Jagoda kamczacka cz. 2
Re: Jagoda kamczacka cz. 2
Słabe sadzonki hmmm raczej nie po posadzeniu wszystkie się przyjęły ładnie,przyrosty były nawet spore,parę owoców też było. Wszystko zaczęło się w maju aż do tej pory. Nasłonecznienie jest w pełnym słońcu pH ok 5 - 5,5,nawadnianie puszczone. Parę metrów dalej rosną maliny. Jak tylko zobaczyłem co się dzieje od razu pryskałem topisnem i sadoplonem stosowałem tez środek od przędziorka magusa i fastac jak dobrze pamiętam (wiadomo nie wszystko na raz tylko w odstępach). Podsypałem też nawozem wieloskładnikowym i amofoska ale myślę że to nie zaszkodziło. Ale znalazłem też pędraka wyrwałem parę uschniętych sadzonek ale korzenie były. Poniżej zdjęcia jak to mniej więcej wygląda.
A jeszcze mi odpowiedz co to za rodzaj ziemi ?
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Klasa ziemi III rodzaj hmmm tego nie wiem ale chyba brunatna lub bielicowa jak o to chodzi
To zasadnicza różnica w glebach napisz chociaż jak się woda zachowuje na tej ziemi/ po dużych upałach pewnie taka trochę maźlgaja ?
1.Zgubiła cie moim zdaniem ,,bylejakość ''/ co ja bym zrobił.
2. Od wiosny to wszystko (wczesnej ) obsypał jakimiś dobrze rozłożonymi trocinami lub korą ( z umiarem żeby nie było grzybów )
Leć do tartaku i bierz taka zleżałą a jak świeżą to do tego 50 kg saletrzaku lub saletry amonowej na pryżmie ( tniesz koszty)
3. Sensowne dysponowanie nawozami ( tutaj sam powiedz byle jak rozrzucone i pieniedze wywalone w błoto ). Możesz używać florovitu ogólnego jest dogelbowo- dolistnym nawozem. Można go wzmocnić bodajże 2 % azotem jak się nie mylę .
4. Pod koniec sezonu tylko czasem łapie mączniaka i tutaj działa Amistar ) .
Woli gleby bardziej suche, optymalnie mogą być uboższe, ale nie znoszą długotrwałej suszy, te opisy o super- hiper wytrzymałości to bajka, może w dzikim stanie tak rośnie. Zbyt przepuszczalna ziemia to pali słońce. Masz nawadnianie ok ale wszystko z umiarem.
Pamiętaj nie stać się na bylejakosć w razie pytaj i odp mi na pytanie z początku
1.Zgubiła cie moim zdaniem ,,bylejakość ''/ co ja bym zrobił.
2. Od wiosny to wszystko (wczesnej ) obsypał jakimiś dobrze rozłożonymi trocinami lub korą ( z umiarem żeby nie było grzybów )
Leć do tartaku i bierz taka zleżałą a jak świeżą to do tego 50 kg saletrzaku lub saletry amonowej na pryżmie ( tniesz koszty)
3. Sensowne dysponowanie nawozami ( tutaj sam powiedz byle jak rozrzucone i pieniedze wywalone w błoto ). Możesz używać florovitu ogólnego jest dogelbowo- dolistnym nawozem. Można go wzmocnić bodajże 2 % azotem jak się nie mylę .
4. Pod koniec sezonu tylko czasem łapie mączniaka i tutaj działa Amistar ) .
Woli gleby bardziej suche, optymalnie mogą być uboższe, ale nie znoszą długotrwałej suszy, te opisy o super- hiper wytrzymałości to bajka, może w dzikim stanie tak rośnie. Zbyt przepuszczalna ziemia to pali słońce. Masz nawadnianie ok ale wszystko z umiarem.
Pamiętaj nie stać się na bylejakosć w razie pytaj i odp mi na pytanie z początku
Ja sadzonki jagody kamczackiej kupowałam w Gospodarstwie Ogrodniczym Romańskich (Tarczyn). Jagódki bardzo ładnie rosną Dodam, że mam dwie odmiany: Atut i Morena. Większość z Was hoduje Atut z Duetem i teraz się zastanawiam, czy dobre połączenie wybrałam. Myślicie, że z Moreną też może być?
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Mam to samo co MrPomO
Nie ze wszystkimi, ale z małymi sadzonkami, a raczej dwuletnimi, moimi siewkami.
Wszystko było super do pewnego momentu i potem zaczęły te liście schnąć tak samo.
Wczoraj zastanawiałam się, czy nie jest to po prostu brak potasu,
ponieważ moje grusze mają jego klasyczne objawy.
Nie ze wszystkimi, ale z małymi sadzonkami, a raczej dwuletnimi, moimi siewkami.
Wszystko było super do pewnego momentu i potem zaczęły te liście schnąć tak samo.
Wczoraj zastanawiałam się, czy nie jest to po prostu brak potasu,
ponieważ moje grusze mają jego klasyczne objawy.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Dwuletnia/ zależnie oczywiście od opieki / to jest już duża sadzonka. Podłoże przede wszystkim , byle jak po łebkach / sugerując sie cudownymi opisami, że to ze stali wytrzyma wszystko/ jest błędem.
Drugą takową sprawą którą opisywałem po doświadczeniach na własnym kawałku tego łez padołu jest półcień/ lub też częsciowa ochrona przed słońcem w przypadku młodych roślin/ ja mam naturalny parasol w postaci rozłożystej jabłoni. I gra. A te w pełnym słońcu szkoda gadać / zresztą błędy sam popełniłem nawet wiem jakie, a sadzonki jak marzenie tak były jak je przywiozłem. No, ale człowiek uczy się only time.
Drugą takową sprawą którą opisywałem po doświadczeniach na własnym kawałku tego łez padołu jest półcień/ lub też częsciowa ochrona przed słońcem w przypadku młodych roślin/ ja mam naturalny parasol w postaci rozłożystej jabłoni. I gra. A te w pełnym słońcu szkoda gadać / zresztą błędy sam popełniłem nawet wiem jakie, a sadzonki jak marzenie tak były jak je przywiozłem. No, ale człowiek uczy się only time.
Mi się wydaje że za późno puściłem nawadnianie i po prostu zaczęły usychać jeden Pan na mój problem odpisał tak
"Jagoda kamczacka charakteryzuje się dwoma fazami wzrostu w sezonie wegetacyjnym. Pierwsza faza kończy się z początkiem czerwca. później następuje 2-4 tygodniowy spoczynek i następuje kolejny przyrost. Ten drugi przyrost oczywiście jest ściśle uzależniony od przebiegu pogody jak i wieku roślin. Wiadomo, że młodsza roślina będzie miała większą ochotę kontynuować wzrost.
Co do opadania liści to i u mnie tak bywa choć nie zawsze. w zeszłym roku pod koniec lipca dorosłe krzewy zgubiły około 90% liści. Nie wpłynęło to na przezimowanie. Nie zagłębiam się w ten temat bo rośliny żyją i owocują. być może jet to grzyb, a może i przędziorek.
Ostatnie zdjęcie wydaje mi się, że przedstawia roślinę podgryzioną przez pędraka lub uszkodzoną gracolem. W wilgotnym roku jagoda potrafi zregenerować system korzeniowy nawet 1 mm pod powierzchnią gleby -naprawdę wystarczy jej kawałek żywej tkanki kontaktującej się z wilgotną glebą.
Jagoda jak i większość gatunków sadowniczych najbardziej preferuje chyba pH 5,5-6."
"Jagoda kamczacka charakteryzuje się dwoma fazami wzrostu w sezonie wegetacyjnym. Pierwsza faza kończy się z początkiem czerwca. później następuje 2-4 tygodniowy spoczynek i następuje kolejny przyrost. Ten drugi przyrost oczywiście jest ściśle uzależniony od przebiegu pogody jak i wieku roślin. Wiadomo, że młodsza roślina będzie miała większą ochotę kontynuować wzrost.
Co do opadania liści to i u mnie tak bywa choć nie zawsze. w zeszłym roku pod koniec lipca dorosłe krzewy zgubiły około 90% liści. Nie wpłynęło to na przezimowanie. Nie zagłębiam się w ten temat bo rośliny żyją i owocują. być może jet to grzyb, a może i przędziorek.
Ostatnie zdjęcie wydaje mi się, że przedstawia roślinę podgryzioną przez pędraka lub uszkodzoną gracolem. W wilgotnym roku jagoda potrafi zregenerować system korzeniowy nawet 1 mm pod powierzchnią gleby -naprawdę wystarczy jej kawałek żywej tkanki kontaktującej się z wilgotną glebą.
Jagoda jak i większość gatunków sadowniczych najbardziej preferuje chyba pH 5,5-6."
-
- 200p
- Od: 20 kwie 2014, o 18:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam a ja mam takie pytanie, mam dwuletnie sadzonki. Które były bardzo male Obecnie podrosły dość mocno jednak głównie rosną w jedną gałązkę. Cała roślina od ziemi ma z 30 cm natomiast ta jedna gałązka z 50cm, czy trzeba ją przyciąć?
Druga sprawa mam 4 krzaki jagody posadzone w od siebie o jakieś 2m. Wszystkie 3 jakoś sobie rosną ale jedna straciła praktycznie liście a na dodatek przestała rosnąć już jakiś czas temu. Jedyna czym podsypałem kilka razy to był florovit. Gleba przepuszczalna ale dokładnej kwasowości nie znam.
Druga sprawa mam 4 krzaki jagody posadzone w od siebie o jakieś 2m. Wszystkie 3 jakoś sobie rosną ale jedna straciła praktycznie liście a na dodatek przestała rosnąć już jakiś czas temu. Jedyna czym podsypałem kilka razy to był florovit. Gleba przepuszczalna ale dokładnej kwasowości nie znam.
-
- 50p
- Od: 15 kwie 2014, o 11:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ile owoców mają sadzonki 3- 4 letnie jagody?
-
- 100p
- Od: 25 wrz 2011, o 23:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wiecie gdzie moge kupic takie odmiany w detalu?:
Aurora,Bakczarskaja Jubilejnaja ,Bakczarskij Velikan,Borealis,Czułymskaja ,Docz' Velikana,Gordost' Bakczara,Honeybee,Indigo Gem,Jugana,Leningradskij Velikan, Silginka,Streżewczanka,Tundra,Vostorg
Aurora,Bakczarskaja Jubilejnaja ,Bakczarskij Velikan,Borealis,Czułymskaja ,Docz' Velikana,Gordost' Bakczara,Honeybee,Indigo Gem,Jugana,Leningradskij Velikan, Silginka,Streżewczanka,Tundra,Vostorg
tu można kupić "Leningradskij Velikan" :
http://florini.pl/rosliny-o-jadalnych-o ... c3700.html
http://florini.pl/rosliny-o-jadalnych-o ... c3700.html
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 25 mar 2013, o 19:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam spostrzeżenia : krzewy starsze 6-letnie mniej obsypują jagody niż rośliny młode
Niektóre jagody wisiały do września, po osypaniu liści zauważyłem je, są smaczne, choć podsuszone
Niektóre jagody wisiały do września, po osypaniu liści zauważyłem je, są smaczne, choć podsuszone
per aspera ad astra