie zabije pleśń, w tym przypadku polecał bym pomoczyć około 10 minut i potem wysuszyć cebulki.
Moczyć wystarczy 2-3 minuty, tak aby łuski nasiąkły. Jeśli jednak musisz kupować nadmanganian, to moim zdaniem już samo wymoczenie w funabenie, kaptanie, topsinie czy innym fungicydzie stosowanym do zaprawiania skutecznie zabije pleśń, w tym przypadku polecał bym pomoczyć około 10 minut i potem wysuszyć cebulki.
Pozdrawiam, Jakub.
Uwaga: Post może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych, oraz wiele substancji uznawanych za niebezpieczne - wskazana ostrożność!
Uwaga: Post może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych, oraz wiele substancji uznawanych za niebezpieczne - wskazana ostrożność!
Jakubie, dzięki serdeczne. Potrzebuję wymoczyć już teraz żeby zabić pleśń, która mi 3 dni temu wyskoczyła. Myślałam, że kaptanu używa się przed samym sadzeniem, więc kupiłam na teraz nadmanganian na potem Kaptan. Nie będzie tego za dużo?
Witam serdecznie,
W tym roku postanowiłem posadzić trochę cebul tulipanów. Nie chcę sadzić ich bezpośrednio w ziemię, tylko chciałem zabezpieczyć przed gryzoniami. Przeczytałem, że niektórzy z Was stosują oprócz donic, koszyczków - siatkę. Akurat tak się składa, ze mam do dyspozycji ocynkowaną drobną siatkę, wydawałoby się w sam raz. Pytanie moje brzmi, czy po paru latach korozja, która dotknie ją nie wpłynie w jakikolwiek negatywny sposób na cebulki? Czy metalowa siatka jest bezpieczna?
Pozdrawiam,
Arek
W tym roku postanowiłem posadzić trochę cebul tulipanów. Nie chcę sadzić ich bezpośrednio w ziemię, tylko chciałem zabezpieczyć przed gryzoniami. Przeczytałem, że niektórzy z Was stosują oprócz donic, koszyczków - siatkę. Akurat tak się składa, ze mam do dyspozycji ocynkowaną drobną siatkę, wydawałoby się w sam raz. Pytanie moje brzmi, czy po paru latach korozja, która dotknie ją nie wpłynie w jakikolwiek negatywny sposób na cebulki? Czy metalowa siatka jest bezpieczna?
Pozdrawiam,
Arek
Dostałam takie same, ale część mi wymienili; może zareklamuj?
-
One są pakowane w nieodpowiednich workach. Te które posadziłam zaraz po otrzymaniu są OK, sprawdzałam. Pare opakowań zostawiłam tydzień. Dziś chciałam posadzić i wyglądają tak jak Twoje.
Kupiłem 2 cebulek tulipanów.
Nie mam gdzie wsadzić ponieważ mam w miejscu dali, cyni, astrów wsadzić a one jeszcze kwitną.
Długo cebulki mogą być w woreczku?Można jakoś je w ziemi czarnej przechowywać czy lepiej nie??
Nie mam gdzie wsadzić ponieważ mam w miejscu dali, cyni, astrów wsadzić a one jeszcze kwitną.
Długo cebulki mogą być w woreczku?Można jakoś je w ziemi czarnej przechowywać czy lepiej nie??
Thiago, najlepiej wyjmij z woreczka, bo mogą złapać pleśń tak jak moje; zanim zasadzisz przechowuj je w przewiewnym miejscu. Ziemią nie przysypuj, one nie potrzebują wilgoci.