Aeschynanthus - wymagania, pielęgnacja, choroby

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Tamiczek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 maja 2013, o 18:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Aeschynanthus

Post »

Witam serdecznie, jestem początkująca nie tylko na forum. Zaczynam dopiero przygodę z kwiatkami ;-)
Kupiłam dziś aeschynanthus twister i zakochałam się w nim.
Mam pytanie- jak można wziąsc od niego szczepki do ukorzenienia?
Pojęcia bladego nie mam jak to zrobić.I czy mam je najpierw trzymać w wodzie?
Poproszę również o pomoc w sprawie hoji gracilis,też chciałabym "mieć młode" ;-)
Bardzo proszę o pomoc
Awatar użytkownika
sylwik
500p
500p
Od: 22 lip 2006, o 10:39

Post »

Ja ukorzeniam młode aeschynanthusy w wodzie. Mam kilka odmian i każda gałązka do ukorzenienia trafia do wody. Bez problemu puszczają korzonki. Aeschynanthusy to są piękne kwiaty i do rośnięcia nie potrzebują jakiś szczególnych warunków. Super, że masz eszka. Zobaczysz jest to super roślina.
Tamiczek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 maja 2013, o 18:44

Post »

Dziękuję za odpowiedź. Powiedz mi w którym miejscu mam ułamać gałązkę ?
Awatar użytkownika
sylwik
500p
500p

Post »

Ułam między jedną parą liści a drugą. Jak najbliżej dolnych liści. Z tych dolnych liści zazwyczaj puszczają młode lub są pączki. Najlepiej jest obciąć nożyczkami.
katarzynka11
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 wrz 2014, o 19:46

Post »

Ją też zaczęłam dzisiaj przygodę z eszkiem, choć zupełnie nieplanowo i przypadkowo. W marcu kupiłam na allegro kilka szczepek hoji, między innymi miała być finlaysoni. I tak sobie ją hodowałam do dzisiaj kiedy to okazało się że to aeschymantus marmurkowy. A ja go jak hoję traktowałam przez pół roku, ale mu chyba odpowiada, bo ładnie rośnie.
Awatar użytkownika
sylwik
500p
500p

Post »

Zrób mu zdjęcie i się nim pochwal jak wygląda.
Awatar użytkownika
Tonica
100p
100p
Od: 21 wrz 2014, o 19:02

Aescynanthus speciosus, prosze o pomoc

Post »

Witam, moj niedawno zakupiony aeschynanthus speciosus, dorosla roslinka, zaczal gubic liscie ( zielone ) w tempie zastraszajacym. Czy ktos wie,dlaczego tak moze sie dziac? Poza opadaniem lisci roslina wyglada zdrowo. Dziekuje. T.
Ludzie to nie rośli­ny, z czubków już nic nie wyrośnie?
marcinpruszcz
500p
500p
Od: 3 mar 2012, o 16:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Aescynanthus speciosus, prosze o pomoc

Post »

Wahania wilgotności/temperatury powodują opadanie liści w większości przypadków.
Awatar użytkownika
sylwik
500p
500p

Re: Aeschynanthus - uprawa/pielęgnacja

Post »

Ale jak się już uda im się zaaklimatyzować to bez przeszkód wypuszczą nowe gałązki i listki które wcześniej opadły.
Awatar użytkownika
Tonica
100p
100p
Od: 21 wrz 2014, o 19:02

Post »

Sylwik i Marcinpruszcz, dziekuje za pomoc. ;:196 Po dokladniejszej inspekcji okazalo sie, ze dwie galazki byly nadlamane ( czego nie bylo widac wczesniej ) i trafily do ziemi, wczesniej potraktowane ukorzeniaczem. Oczekuje teraz na korzonki. :) Pozdrawiam. :wit T.
Ludzie to nie rośli­ny, z czubków już nic nie wyrośnie?
Awatar użytkownika
ellcia
500p
500p
Od: 12 lis 2012, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moje Aeschynanthusy obecnie mają swoje okno...niestety mam straty, od tego czasu, kiedy szukałam dla nich nowego miejsca - na ścianie na wprost południowego klęska, tak samo podwieszone za firanką przy południowym oknie... dopiero teraz widzę, że znalazły swoje miejsce, wypuszczają nowe pędy...

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Mam nadzieję, ze uratuje te dwa maluszki, a pozostałe jeszcze podrosną i zakwitną w tym roku...
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Niech się solidnie wygrzeją to zapewne urosną i zakwitną niebawem :wit
Awatar użytkownika
sylwik
500p
500p

Post »

Moje aeschynanthusy rosną przy samym oknie, a firanka jest za nimi. Te dwa maluszki o których piszesz to aeschynanthus speciosus tak?
Awatar użytkownika
SiMoNa
200p
200p
Od: 6 kwie 2016, o 19:26

Re: Aeschynanthus - wymagania/pielęgnacja

Post »

Byłam w leroyu i tam odmiany tego kwiatka po 39 zl. szoook, ;:202 a moja sąsiadka ma takie cudo (mona lisa) u siebie, zakupiła za parę groszy. ;:oj Dała mi odszczepki i tak się ukorzeniają już 2 tyg. Na razie żadne maleństwa nie ucierpiały i chyba będą cieszyć moje oko. ;:138 Próbuję ukorzeniać dodatkowo same listki. Gdzie go później najlepiej umieścić? Na parapecie mi mocno pali słońce, czy na ścianie trochę dalej od okna ( promienie słońca nie dochodzą) będzie dobrym pomysłem?

--- 26 gru 2017, o 11:32---

Pojawił się problem z kwiatkiem , zastanawia mnie co jest przyczyną. Stoi sobie na kwietniku, a nie nie przy samym grzejniku. Za mało światła , za ciepło? Listki opadają a końcówki łodyg brązowieją , może zbyt częste podlewanie? 1x tyg.
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Aeschynanthus - wymagania/pielęgnacja

Post »

Ewidentnie widać że jest za często podlewany, pleśń nawet chyba widzę. To jest sama ziemia uniwersalna? W okresie jesienno-zimowym powinno ograniczyć podlewanie, wierzchnia warstwa ziemi powinna przeschnąć.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”