Actusowa kolekcja cz.IV
Re: Actusowa kolekcja cz.IV
Nie Kasiu,ale mam podzielone na chlodno i cieplolubne wiec nie stoja w tym samym pomieszczeniu
Pytam, bo gdzieś ostatnio wyczytałam, że podobno to lubią. Ja mam raptem 2 i na razie nie przejawiają chęci współpracy - nie mam pojęcia czy są ciepło czy chłodnolubne
Wiem ze sabotki hybrydki lubia jak sie je przechlodzi.Musza miec obnizona temperature zeby zechcialy zakwitnac.ja moich nigdy na dwor nie wystawialam .Tez nie moge >Ci powiedziec czy masz cieplolubne czy nie ,bo nie wiem jakie masz
Jeden to popularna hybryda King Arthur, a drugi to Santa Cruz. King Arthur chyba lubi wapń - jak myślisz czy mogę do keramzytu domieszać zwykłe skorupki od jajek? A Santa Cruz nie mam bladego pojęcia co lubi. Oba stoją przy oknie w kuchni - słońce tylko rano. Niestety nie mam możliwości zróżnicowania temperatury i dlatego zastanawiałam się czy w przyszłym roku nie wynieść ich na balkon tak jak cymbała
Santa Cruz jest sliczny ,rodzicami sa glaucophyllum x sukhakulii.Sukhakulii nie lubi wapnia,Glaucophyllum lubi ,wiec z tym wapniem w tej krzyzowce bym ostroznie postepowala.Mozesz go podlac od czasu do czasu odstana kranowka,ale jemu skorupek nie dodawaj.Arturkowi mozesz troche sypnac ,ale wtedy nie podlewaj kranowka ,tylko destylowana.Wniosek taki ,jak podlewasz kranowka to skorupki niepotrzebne raczej.Jak stojaz przy oknie to same powinny sie przechlodzic .Jka je w przyszlym roku na balkon wystawisz to na pewno im to nie zaszkodzi:)
Leję kranówkę. Jeśli w przyszłym roku nadal będę tu mieszkać to przetestuję balkon. Dzięki za podpowiedzi
Cala przyjemnosc po mojej stronie
- kamikami26
- 1000p
- Od: 14 maja 2013, o 11:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Russski
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 lut 2013, o 13:32
Piękne nowości!, sam zastanawiam się gdzie Ty to mieścisz musisz wstawić zdjęcie zbioróweczki.
Cały rok Ci coś kwitnie, także do tego dążę .
Cały rok Ci coś kwitnie, także do tego dążę .
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lip 2014, o 19:26
Nowości super! Gratuluję!
Piękne nowości.
Szkoda że parapety nie są z gumy
Pozdrawiam Iza
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=78078
Pozdrawiam Iza
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=78078
- marta325
- 1000p
- Od: 15 lip 2012, o 14:30
Actus szalona kobieto. Ile ty masz nowości Masz jeszcze miejsce na łóżko, czy śpisz gdzieś w kąciku pod półką ze storkami
Witam po urlopie (moim) i dziekuje wam z calego serca za wpisy i odwiedzinki :*
Miejsca coraz bardziej brakuje ,trzeba by bylo z czyms sie rozstac ,a serce boli ,wiec na razie jakos upycham ,ale juz niedlugo
Marta jeszcze troche to będę spala u sasiadow
To przejde moze do konkretow .
Zapowiadany wczesniej Paphio.Hermannii rozkwitl tuz przed moim wyjazdem i nadal pieknie kwitnie
Zakwitlo Propetalum Golden Bay.Przyszlo z pedem ,wiec nie będę sie chwalila ze moje kwitnienie ,niemniej jednak jest piekny i ladnie pachnie (nie pytajcie mnie czym ,bo ja z rozroznianiem zapachow mam tak ,jak facet z kolorami :])
Zakwitl tez na nowych paczkach Phrag.Franz Glanz .Piekna roslina :serce:
I w koncu moja Luedde x violacea zdecydowala sie zakwitnac ,juz mi sie troche dluzylo ,poltora roku nic :/
Linda Cheok,obsypala sie kwiatkami na dwoch pedach i tez pachnie :0 .Tyle czasu ja mam i pierwszy raz wyczulam delikatny zapaszek.
Dendr.Phalaenopsis,ktore dostalam od Darka w lipcu rowniez zakwitlo :klaszcze:
Darkowe Oncidium tez znowu zakwitlo.Widze ,ze ono bardzo chetnie kwitnie ,znowu ma 2 nowe pedy
Wanda na nowym ,zmasakrowanym przeze mnie pedzie ;(
Purple Gem kwitnie od 29 lipca ,caly czas przedluza ped ,ktory mierzy chyba metr juz ,wypuscil tez basalka.Smieszna roslinka
I na koniec pochwale sie prezentami ,ktore dostalam od Marka ,podczas pobytu u niego i jego przemilej zony :*
Zaznaczam ze wlasnorecznie robione.Nowi lokatorzy sa bardzo zadowoleni
Tyle na dzis ,czekamy na nastepne kwiatki (juz w drodze )
Miejsca coraz bardziej brakuje ,trzeba by bylo z czyms sie rozstac ,a serce boli ,wiec na razie jakos upycham ,ale juz niedlugo
Marta jeszcze troche to będę spala u sasiadow
To przejde moze do konkretow .
Zapowiadany wczesniej Paphio.Hermannii rozkwitl tuz przed moim wyjazdem i nadal pieknie kwitnie
Zakwitlo Propetalum Golden Bay.Przyszlo z pedem ,wiec nie będę sie chwalila ze moje kwitnienie ,niemniej jednak jest piekny i ladnie pachnie (nie pytajcie mnie czym ,bo ja z rozroznianiem zapachow mam tak ,jak facet z kolorami :])
Zakwitl tez na nowych paczkach Phrag.Franz Glanz .Piekna roslina :serce:
I w koncu moja Luedde x violacea zdecydowala sie zakwitnac ,juz mi sie troche dluzylo ,poltora roku nic :/
Linda Cheok,obsypala sie kwiatkami na dwoch pedach i tez pachnie :0 .Tyle czasu ja mam i pierwszy raz wyczulam delikatny zapaszek.
Dendr.Phalaenopsis,ktore dostalam od Darka w lipcu rowniez zakwitlo :klaszcze:
Darkowe Oncidium tez znowu zakwitlo.Widze ,ze ono bardzo chetnie kwitnie ,znowu ma 2 nowe pedy
Wanda na nowym ,zmasakrowanym przeze mnie pedzie ;(
Purple Gem kwitnie od 29 lipca ,caly czas przedluza ped ,ktory mierzy chyba metr juz ,wypuscil tez basalka.Smieszna roslinka
I na koniec pochwale sie prezentami ,ktore dostalam od Marka ,podczas pobytu u niego i jego przemilej zony :*
Zaznaczam ze wlasnorecznie robione.Nowi lokatorzy sa bardzo zadowoleni
Tyle na dzis ,czekamy na nastepne kwiatki (juz w drodze )